Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Tíz nap alatt hat baleset

Az elmúlt tíz napban hat motoros szenvedett, illetve okozott súlyos közlekedési balesetet Sopronban.
A tartós jó idő beköszöntével ismételten ajánlatos felhívni a figyelmet: a két keréken közlekedők nagyobb veszélynek vannak kitéve. – Amint az ember motorra ül, elkapja a hév, és késztetést érez, hogy minél gyorsabban menjen – meséli Ádám, aki tapasztalt motoros. – Éppen ezért úgy döntöttem, inkább egy kiépített pályán száguldozom. Ha itt bukok egyet, akkor kisebb sérülésekkel megúszom, mintha a forgalomban esnék. A gyorsulási versenyek is arra valók, hogy kiéljük a szenvedélyünket. A közúton sok esetben mi is felelősek vagyunk a balesetért, mert megfeledkezünk róla, hogy egy motorost sokkal nehezebb észrevenni, mint egy személyautót.

Különösen akkor kell figyelni, ha jóval száz fölött megy az ember. Persze az autósoknak is jobban kellene figyelniük, mert mi védtelenek vagyunk.
S ebben lehet valami. Az elmúlt tíz napban hat súlyos motorosbaleset történt térségünkben. Ezek felében a kétkerekűek voltak az okozók, míg a másik felében ők lettek az áldozatok.

– Általános tapasztalat, hogy a tartós jó idő beköszöntével megnő a motorosok, illetve a kerékpárosok aránya a közutakon – mondta el Kanyó Barnabás alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. – Ez magával hordozza a balesetek növekedését is. A motorosok fokozottan ki vannak téve a balesetveszélynek, hiszen a bukósisakon és esetleg a motorosruhán kívül semmi sem védi őket. Az elmúlt tíz napban történt balesetek emberi mulasztásból, jogszabályok megsértéséből következtek be, nem lehet közöttük szoros összefüggést találni. Az utóbbi napokban jelentős fronthatás nem volt, így ez a vezetési képességeket nagymértékben nem befolyásolhatta.

Hasonló véleményen van Völgyes István közlekedési szakember is. – A nagy melegben tompul a figyelem, az ítélőképesség. Ez főként akkor veszélyes, ha a döntési helyzet nagy sebességgel társul. Ilyenkor egy-egy váratlan szituációban nem biztos, hogy a legmegfelelőbb megoldást választja a közlekedő. A motorosok biztonsága szempontjából fontos lenne, hogy nálunk is kialakuljon a motorozás kultúrája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újrázó és búcsúzó polgármesterek

Az önkormányzatok megújításának kormányzati ígérete miatt vidéken most bizonytalannak érzik a jövőt. Ezzel együtt mindenütt készülnek az őszi, helyhatósági választásokra. Ki úgy, hogy elhatározta, megméretteti magát, ki úgy, hogy eldöntötte: befejezi polgármesteri pályafutását. A Kisalföld annak próbál meg utánajárni, ami a legtöbb községben egyelőre csak szóbeszéd: ki lesz az új polgármester? Ezúttal Hidegség és Hegykő első embereit kerestük meg. Tovább olvasom