Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Tizenöt éves a Fertő part fővárosa

A turizmust nézve nagy hiányosságaink vannak, de az élet többi területén már sikeresebb volt az önkormányzat – állapította meg Fülöp Géza, Fertőd leköszönő polgármestere.


A hétvégén nagyszabású ünnepségsorozattal tartják meg Fertőd várossá nyilvánításának tizenötödik évfordulóját. Ez a másfél évtized alkalom arra is, hogy számba vegyük a kisváros eddigi eredményeit.

Fülöp Géza polgármester
Fülöp Géza polgármester
– Az elmúlt tizenöt évben sokat tettünk az idegenforgalom fellendítéséért, de hiányosságaink is vannak – mondja Fülöp Géza polgármester, aki úgy döntött, nem indul az októberi választáson. – Nem tudtuk kihasználni teljes mértékben a rendelkezésünkre álló lehetőségeket, legtöbbször rajtunk kívül álló okok miatt. A kastély például nem a város kezelésében van.

Fülöp Géza azonban megjegyezte, az élet többi területén már sikeresebb volt az önkormányzat. Tizenöt éve nemhogy kábeltelevízió, de több utcában még aszfaltos út sem volt. Mára teljes lett a közművesítés.

– Úgy érzem, jó helyzetben veheti át a város irányítását az utódom, de neki sem lesz könnyebb – tette hozzá a polgármester. – A megvonások miatt a költségvetés is szűkül, ám szerencsére még időben sikerült a belváros rehabilitációjára pályázati támogatást nyernünk. Ez a beruházás hosszú távon meghatározza a kisváros jövőjét.

A városnapok programjait Rábensteiner Viktor szervező, a Gazdasági És Idegenforgalmi Bizottság elnöke ismertette.

Pénteken az iskolásoknak szerveznek vidám helytörténeti és sportvetélkedőket. A település teljes területét Tőzeggyárt is beleértve érintik az akadályok. Este pedig diszkó lesz az ifjaknak.

Szombaton délután az összefogás a mottó, megmutatjuk magunkat magunknak. Délután három órától kezdődnek a programok, ahol a sport, a kultúra, a gasztronómia fertődi vonatkozásait élhetjük át.

Az 1-15 éves gyerekek vezetik végig a helyieket ezen a 15 esztendőn,  majd hogy az ünnep teljes legyen jönnek a felnőttek. A bölcsődésektől a hastáncosokig, az aerobiktól az íjászokon keresztül a karatésokig, a néptáncon és a kóruson át a fúvós zenekarig szinte mindenki fellép és megmutatja magát.

Azonban nem csak a lélek kap ízelítőt Fertődből hanem a test is. 15 - 20 bográcsban, katlanban készülnek a jobbnál jobb falatok, amit természetesen el kell fogyasztanunk; ez  egy fergeteges ízkavalkád lesz.

A méz, a szörp, a lekvár, a bonbon, a sajt, és a szürke marha szalámi is megkóstolható, és természetesen a város bora is.

Este pedig bál lesz a Club 7 és a Fiesta fellépésével.

Vasárnap komolyabb hangulatban telik ekkor lesz a város hivatalos ünnepsége, a Boglya népzene együttes, majd a Bojtorján zenekar élő koncertjével zárulnak a város napok.

A három napba sok mindent belesűrítettek, de ettől pörgős, izgalmas és remélhetőleg minden kilátogatónak kellemes pillanatokat szerző hétvége lesz.

Olvasóink írták

 • 15. Sasszem1 2010. szeptember 17. 22:34
  „Ti. "quaestor" !
  Ez csak nézőpont kérdése: kicsit előbbre tekintve meg sem lehet állni eső után a parkolóban - vagy legalább is kiszállni nem lehet az autóból az ott felgyülemlő 10-20 cm-es víz miatt. Ehhez képest egészen jól sikerült a parkoló. Egyes felelőtlen elemek nem átallják cikizni a parkoló tervezőjét , miszerint a 30 gk. elhelyezésére alkalmas parkolóból 10 kocsi kényelmes , tágas elhelyezését oldotta meg.. Két legyet ütött egy csapásra: egyrészt megoldotta a reggeli/déli séta problémáját , másrészt egy egészséges akadályversenyre kényszeríti a gyereket , szüleiket.”
 • 14. quaestor 2010. szeptember 12. 19:49
  „Az iskola környéki parkoló megépítése jó ötlet, csak gondolhattak volna az iskolás, óvodás, bölcsis gyermekekre is. Vajon hogyan is szállnak ki az autóból...egyik oldalon elsüllyed a gyermek a sárban a szülővel együtt, a másik oldalon meg az autós forgalom. Magyarul életveszély az egész művelet.
  Más parkolási lehetőség nincs, ami nagyjából megközelítené az ovit, bölcsit és az iskolát. Mindenhol behajtani tilos tábla, kivéve engedéllyel, vagy kivéve önkormányzati gépkocsik. Fertőszéplakon ez például megoldott, ott nincs ilyen jellegű probléma.”
 • 13. laur 2010. szeptember 10. 22:42
  „Ja és meg lehet nézni a Vasút soron a kerékpárút kivitelezését, én nem vagyok hozzáértő de nem vagyok bent biztos, hogy így át kellett volna venni.”
 • 12. laur 2010. szeptember 10. 22:32
  „igazán "jó" ötlet volt az iskola melletti parkoló, lehet, hogy eddig több autó meg tudott állni mint most.(igaz néha sárban) most viszont hiába van ott, aki viszi a gyereket reggel az isibe-oviba,annak ott veszélyes parkolnia mert végig kell gyalogolni az úton az iskola kapujáig.ott pedig rossz időben csak a pocsolyákon át lehet megközelíteni az iskolákat úgy mint az óvodát.járdára ugye nincs pénz. De zenélő szökőkút kell.”
 • 11. Európába 2010. szeptember 10. 21:40
  „Kedves "horgászbolt" ! Mint szokták volt mondani: "akinek nem inge, ne vegye magára..."
  Megjegyzem, nem csak egy tarka kutya van a világon... Hadd idézzek a Wikipédiából:
  "A Solaris Stanisław Lem science fiction regénye, melyet először Varsóban, 1961-ben adtak ki. Később 1972-ben és 2002-ben is megfilmesítették. Egy német zeneszerző, Michael Obst hasonló címmel operát is írt."
  Persze más a helyzet, ha copyright a "Solaris"...”
 • 10. horgászbolt 2010. szeptember 10. 20:42
  „Sok méltánytalanság ért már életemben, ,,gyűjteményem" most egy újabbal gyarapodott. Rám utaló név alatt nyilatkoznak, bírálnak másokat. Hogy ezek a vélemények jogosak, vagy jogtalanok ezt nem az én tisztem elbírálni, de azt igen, hogy kimondjam a háttérből másokat egymásra uszítani köztük viszályt kelteni alávaló erkölcstelen dolog. Ezt a közösségromboló viselkedést már megtapasztaltuk az elmúlt nyolc évben a nagypolitikából.
  Fertődnek nem erre az útszéli stílusra van szűksége. Ami szükséges, az egy választói akarattal fölálló, teljesen új városvezetés. Amelynek tagjai független egzisztenciával rendelkeznek, döntéseiknél nem a saját érdeket versenyeztetik a közérdekkel , hanem kizárólag a közakaratot próbálják érvényre juttatni.
  Többek kérésére vállaltam a képviselői jelölést. Az elmúlt évek legnagyobb hiányosságának tartom a meglévő több száz építési telek közművesítésének elmaradását, és ezáltal az agilis fiatalok megtartását. Az elmúlt tizenöt évben nagyon sok fertődi fiatal építkezett a környező településeken. Máshova tervezték a jövőjüket oda fizetnek adót, ott indítanak vállalkozást, gyermekeik az ottani óvodát, iskolát gyarapítják. Talán azok a pénzek itt is jól jöttek volna.
  Köszönöm a sok ajánlószelvényt, de esetleges megválasztásom esetén nem valami, vagy valakik ellen hanem kizárólag a fertődi összefogás és felemelkedés érdekében cselekszem. Erre kizárólag a nyílt párbeszédet tudom elfogadni, minden más alantas megnyilvánulást és eszközt elítélek. Kérem a tisztelt ,,Solaris" név alatti nyilatkozót, válasszon más nevet ha véleményt nyilvánít, és kerülje el a zavarkeltést.
  Tisztelettel: Németh József ,,Solaris horgászbolt tulajdonosa".”
 • 9. gall 2010. szeptember 10. 18:40
  „na,solarisosjózsi...te gondolom indulsz a választásokon,( :-)) )te igenmindentudó! akkor azt is tudnod kéne kisfiam,hogy ezeket a dolgokat bizonyítani is kell! mert ha tudod,akkor azé,ha nem tudod,akkor meg hülye vagy...”
 • 8. Solaris 2010. szeptember 10. 10:14
  „Sajnos ez csak a jéghegy csúcsa!
  Van ám ennek városnak egy alpolgármestere T. Gyuri aki közpénzből a pénzügyi bizotság elnöke aliasz B Zoli
  és a testület beleeggyezésével igyen müködteti az iskolakonyhát.
  Vannak ám előre odaigért iskola igazgatói állások , a testület tagjaiból álló szociális szövetkezet és maguknak megrendelt munkák ....
  A legfelháboritobb ,hogy B Zoli Fidesz szinekben indul a választásokon , mint polgármester.
  Szeretmém megkérdezni Fideszes országgyülési képviselőnket,hogy korrupció gyanus ügyekbe keveredett
  embereket miért nam zárnak ki maguk közül !
  Ez a Fideszes emberek arcul csapás!
  Méltatlan ez a párt szavazói iránt , mert ugy becsületes polgár ilyen emberekre nem szavazhat!!!!”
 • 7. ádika00 2010. szeptember 09. 23:37
  „Solaris!!!! Nagyon igazat írtál!!!!!!!!!”
 • 6. Solaris 2010. szeptember 09. 19:57
  „Minden becsületes fertődi örül a hirnek, hogy F. Géza nem indul polgármesternek!
  Tudja ő nagyon az okát is. Olyan mérhetetlen adosságot hagy a város lakóira, hogy 100 évig sem tudják
  kifizetni.
  A lakosok semmi fejlődést észre nem vette, csak azt hogy minden település elhúzott mellettünk!
  Az utak rosszak , a járdák gyalázatossak, nincs más mint tócsa és sártenger. A városban nincs közösségi
  élet, a fiatalok nincs életterük., az iskola lepukkadt romhalmaz ..... ja és az utolsó fillérjeinket épp most verik el!!! Olvashatjuk a nagyszabású programot R . V. -től aki mellesleg utódnak lett szánva , mert itt bizony sikálni kell ám!
  Hát kedves lakosság , dőzsöljünk még egy jót, úgy is mi fizetjük kamatostól!!!

  Jó szorakozást , ja a sárba nem elmerülni.”
 • 5. ádika00 2010. szeptember 09. 19:57
  „Szerintem nem nagyon fejlődtünk semmit 15 éve.Irigylésre méltó a környékük összes települése.Bízom bent hogy a választások után hozzá tudunk fejlődni a környező településekhez.De nagyon fontos hogy nekünk lesz zenlő szökőkutunk!!!Járdánk meg nincs!!!”
 • 4. gall 2010. szeptember 09. 19:54
  „xtc,2#....nem kellene elöször megtanulnod írni,és olvasni?? böszme...nálad még 1 bolgár-bevándorló is normálisabban ír,a nyelvünkön.”
 • 3. Tapmancs 2010. szeptember 09. 15:55
  „15 éve nem volt kábeltévé? Olyannyira volt, hogy még helyi adó is működött. A régi mozi épületébenvolt a studiója, heti egyszer (talán szerdánként vagy hétfőnként, nem emlékszem) saját gyártású műsorokat is készítettek. Talán Bozsvári és Horváth Zoltánék csinálták. Egyszer még polgármesterjelölti vita is volt. :)”
 • 2. xtc 2010. szeptember 09. 15:09
  „elöször tegyenek le érdemlegeset az asztalra ami pl gyalogjárda fertőd szégyenfoljta "város" amiolyanmesze vantőle mintmakó jeruzsálmtöl otvan hegykő és szentmikló meglehetnézni őklegalább tettek azért amiért örömmel megyoda az ember ...”
 • 1. hugo 2010. szeptember 09. 06:13
  „A Fertő part fővárosa...Hegykő...KÖSZÖNJÜK...!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a fertődi fesztivál

Szeptemberben a fertődi Esterházy-kastélyban rendezik a Haydn Vonósnégyes-fesztivált. Tovább olvasom