Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Szörnyethalt ejtőernyős: Egyik ernyő sem nyílt ki - Fotók

A 35 éves férfi 1200 méter magasságból hajtotta végre az ugrást Fertőszentmiklóson szombaton, de a főernyője zsinórját valamiért nem tudta meghúzni.

A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Kocsis Tünde alezredes arról tájékoztatta portálunkat, hogy a vizsgálat eddigi megállapítása szerint a 35 éves osztrák ejtőernyős, miután siklóruhában a repülőgépből kiugrott, 1200 méteren megpróbálta kinyitni a főernyőt, de annak nyitózsinórja nem működött.

A mentőernyőt mintegy 300 méteren nyitotta, azonban az nem terült szét teljes terjedelemben, így a férfi a földbe csapódott és meghalt. A helyi repülőtér vezetője előző este hat órakor jelezte a rendőrségnek a szerencsétlenséget.

A baleset vizsgálatát a továbbiakban a légügyi hatóság folytatja.

Mentőhelikopterek Fertőszentmiklós határában. Fotó: Tudósító.
1200 sikeres ugrás után...

A  Közlekedésbiztonsági Szervezet első megállapításai szerint 1208  ugrást teljesített a 2001-ben szerzett engedélyével az az osztrák  ejtőernyős, aki a hétvégén szenvedett halálos balesetet  Fertőszentmiklósnál. Jelenleg azt vizsgálják, hogy miért nem nyílt  ki a főernyő, és miért tekeredett meg a mentőernyő zsinórja -  közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.  

A közleményben emlékeztettek, hogy szombaton a  fertőszentmiklósi repülőtéren egy osztrák társaság tagjai végeztek  ejtőernyős ugrásokat egy osztrák lajstromban lévő repülőgépből. A  baleset előtt 4200 méter magasan két tandemugró hagyta el a gépet  egy-egy utasával, majd hárman ugrottak ki a gépből - közülük  elsőként a balesetet szenvedett férfi - olyan speciális,  denevérszárnyas öltözetben, amelynek segítségével siklani lehet a  levegőben.    

Az eddig begyűjtött információk szerint azt tervezték, hogy az  ejtőernyőt 1200 méter magasan nyitják, ami két ugrónak sikerült is,  ők földet értek, harmadik társuknak azonban eddig tisztázatlan okból  nem nyílt ki a főejtőernyője.   

A helyszíni szemle eddigi megállapításai szerint az ugró  érzékelhette, hogy a főejtőernyőjét nem tudja kinyitni, ezért  igyekezett megválni tőle, és a mentőejtőernyőjét nyitotta ki. A  mentőejtőernyőnél körülbelül 350-400 méter magasságban megkezdődött  a nyitási folyamat, de csak mintegy kétharmad részben sikerült, mert  az ernyő zsinórzata - nagy valószínűséggel a levegőben - többször  megtekeredett.  

A szervezet vizsgálóbizottsága más hatóságok képviselőivel  együttműködve még a helyszínen megállapította, hogy a főejtőernyő,  illetve az annak nyitását indító nyitóernyő megfelelően volt  hajtogatva, így működésükben nem voltak gátolva.  

A független szakmai vizsgálat most arra keresi a választ, hogy  ha működőképes volt a főejtőernyő, akkor az ugró miért nem tudta  kinyitni, és miért tekeredett meg a mentőernyő zsinórzata -  olvasható a közleményben.


Szombaton írtuk

Végzetes tragédia történt szombaton kora este Fertőszentmikósnál. Egy ejtőernyős ugrott ki a gépből, ám eddig ismeretlen okok, miatt, valami hiba történhetett.

Az illető a földbe csapódott, és életét veszítette.

A szerencsétlenül járt ejtőernyős egy 35 év körüli osztrák férfi. A helyszínre este kilenc óra körül megérkezett a légügyi hatóság vizsgálója.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritkábban járnak majd a buszok Sopronban

Május elsejétől új menetrend lép életbe. Például: az 1-es és a 2-es ritkábban jár majd. A… Tovább olvasom