Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Tanulni akar a sopronkőhidai börtönben Sztojka Iván

2009. február 12-én adta fel magát a rendőrségen Sztojka Iván, a Cozma-gyilkoság harmadrendű elítéltje. Most a sopronkőhidai fegyintézetben tölti büntetését. Tizenhat évet kapott.


Négy évvel ezelőtt, februárban történt Veszprémben az a tragédia, amely megrázta a sportvilágot: Marian Cozmát, a veszprémi férfi kézilabdacsapat román idegenlégiósát megkéselték az egyik szórakozóhely előtt.

A sportolót – akinek édesapja és édesanyja is válogatott kézilabdázók voltak – 2005-ben, Bukarestben is érte inzultus, akkor a helyi Rapid fanatikus drukkerei döftek kést a hátába.

Sérüléseiből hamar felépült, rá egy évre a veszprémi csapathoz szerződött, ahol ugyancsak sikeres pályafutása volt, bajnokságot és kupát nyert. Ami 2009. február 8-án történt, azt viszont nem élte túl.

Sztojka Iván Fotó: G. M.
Sztojka Iván Fotó: G. M.


Korábban az üggyel kapcsolatban olyan hírek is megjelentek, hogy a tragikus történéseket megelőzően a Cozma-gyilkosságban csoportos garázdasággal vádolt egyik testvérpár védelmet ajánlott a szórakozóhelynek. Ezt azonban nem bizonyították rájuk. A bár üzemeltetője vallomásában azt is elmondta, a társaság már érkezésekor inzultált vendégeket.

A veszprémi emberölési per iratanyaga 69 kötetet, 17 ezer oldalt tett ki. A perköltség meghaladta a 73 millió forintot.

– Akkor és ott sógorom születésnapját ünnepeltük, míg a kézilabdázók egyik csapattársuk gyermekének megszületését. Azt nem tudtuk, hogy a társaság a kézilabdázók csoportja – emlékezett a drámai eseményekre az ügy harmadrendű elítéltje, Sztojka Iván (31 éves), aki ezt megelőzően nem volt büntetve.

– Hogy sajnálatos módon halállal végződött az ünneplés, annak kiváltó oka egy banális dolog volt. Tánc közben Cozma meglökte barátomat, fiam keresztapját. Ő erre odébb taszította a sportolót, aki ezt nem hagyta annyiban, azonnal ütött. Verekedés tört ki, repültek a sörösüvegek, s a kidobóemberek mindenkit távozásra szólítottak fel. Az utcán folytatódott a balhé. Én az egyik társamat próbáltam fékezni, miközben az egyik sportoló nekem támadt.


 Idézet a harmadrendű vádlott Kúria-ítéletéből:

„A III. rendű terhelt tudata kezdettől átfogta a Marian Cozma sértett elleni testi sértési szándékot. A sértett vesén szúrását követően, szíven szúrásának pillanatában ő volt az I. rendű terhelt közvetlen közelségében.

Magatartása nem merült ki a bűntársát (a tettest) támogató – szándékerősítő – jelenlétben, mert attól lényegesen többet valósított meg, amikor a tettleges bántalmazás félreérthetetlen szándékával másfél méteren belüli távolságból támadta az ezáltal kettőjük ellen védekezni kényszerülő, már megsebesített sértettet.

Az I. rendű terhelt a testi épség sértésének szándékán a halálos eredményű döfés leadásakor felismerhetően lépett túl, s fordította a bántalmazást emberölésbe, amelynek tragikus véghezvitelét a III. rendű terhelt a test elleni, fizikai támadással könnyítette meg, mert a védekező sértett figyelmét és ellenállását szükségképpen megosztotta.

A III. rendű terhelt ezért az emberölés bűntettének erőtényezőt jelentő jelenléttel segítő bűnsegédi bűnrészese."


Leszakította rólam a pulóveremet, erre én fölszaladtam segítségért a szórakozóhely második emeletén lévő terembe. Mire a többiekkel leértünk, már megtörtént a tragédia, Cozma a földön feküdt. A biztonsági kamerák felvételei is tanúsíthatják, mikor és hol voltam. Csak később, a tévében hallottam, hogy ki is volt az áldozat. Miután megtudtam, hogy a kamerafelvételek alapján engem is keres a rendőrség, jelentkeztem 2009. február 12-én tanúnak. Akkor több mint hét órán át kérdeztek a részletekről a rendőrök. Ha társaimnál akkor nincs kés, most nem ülnék itt...

A Cozma-ügy elsőrendű elítéltje Szombathelyen tölti büntetését, míg a másodrendű szintén Sopronkőhidán. Könyvet ír az életéről. Ők mindketten 18 évet kaptak, jogerősen.

– A bíróság engem is elítélt mint harmadrendűt. A Veszprém Megyei Bíróságon húsz évet kaptam, míg másodfokon Győrben, ahol fel is mentettek az emberölés vádja alól, nyolc évre ítéltek. A Kúria viszont tizenhat évet adott emberölésért és testi sértésért. S hogy megbántam-e? Nekem nincs mit megbánnom, hiszen a szúrásnál nem is voltam ott. Mindenesetre sajnálom, hogy így végződött a történet.

– Tanulni nem nagyon szerettem, inkább családunk mezőgazdasági vállalkozásában dolgoztam – mondja Sztojka Iván. – Szüleim, feleségem, de még két előző élettársam is rendszeresen meglátogat a börtönben. Csomagokat is kapok tőlük. Feleségemtől két gyerekem van, élettársaimtól egy-egy. Ősszel elkezdem a gimnáziumot. Szigorú a börtönélet, bilincsben mehetek csak ki a cellából, két fegyőr kíséretében, de ezt el kell viselnem. Most többnyire pszichológiai könyveket olvasok, hogy jobban megértsem az embereket.

Sopronkőhida az ország egyik legszigorúbb büntetés-végrehajtási intézete. Ezzel együtt nagy hangsúlyt fektetnek a nevelésre, oktatásra, a családi kapcsolatok megőrzésére. Sopronkőhidán Sztojka Ivánnak eddig nem volt semmi összetűzése, betartja a magatartási szabályokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni Nyugdíjasegyetem: már lehet jelentkezni

Az előadások a GYIK Rendezvényházban lesznek délután négy órától. Tovább olvasom