Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Tizennégy éves a kisváros

Fertőd - Tizennégy éve kapta meg Fertőd a városi címet. Az elmúlt hétvégén ennek jegyében rendezték meg a városnapokat.

Az 1990-es évek elején a rendszerváltás utáni kormányzatok fő szempontja volt, hogy helybe vigye a hivatalokat, az ügyintézés miatt ne kelljen a nagyvárosokba utazni. Ennek jegyében akkoriban számos település kapott városi rangot. Köztük 1995-ben Fertőd is. Azóta minden évben szeptember elején tartják meg a városnapokat. Ősszel elkezdődik az iskola, véget érnek a szabadságolások, mondhatni, ekkor már otthon vannak a fertődiek. A kisvárosban egész évben számos program, rendezvény szól a turistáknak, a városnapokat elsősorban az itt élőknek szervezik meg. Azért, hogy ezen a hétvégén lehetőség legyen a találkozásra, a beszélgetésre. És az összegzésre is.

– Úgy vélem, Fertőd teljesítette az elvárásokat, azaz a lakosság minden okmánnyal kapcsolatos ügyét helyben intézheti el, a közigazgatás színvonala folyamatosan javul – mondta el portálunknak Fülöp Géza polgármester, aki 14 évvel ezelőtt átvehette a városi rangot jelképező kulcsot. – Kapuvár és Sopron helyett már kisvárosunkban is elérhetők a közszolgáltatások. Így gyorsabban intézhetik el ügyeiket a helyiek, illetve a térségben élők. A fertődiek urbánusak voltak, itt mindig is városi életforma volt. Köszönhető ez az Esterházyaknak, az uraságok életmódja a helyieknek is mintául szolgált. Azaz Fertőd életformáját a városi cím hivatalossá tette, de a fenti okok miatt nem változtatta meg.

Megszámlálhatatlan műemlékkel rendelkezünk, a város egésze területi természetvédelmi oltalom alatt áll, valamint részesei vagyunk a világörökségnek. Ezek nagyban meghatározzák a fejlődési lehetőségeinket.

Fertődön kialakult a lokálpatriotizmus; a civil szervezetek sem hiányozhattak a városnapokról. Fotó: Magasi
Fertődön kialakult a lokálpatriotizmus; a civil szervezetek sem hiányozhattak a városnapokról. Fotó: Magasi

A polgármester így folytatta: tizennégy évvel ezelőtt is tudták: a várossá válás nem jár közvetlen gazdasági előnyökkel. Az egyes fejlesztések, beruházások esetében viszont magasabb összegű pályázatokon indulhatnak el. A következő nagy feladat az oktatás feltételeinek javítása lesz.

– Az elmúlt években jött létre az igazi városkép: sorra nyíltak az üzletek, bővült a szolgáltatások köre. Kialakult a lokálpatriotizmus – tette hozzá Fülöp Géza. – Azonban sosem lehetünk elégedettek. Amint megvalósítottunk egy elképzelést, rögtön a helyébe lép egy másik. Egy évtized is kevés lenne, hogy a terveinket megvalósítsuk.

Olvasóink írták

 • 4. lakoss 2009. szeptember 17. 06:56
  „3#oreganyo11---ez most,hogy jön ide??? v mitakarsz ebből kihozni??”
 • 3. oreganyo11 2009. szeptember 16. 19:09
  „Igaza van az xtc-nek mert Fertőszentmiklós nemrég lett város és már milyen sokat költöttek rá itt legalább nem veri el a pénzt a polgármester .Büszke vagyok hogy itt lakhatok Fertőszentmiklóson ez már elöbb érdemelte volna meg a városi rangot.”
 • 2. xtc 2009. szeptember 15. 15:18
  „MÉGHOGY VÁROS 1NORMÁLIS ELFOGADHATÓJÁRDA NINCS EZSZÉGYEN "VÁROS"-HOZ MÁLTÓHOZ ERRÖL ENNYIT”
 • 1. janika 2009. szeptember 15. 05:54
  „Ennyi répához már illett volna legalább egy nyulat is fotózni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csuka Zsolt: A hegyek övezte ódon hangulatért szeretem Sopront

Sorozatunk folytatódik, ahogy eddig, most is ezt a kérdést tettük fel: mit szeret és mit nem Sopronban? Aki válaszol: Csuka Zsolt alezredes, tűzoltóparancsnok. Tovább olvasom