Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Térkép: innen tiltanák ki a soproni hajléktalanokat

A hajléktalanellátás egykori vezetője szerint megvetendő, hogy egyes közterületekről kitiltanák a hajléktalanokat Sopronban.
  
Sopronban a közterület életvitelszerű használatának korlátozása, a fideszes városvezetők által indított, fővárosból kiinduló intézkedésrendbe illeszkedik. Célja, hogy frekventáltabb területekről a vizuálisan zavaró nyomort kiszorítsák - reagált cikkünkre, pontosabban a közgyűlés egyik, a hajléktalanokkal foglalkozó napirendi pontjára Tutuntzisz Ákos, a soproni hajléktalan ellátás vezetője.

Így folytatta: az intézkedés, az amúgy is halmozottan hátrányos helyzetben lévő - egyébiránt hajléktalan személyek- jogainak korlátozását jelenti. Azért az övükét, mivel legfőképpen ezen élethelyzetből adódóan kényszerül rá valaki a közterület életvitelszerű használatára. Ide tartozik, hogy Sopronban valóban életvitelszerűen közterületet használó, azaz életvitelszerűen ott is éjszakázó személy nem volt a tíz év alatt.

A jelenlegi intézményvezető nyilatkozata szerint azóta a létszám sem nőtt, maradt a százhúsz körüli. Azaz amennyiben a szolgáltatás színvonala azóta csak stagnál is, nem is volna indokolt ennek a változtatásnak a bevezetése, de a döntéssel két alapvetően súlyos probléma van.

- Az egyik az, hogy az amúgy is kiszolgáltatottat tovább szegregálja, a másik pedig, hogy a társadalom vezetői hozzák ezen intézkedéseket - emelte ki Tutuntzisz Ákos. - Azok, akiknek egy jóléti államban, amilyennek országunkat is kívánjuk, alapvető feladatuk koordinálni a szolidaritásra épülő, jórészt közpénzből működő egészségügyi és szociális közszolgáltatási rendszereket.

Amennyiben valakinek e mellett még szükséges a fentebbi elvi okok jogi alátámasztása, a ráadásul a jelen kormány alatt regnáló Alkotmánybíróság a 38/2012.(XI.14.) határozatában kimondja, hogy a szabályozás több ponton is sérti a jogbiztonság követelményét. E mellett a kitiltást támogatók figyelmébe ajánlom az Alaptörvény 22. cikk (2) bekezdését, ami alapján mind a helyi önkormányzatoknak, mind az államnak arra kell törekednie, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeit megteremtsék.

A soproni rendeletmódosítás benyújtásának problémáját még súlyosabbá teszi, amennyiben azt szakmabeliek és, vagy az azt felsőfokú intézményben oktatók is támogatják. Ezzel ugyanis a mellett, hogy az alkalmatlanságukat bizonyítják, félre vezetik a társadalmat is.

Félrevezetik azzal, hogy úgy tűnhet, a szociális szakma az egymás iránt viselt felelősségünk lealacsonyítását támogatja amennyiben falhoz érkezik vagy amennyiben politikai megrendelést kap a helyett, hogy meghozná a kötelezően szolidáris alapú döntéseket és tiltakozna az ilyen jellegű intézkedések ellen.

Jómagam mint egykori hajléktalan ellátás vezetője teljes tiltakozásomat fejezem ki az üggyel kapcsolatban és az annak támogatásában résztvevőket a teljes megvetésemről biztosítom - zárta Tutuntzisz Ákos.

Térkép: itt nem tartózkodhatnak majd életvitelszerűen a hajléktalanok. Csütörtökön dönt a közgyűlés.
Térkép: itt nem tartózkodhatnak majd életvitelszerűen a hajléktalanok. Csütörtökön dönt a közgyűlés. A nagy mérethez kattintson a képre!


Vörös Viktor(PM), önkormányzati képviselő meglátása szerint a városvezetés folytatja azt a megkezdett utat, amit tavaly karácsony előtt elkezdtek. A hajléktalanok belvárosból való kitiltása után, készen várja a képviselőket a rendelet módosítási koncepciója, melyben újabb tiltott zónákat jelölnek ki.

Az előterjesztés szerint a társadalmi igény követeli meg a jelenlegi szabályozás kibővítését. Ezt a nézetet, miszerint a nincstelen polgárok eltávolítását a tehetős polgárok kérésére hajtjuk végre mélységesen felháborítónak tartom, valamint véleményem szerint ez így nem más mint provokáció!

Úgy látszik, hogy a társadalmi osztályok közötti feszültségeket a Fidesz tovább kívánja szítani. A legkiszolgáltatottabb, védekezni nem tudó embereket, eltávolítandó ellenségnek beállító próbálkozásukkal végképp elvetik a sulykot.

Pártom, amely a Feltétel Nélküli Alapjövedelem mellett kampányol azért, hogy a méltóságteljes élethez elengedhetetlen feltételeket mindenki számára megteremthessük, mindenkor kiáll a legszegényebbek mellett - fogalmazott a Fő téren tartott sajtótájékoztatón.

- Teszem ezt én is a közgyűlés baloldali tagjaként, és a Párbeszéd Magyarországért Párt képviselőjeként. Tiltakozom a rendelet tervezet ellen és minden eszközzel igyekszem megakadályozni annak elfogadását.

Miután a Kúria Önkormányzati Tanácsa friss döntésében a főváros hasonló rendeletének nagy részét törvénysértőnek nyilvánította, ezért azokat megsemmisítette, nem csak az elvek és a szolidaritás nevében, de a Magyarországon még nyomokban érvényesíthető jogállamiság és alkotmányosság nevében is küzdeni fogok abban az esetben, ha a város közgyűlése elfogadja ezt az embertelen előterjesztést csütörtökön - zárta Vörös Viktor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Firtl Mátyás a Parlamentben - Európai Örökség címet kapott a Páneurópai Piknik Emlékpark

A rangos nemzetközi elismerés olyan helyszíneknek jár, amelyek az európai történelemben, kultúrában… Tovább olvasom