Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Találkozó: Kováts Adélt és Szájer Józsefet is tanították

Sopron - Tanítani csak szeretve lehet a gyerekeket – vallják azok a hatvan évvel ezelőtt az Orsolya-tanítóképzőben végzett pedagógusok, akik a hétvégén rendezték évfolyam-találkozójukat.

Ha megőszült hajjal is, de szemükben fiatalos csillogással és szinte gyermeki örömmel üdvözölték egymást az Orsolya téren azok a pedagógusok, akik hatvan éve végeztek a Szent Orsolya tanítóképzőjében. A harminchatos létszámból a találkozóra harmincan kaptak értesítést.

– Mi voltunk az utolsók, akik az ötéves képzőben végeztünk, 1949-ben – mondta lelkesen Tóth Béláné, a találkozó szervezője. – Osztályfőnökünk, Mater Hermia – Őzike, mert ezt a becenevet adtuk neki – sajnos már nem lehet közöttünk, szeretett tanárunk két éve halt meg 93 éves korában Klagenfurtban. Most viszont elhatároztuk, hogy a hatvanadik évfordulón nem a bajainkról fogunk beszélgetni, hanem felelevenítjük az összes régi csínjeinket. Például olykor a portánál guggolva mentünk ki a városba, hogy a portásfülkéből ne láthasson bennünket az apáca. Megesett, hogy nyitott esernyő mellett ültünk az osztályban, mert egyik tanárnőnk olyan rövidlátó volt, hogy nem látott hátra. Arra is emlékszem, amikor a katedrának támasztott nyitott történelemkönyvből súgtam a mellettem felelőnek. A fiúk azokban az években hetekig jártak utánunk, hogy megismerkedhessenek velünk, és akkor még kézcsókomat köszöntek nekünk. Végzett tanítónőként annak idején tanítottam a neves színművésznővé vált Kováts Adélt és a politikusi pályán tevékenykedő Szájer Józsefet is.

Nagy örömmel és lelkesedéssel gyűltek össze az orsolyita tanítóképző hatvan éve végzett hallgatói. Fotó: Gosztonyi
Nagy örömmel és lelkesedéssel gyűltek össze az orsolyita tanítóképző hatvan éve végzett hallgatói. Fotó: Gosztonyi

– Az évfolyamból szinte mindenki hű maradt a pedagógusi hivatáshoz – tette hozzá Völcsei Ernőné, aki az Orsolya-iskolából ment nyugdíjba. – Szeretetteli, egyszersmind szigorú légkörben tanultunk, s vallom: minden gyereket szeretetre és megértésre kell nevelni. A legnagyobb öröm számunkra, amikor a rossz kisdiákból igen szorgalmas és becsületes felnőtt válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktábla a tudás tiszteletére

Sopron - Márványtáblával gazdagodott a Károly-magaslati Gombocz-emlékház: a hétvégén a… Tovább olvasom