Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Tizenegymillió az Erzsébet-kertre

Hamarosan visszanyeri történelmi arculatát az Erzsébet-kert, az ország egyik legrégebbi közparkja.

Az Erzsébet-kert az ország egyik legrégebbi közparkja, és egyben az első, amelyet egy város alapított. Az évenkénti folyamatos karbantartás ellenére az idős fák egy része betegségektől szenved és egyre nagyobb összegeket kell arra fordítani, hogy ne jelentsenek veszélyt a sétálókra.

Az önkormányzat, miután talált pályázati forrást, a kert felújítása mellett döntött. Történeti kutatásokra alapozva visszaadják az Erzsébet-kert XX. század eleji arculatát. A projekt összköltsége több mint 11 millió forint. Az előkészítés levezetésével a Nyugat-magyarországi Egyetemet bízták meg, továbbá tájépítészt, régészt, építészt és más szakembereket is bevontak a munkába.

Az Erzsébet-kert az ország egyik legrégebbi közparkja. Fotó: Magasi
Az Erzsébet-kert az ország egyik legrégebbi közparkja. Fotó: Magasi


Ősszel már elkezdődött a tervezés, felmérték a növények, különösen a fák egészségi állapotát. A korabeli dokumentumok és a kertrégészeti vizsgálatok segítségével rekonstruálják, milyen lehetett a kert egykor, és ezek alapján dönthető el, hogy végül mi állítható helyre. A tervek között szerepel például a zenepavilon és a szökőkút újraépítése is, amelyekre az idősebbek emlékezhetnek még.

A tervezési folyamat nyomon követhető a www.erzsebetkert.hu honlapon, ahol véleményével és elképzeléseivel bárki segítheti munkánkat.

Szökőkút, zenepavilon és serház. A kertben korábban több épület is helyet kapott. Ezek közé tartozott a serház, amely nagy terasszal várta a vendégeket. Közvetlenül mellette volt egy zenepavilon, amelyben rendszeresen élő zene szólt a teraszon ülők számára. Ezektől nem messze, a mostani GYIK felé eső oldalon egy egyszerű kis szökőkút volt található, valahol a mostani járda alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végzős diákot gázolt halálra a vonat Sopronban

Vonat gázolt el Sopronban egy fiatalembert szerda reggel. A kórházban életét vesztette. Tovább olvasom