Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Telt házas ingyenes tömegrendezvények

Sopron - A vasárnap este véget ért Soproni Ünnepi Hetek összegzéseként megállapítható: szükség van az ingyenes tömegrendezvényekre.
A Barlangszínházban is telt házasak voltak
az előadások.

A hétvégén a Deák téri gyermekprogramokkal és fúvósfesztivállal véget ért az 52. Soproni Ünnepi Hetek. Nyerges Ferenc, a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója értékelte az elmúlt négy hét kulturális rendezvényfolyamának tapasztalatait.

– Örömteli, hogy idén a barlangszínházas előadásaink is telt házasak voltak, sőt, egyes napokon még pótszékeket is be kellett tennünk – fogalmazott Nyerges Ferenc. – A Fő téri produkciók közül a múlt szombati nosztalgiaest bizonyult a legnépszerűbbnek. Ekkor nemcsak megtelt a Fő tér, de voltak, akik a környező utcákból hallgatták a produkciót. Ritka az olyan rendezvény, amely ötezer nézőt vonz. Az ünnepi hetek kapcsán ki kell emelnem a 25. Régi Zenei Napokat, a Szent Iván Folkfesztet, a Tündér- és a Kelta Fesztiválokat, az Amfiteátrumi Játékokat, valamint a horvát és a német nemzetiségi napokat. Nyerges Ferenc hozzátette, az idei ünnepi hetek is bebizonyította, a jelen gazdasági helyzetben nagy igény van az ingyenes tömegrendezvényekre.

Nagy sikere volt a kézművesvásárnak, a tűzugrásnak, a harcászati bemutatónak és a néptánctalálkozó folytatásaként megrendezett folkfesztnek is. Fotók: M. D.
Nagy sikere volt a kézművesvásárnak, a tűzugrásnak, a harcászati bemutatónak és a néptánctalálkozó folytatásaként megrendezett folkfesztnek is. Fotók: M. D.

Sokan vannak ugyanis, akik nem tudják megfizetni a belépőket, ám őket is érdeklik a kulturális rendezvények. A másik fő tapasztalat, hogy a könnyed produkciók a legsikeresebbek.

– Évek óta téma a Barlangszínház sorsa, amely az ünnepi hetek egyik kiemelt rendezvényhelyszíne – tette hozzá az igazgató. – Biztató fejlemény, hogy a soproni önkormányzat pályázatát elfogadták, így minden remény megvan arra, hogy a közeljövőben elkezdődhet a felújítás. A tervek szerint egy multifunkciós rendezvényhelyszín jön létre, megújul a játszótér, valamint a kőfejtő történetét és a környező táj jellegzetességeit bemutató park is létesül.

Olvasóink írták

 • 11. mézgaaladár 2009. július 21. 15:06
  „Nekem az a javaslatom, hogy mindenki menjen arra a rendezvényre, ami érdekli és amit meg tud fizetni. Én is elégedetlen vagyok, mert lehetne mást és másképpen is szervezni a városban. De a jelenlegi helyzet megfelel a város és a Pro Kultúra teherbíróképességének. Csatkai Endre 40 évvel ezelőtt leírta, hogy Sopron legyen a magyar Salzburg. Vajon mennyire vagyunk közelebb ehhez a célhoz? Egy általán mi a cél? És mi a siker fokmérője?
  A demokráciában lehet tudatlanul is hangosan véleményt mondani. Csak az önkontroll és önkritika lehet a gátja az irrális véleményeknek. Erre pedig várni kell. Beaubo-val egyetértek, hogy elégedetlen. Én is az vagyok, de ettől még nem leszek szülővárosom ellendrukkere és pocskondiázója.”
 • 10. Gould1985 2009. július 16. 15:58
  „Egyetértek az előttem szólóval, bár kifelejtette a Volt Fesztivált, a Régi Zenei Napokat, ahol azért volt egy Purcell kórus, Orfeo Zenekap, Malcolm Bilson, korábban Spányi, és még sorolhatnám... Persze, nem minden ingyenes, de amiért fizet, azt tudja is, milyen. Igaza van Beaubonak, a tömegrendezvények nem eléggé színvonalasak, de fejlődik a város, én így érzem. És persze nem utolsó szempont, hogy a soproni Egyetem sem igazán erőlteti meg magát, hogy szervesen részt vegyen a város kulturális életében. Nomeg máshol nincs Kelta Fesztivál, Tündér Feszivál, mindez még gyerekcipőben járó, mégis a kettő rendezvény több, mint 10.000 embert mozgatott meg, a Fő téren mégis estéről estére 6000 ember volt, szóval szerintem fejlődünk. Sokat segíthet a helyzeten, ha az emberek nem szkeptikusan indulnak neki dolgoknak. És tény, a politika irányít mindent, ettől nekem is felfordul a gyomrom.”
 • 9. Beaubo 2009. július 15. 21:48
  „A soproni politikusok kihasználják a kultúrát a saját érdekekért ! Kínos és nem jogos!
  "Der Kunst ihre Freiheit, der Freiheit ihre Kunst" írták már 1909-ben a bécsi szecesszíora.
  Mottó a Fidesznek: "Csináljuk ingyenes tömegrendezvények, hogy akkor legközelebb minket válaszzanak az emberek!! Ja! Olyan egyszerü a világ. Nagyon gáz! Ahelyett hogy fejlesztenének a várost, a turizmust.
  Egy Jan Garbarek, miért jöhet Veszprémbe és nem Sopronba? Miskolcon miért van egy nemzetközi Ópera-Fesztivál? Szombathelyen, egy Sarvaria Karneval, ami összeköti a város történelmével? Győrben, miért van egy Barokk Esküvő vagy egy nemzetközileg is híres Médiawave-t?? Itt meg néptánc a Fő téren, kis operetta zene itt, kis srámli zene ott, és persze, a gyerekfesztiválok - ez a legfontosabb. Ezzel lehet turistákat csábítani?!?!? És ezek Ünnepi Hetek? Sopron, szégyen magát! A Pro Kultúra programigazgatójának és az ügyvezetőjének pedig javaslom: utazzanak egy kicsit, nézzenek picit a világot, vagy legalább Magyarországot! Nem kell messzére menni, csak néha Budapestre vagy Győrbe. De ha Nyugatra néznének, az se lenne rossz nekik. Mert úgy néz ki a szomszédos burgenlandi falvakban igényesebb kultúrális programok vannak mint egy 70.000 lakós városban....láss Mörbisch, St. Margitbányai Ópera Fesztivál. Ennyi.”
 • 8. babapofi 2009. július 15. 19:27
  „Véleményem az elmúlt 3-4 év ünnepi programjaira vonatkozott, ha valaki nem értette volna............
  azonban a programok szinvonala más városokhoz képest mindig is elmaradt, pedig Sopron a nyugat szíve.
  Azzal viszont egyetértek, hogy üres a belváros, zárnak be az üzletek, az emberek más városok programjait látogatják, mert ott vannak programok. Elkelne egy fiatalos lendület a városnak. Sokan támadják a Voltot, pedig óriási bevételt hoz a városnak, abból nem telne még több más programra is. Dehogy nem, csak a kassza másnak és másra kell.”
 • 7. mindigatutit 2009. július 15. 09:14
  „jegyezzük már meg!!semmi sincs ingyen!!”
 • 6. látó 2009. július 15. 08:59
  „Különösen a cím tetszik: Ingyenes tömegrendezvények..muhaha! Az Önkormányzatiság jövőjével kapcsolatban, a jelenlegi helyzetben Caesar híres mondata jut eszembe, amikor átlépte a Rubicont: A Kocka el van vetve..”
 • 5. Gould1985 2009. július 14. 22:51
  „Kedves Samu!
  "Egyébként is a színház tömegrendezvényre kicsi, miért nem nagyobb termet választanak ilyenkor?"
  Nos, mutass hát egy olyan termet a Petőfi Színházon kívül, ahol megfelelő biztonságtechnika mellett elfér nagyjából 700 ember? Ugyan a Színház befogadó képessége nagyjából 450 fő, mégis körülbelül ennyien voltak. Nomeg a Konferencia Központban is vannak termek, ez tény, csupán ennyi idő nem lett volna elég a helyszín installálásához. Az MKB Aréna pedig nem mindig kiadó...
  Továbbá a rendezvények igen, kezdetlegesek, de a Volt Fesztivál is 400 nézővel indult egy kosárlabdapályán...
  Jaj, majdnem elfelejtettem, nem is hinnétek, mennyi külföldi turista néző volt az operett esten.
  Igazatok van, én is máshogyan csinálnám, kreatív munkából sosem elég, de nem lehet mindenért a rossz vezetést, a gazdasági helyzetet okolni... Csak kreatívan!:) Részben egyetértek veletek, de azért maradjunk reálisak!”
 • 4. SAmu 2009. július 14. 22:38
  „Egyetértek 2.+3. Beaubo-val.
  Példa: Az operettest előtt 8 óra előtt 2 perccel a Fő térről beküldték a tömeget a Petőfi Színházba, ahonnan meg mindenkit elzavartak: "Minden hely foglalt! "felkiáltással. A mobiltelefonok korában ezt nem lehetne másképp megszervezni? A szervező a Fő téren közölte, hogy ő nem kapott más instrukciót, csak azt , hogy mindenki menjen a színházba......
  Egyébként is a színház tömegrendezvényre kicsi, miért nem nagyobb termet választanak ilyenkor?”
 • 3. Beaubo 2009. július 14. 20:48
  „JA, ÉS MÉG EGY DOLOG:
  NEM KELLENE INKÁBB TURISTÁKNAK IS ÉRDEKES PROGRAMOKAT KINÁLNI, HOGY IDE UTAZZANAK ÉS VIRÁGZZON A GAZDASÁGOT? ÜRES A BELVÁROS....NINCSEN PROGRAMOK MÁR EGÉSZ NYÁRON, ELÉG SZAR HELYZETBEN VAN EZ A VÁROS. ROSSZ EMBEREK IRÁNYÍTJÁK AZ ITTENI DOLGOKAT, GENERÁCIÓ-CSERÉRE LENNE SZÜKSÉG SOPRONBAN !”
 • 2. Beaubo 2009. július 14. 20:35
  „Hát babapofi, nagyon kedves vagy, kicsi naív is, mondanám,úgy néz ki te még nem láttad a világot.
  A Soproni Ünnepi Hetek programjai másik (magyar) városokhoz képest gyengék, primitívek, igénytelenek!
  Nyerges, húzd már nyugdíjba, légyszíves !”
 • 1. babapofi 2009. július 14. 19:32
  „Úgy gondolom Sopron végre elérte azt a szintet, amelyre oly sok éve várnak a Soproniak, színvonalas programokat a város lakóinak.
  Fergeteges sikert aratott a teltházas operett előadás, aztán a musical előadás, és sorolhatnám. Nagy örömmel töltött el, hogy a város vezetése végre a városlakók kevésbé jó anyagi helyzetű lakosságára is gondolt, hogy a kultúrát igénybe vehesse díjmentesen. Minden elismerésem a szervezőknek, és mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy élvezhessük ezeket a színvonalas műsorokat. Köszönjük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hasiskender egy peresztegi pincében (Galéria!)

Indiai vadkender ültetvényt találtak a soproni nyomozók egy peresztegi családi ház pincéjében és a… Tovább olvasom