Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Szemét ügy: Meg nem rendelt szolgáltatásért nem fizetünk!

Zsirán, Répcevisen és Undon két szolgáltató cég viszi el a hulladékot. Kérdés, kinek fizetnek majd mindezért a falvak.

Érdekes helyzet állt elő három településen január elejétől. Zsira, Répcevis és Und is tagja a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnak, ugyanakkor a hulladék elszállítására nem, az újonnan létrehozott társasággal, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft-vel kötöttek szerződést.

Megállapodásuk továbbra is a Rekultív Kft-vel van - állítják.

- Későn jöttek, már korán reggel fél hatkor elszállították a szemetet - közli munkatársainkkal hét óra után pár perccel Czipetics György nyugdíjas. - Hallottam, amikor megjelent ez egyik kukás autó, majd kicsit később a másik. Így volt ez az elmúlt héten is.

Czipetics György szerdán már kora reggel bevitte az üres kukát. Most két szolgáltató is „verseng
Czipetics György szerdán már kora reggel bevitte az üres kukát. Most két szolgáltató is „verseng". Fotó: Magasi


Az szállít, amelyik előbb ideér. Az bizonyos, hogy mi falubeliek nem szeretnénk az indokoltnál többet fizetni a szolgáltatásét - mondja, miközben megfogja az üres kukát, s azt viszi vissza a helyére.

Az érintett három településen szerdán mind a két cég autója megjelent. Zsirán és Répcevisen a Rekultív szállított, Undon pedig az STKH - tudjuk meg a helybéliektől.

- Jelenleg a két cég egyszerre viszi el a szemetet, miközben mi ezt a szolgáltatást az STKH-tól nem rendeltük meg, hiszen a 2007-ben a Rekultív Kft-vel kötött közszoláltatási szerződésünk él - ezt már Dorogi Árpád Zsira polgármestere szügezte le. - Erről a társulást még tavaly év végén írásban tájékoztattuk. Döntésünket pedig nem kívánjuk megváltoztatni. Korábban volt olyan - igaz szóbeli - vállalás, hogy településünkön hulladékudvar létesül, Répcevisen pedig sor kerül a rekultivációra. Ezek közül egyik sem valósult meg.

Volt egy olyan ígéret is amely arról szólt, hogy nem lesz drágább a szolgáltatás, mint a profitorientált szolgáltató. Ezt sajnos szerződésben nem rögzítettük. A kecsegtetett előnyökből csak a piac és a megfizethetetlenül magas ár maradt. A tervezet szerint több, mint hetven százalékos áremelés várható. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy mi fizessük meg ezt a díjkülönbözetet. A lakosságtól pedig nem várhatjuk el, hogy ők térítsék meg a megemelt árat.

Dorogi Árpád kijelentette: a meg nem rendelt szolgáltatásért nem fizetnek. Álláspontjuk szerint csak a Rekultív Kft-vel megkötött szerződés az érvényes.

- Azt is jeleztük a konzorcium felé, hogy az uniós pályázat sikere érdekében nem kívánunk kilépni a társulásból - folytatta a polgármester. - Az előnyökről és a hátrányokról, viszont egyaránt lemondunk, az új cégben pedig nem kérünk tulajdonrészt. Mivel a már befizetett pénzeket, tagdíjakat felhasználták, így ezt nem kérhetjük vissza. Amennyiben a jelenleg kialakult helyzet megoldása az, hogy kilépjünk a társulásból akkor ezt a döntést is hajlandóak vagyunk meghozni.

Az ügyben megkerestük a társulás elnökét, Mágel Ágostot.

- Az érintett három település 2008. december 17-én aláírta a társulási szerződést - kezdte Mágel Ágost. - Ezzel pedig elfogadták a feltételeket, így azt is, hogy idén január elsejétől az STKH végzi a hulladék szállítását. Kikötés volt az is, hogy a korábbi szolgáltatóval megkötött szerződéseket 2012. december 31-ig bontsák fel, illetve ne kössenek újakat. Ez a többi, harminchat település esetében így is történt.

Az szállít, amelyik előbb ideér. Fotó: Magasi
Az szállít, amelyik előbb ideér. Fotó: Magasi


Mágel Ágost kifejtette, amennyiben nem vinnék el a hulladékot, akkor szerződés szegést követének el. Ezt pedig nem tehetjük meg.

Azt is fontos megjegyezni, hogy magántulajdonban lévő szemétlerakót sem uniós, sem közpénzből nem lehet rekultiválni.

- Az árakról többször egyeztettünk a polgármesterekkel, és elmagyaráztuk, hogy miért lehet szükség a díj emelésére. - A tervezet szerint a projekt támogatása 70-ről 95 százalákra változik, így az önrész jelentősen lecsökken, ami az árpolitika felülvizsgálatát is jelenti - zárta Mágel Ágost.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad az online interjú - A társulás nem válaszol az olvasók kérdéseire

A kisalfold.hu ezúton kér elnézést olvasóinktól, hogy elmarad az online interjú, így az első kézből… Tovább olvasom