Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Tart a primőrök szezonja

A primőrök nem veszélyesek a felnőttekre, csecsemőknek, kisgyermekeknek azonban nem ajánlják.
Szemkápráztató zöldségek, korai gyümölcsök – saláta, paprika, paradicsom, retek, eper – vonzzák a vásárlókat a standokhoz, az üzletekbe. Sokan azonban mégsem vásárolnak belőlük, és nem csak az áruk miatt. Attól félnek, hogy a különböző gomba- és rovarirtó szerekkel kezelt friss zöldségek mérgezőek. Arról nem is beszélve, hogy ízük, zamatuk össze sem hasonlítható a szabad földön termesztettekével.

Csecsemőknek nem ajánlja

– Az üvegházakban, fóliákban termesztett primőrök nem jelentenek veszélyt a felnőttekre – mondotta dr. Benedek Pál, a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári Környezettudományi Intézetének igazgatója. – Tény, ahhoz, hogy szép, egészséges, szemet gyönyörködtetőek legyenek, elengedhetetlen a rovar- és gombaölő szerek használata, de ezek nem veszélyesek a felnőttekre, csecsemőknek és kisgyermekeknek azonban nem ajánlanám. Különösen nem az úgynevezett levélzöldségeket (saláta, spenót, sóska) és például a retket, sárgarépát, amelyekben az üvegházi termesztés során felhalmozódhat a nitrát, míg szabadföldön a sok napsütés hatására beépül a növénybe.

Azonban ahhoz, hogy valamilyen káros hatást fejtsenek ki a felnőtt szervezetre, nagyon nagy mennyiséget kellene egyidejűleg fogyasztani belőlük. A szakemberek szúrópróbaszerűen végeznek ellenőrzéseket és a tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a primőrök nem jelentenek veszélyt. Ezért nyugodtan kijelenthetem, hogy ártalmatlanok.

Más az ízük

A közhiedelemmel ellentétben a primőrök vitamintartalma általában megegyező a szabad földön termesztettekével, hiszen a növénynek fel kell építenie önmagát. Igaz, a paprikában a kevesebb napfény miatt esetleg nincs annyi C-vitamin, a paradicsomban pedig ugyanilyen ok miatt talán több a sav, de összességében biztonságos élelmiszernek számítanak. Kétségtelen azonban, hogy más az ízük. Ilyenkor tavasszal hiába keressük a megszokott zamatokat, nem találjuk. Azért nem, mert az üvegházakban, fóliákban felgyorsul az érési folyamat.

Fontos szerepük van

Dr. Benedek Pál szerint akiknek kétségeik vannak, azok várják ki a szabad földi zöldségeket, de akiknek hiányzik már a friss zöldség, gyümölcs, nyugodtan vásároljanak belőlük. Az utóbbi évek kutatásai bizonyították, milyen nagy szerepet játszanak egészségünk megőrzésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két új körforgalom Sopronban

Két újabb körforgalmat adnak át rövidesen a Sopronban autózóknak. Az egyik a 84-es főút és a Pozsonyi út kereszteződésében, a másik pedig a Jereván-lakótelepen szolgálja majd a biztonságos közlekedést. Tovább olvasom