Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Szűkített költségvetés

A városvezető koalíció egyeztetett az ellenzék képviselőivel, az idei költségvetés végleges változata napokon belül elkészül. A büdzsé egyensúlyba került, de ennek súlyos ára lett.
– Az első körös tervezetben több mint kétmilliárdos hiány volt, most elvileg nullszaldós a költségvetés, miután a kétes bevételeket töröltük – kezd a tervezet ismertetésébe Kalmár István alpolgármester. – Az ellenzékkel egyeztettünk, ötleteiket megfontoltuk, bár javaslatot nem tettek az egyensúly javítása érdekében – mondja a politikus, majd rögtön a fájdalmasabb információkra tér: jelentős megszorítások érik a város intézményeit. Az iskolák, óvodák, szociális és egészségügyi intézetek megvonása az első körös tervezethez képest félmilliárd forintra rúg. – De – hangsúlyozza az alpolgármester – politikai döntés Sopronban, szemben az országos tendenciával, hogy nem zárnak be egyetlen intézményt sem.
– Tisztában vagyunk vele, hogy az intézményeket érintő szigorítások jelentősek, felvállalt feladataikat szűkíteniük kell, de a törvényi kötelezettségeik ellátására a pénzügyi fedezetet természetesen megadja az önkormányzat. Mi nem egy kisebb csoportnak okozunk traumát azzal, hogy megszüntetünk valamit, hanem szélesebb körben konfrontálódunk, ám reményeink szerint ez kevesebb fájdalommal jár – magyarázza az intézkedés politikai hátterét Hruby József alpolgármester, hozzátéve, ugyanígy szűkítették a polgármesteri hivatal és az önkormányzati tulajdonban lévő kft.-k költségeit. A cégeknél ugyancsak félmilliárdos az elvonás. A harminchét intézmény és a gazdasági társaságok egyébként átvilágítás elé néznek. Szakértői csoportok fogják vizsgálni működésük gazdaságosságát.
Kevesebbet kap a városi büdzséből a Pro Kultúra Sopron Kht. is, a kórház pedig csak a rekonstrukciós kölcsön utolsó kamatainak kifizetésével szerepel a tervezetben. Tavalyi szinten finanszírozzák majd a szociális segélyeket, amelyeket a pillanatnyi likviditási helyzet függvényében fizetnek ki.
A működés biztosítása érdekében a városvezetés a már meglévő 500 millió forintos hitelkeretét is szeretné megemelni egymilliárdra. Mindebben a közgyűlés mondja majd ki a végső szót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a sopronkőhidai börtön és fegyház

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön felújítása újabb szakaszába lépett. A leromlott épület miatt a… Tovább olvasom