Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Százmilliós mínusz a soproni kórházban

Sopron - A vizitdíjjal és a napidíjjal eredetileg is komoly elvi fenntartásaink voltak – mondta dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet oktató kórház főigazgató főorvosa.
– Úgy gondoljuk, napjainkban a járulékfizetésen felül fizettetni az emberekkel az ellátásért eleve problematikus. Hazánkban hárommilliónál is többen vannak azok, akik nagyon nehéz körülmények között élnek.

Ugyanakkor a forrásteremtésnél a járulékfizetők száma sem haladja meg a három és fél milliót, akik egy részét ráadásul minimálbérre jelentették be a munkaadók. Ha viszont a járulékokat a politika ténylegesen az egészségügyre fordítaná, akkor az sokkal nagyobb összeget tenne ki, mint amennyi pénz napjainkban az ellátás fedezetére rendelkezésre áll. A kórházak helyzetét igazából az nehezíti, hogy tavaly április óta a járó- és fekvőbeteg-ellátás finanszírozására egy fillérnyi díjemelést sem realizált az OEP, miközben egyre nagyobb infláció, áremelkedések terhelik a kórházak költségvetését. Ehhez jött a vizit- és napidíj megvonása. Ezeket a díjakat korábban – amelyeket OEP-bevételként szereplő összegnek kellett tekintenünk – mint minden más kórház, mi is költségvetési tételként építettük be az éves büdzsénkbe.

Dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet oktató kórház főigazgató főorvosa.
Dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet oktató kórház főigazgató főorvosa.

A soproni intézményben éves szinten nyolcvanötmillió forint a kiesés.
Arról pedig semmi információnk nincsen, hogy a kórházak mikor juthatnak ennek ellentételezéséhez. Különösen akkor fájdalmas ez a kiesés, amikor kész pénzügyi tervek mentén működünk.
– Tovább bonyolódik a helyzetünk azzal, hogy 2007 második félévében havi bontásban részesült az intézmény – az önkormányzaton keresztül – a 13. havi fizetésből – folytatta a főigazgató főorvos. – Január elsejétől még nem kaptunk ilyen célra pénzt. Ez 150 millió forint mínuszt jelent a kórháznak, miközben január elsejétől már fizetjük a dolgozóknak a 13. havi fizetés egyhavi részét. Úgy tudjuk, az egész összeget normatíva alapján kapná meg az önkormányzat, s ő utalná ezt a kórháznak, ám ez a pénz még nem érkezett meg hozzánk. A vizit- és napidíjkiesés, valamint a 13 havi fizetések hiánya mintegy 235 millió mínuszt tesz ki.

– Ami a megoldást illeti: egy cél vezérel bennünket, hogy a betegellátás szakmai színvonala ne csökkenjen, műtétek ne maradjanak el, annak ellenére, hogy a soproni intézményben minden területen a legszigorúbb takarékosságot vezettük be – tette hozzá dr. Baranyai Tibor. – Költségoldalon a bér teszi ki a legnagyobb tételt, ehhez hozzányúlni nem lehet, így is kevesen vagyunk, s alacsony jövedelemért látjuk el a gyógyítás felelősségteljes feladatát. A gyógyszer- és szakmai anyagköltségeken sem tudunk már spórolni, hiszen a beteg gyógyulása a legfontosabb. Viszont azt is tapasztaljuk, hogy sokkal több a beteg, amióta nincs vizit- és napidíj, a központilag megszabott teljesítményvolumen-korlátunk fölött ellátott betegforgalom után pedig nincs OEP-finanszírozás. Márpedig hozzánk mint kiemelt súlyponti kórházhoz annyi indokolt beteg jön, hogy mind a fekvő-, mind a járóbeteg-ellátásban túllépjük a korlátot. Azaz a kiadási oldalunk egyre csak növekszik, míg a bevételi oldalon ez esetben egy fillér pluszt nem kapunk.  Ezt a helyzetet lehetetlen kezelni, főképp annak tükrében, hogy Kapuvár és vonzáskörzete is nagy nyomással nehezedik ránk.

Gyakorlatilag a megnyugtató, kiszámítható betegellátásra nincs meg az anyagi fedezet. Ezért mi azt gondoljuk, hogy mivel a vizitdíj és a napidíj eddig is OEP-bevételnek számított, ezután a finanszírozónak kell visszaadni – mégpedig teljesítményelv alapján – a kieső összeget a kórházaknak. A teljesítményvolumen-korlát eltörlése is indokolt lenne. A legnagyobb probléma, hogy jelenleg a finanszírozás a tényleges ráfordítással köszönő viszonyban sincs, emiatt nagyon sürgősen meg kellene változtatni a finanszírozási paramétereket.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. FREDDY/S 2008. május 06. 18:34
  „Tisztelt Vizitdíj pártoló,
  az első mondat nem igaz, de nem kívánom ez elemezni.
  Az igaz, hogy minden beavatkozás a beteg felelőségére történik, de az orvosnak kell tudni, hogy hogyan gyógyítható, ezért tanult, és kapja a fizetését, nem pedig azért, hogy a felelősséget egy aláírással áthárítja a betegre. Nem hálapénzről volt szó, hanem az elvégzett munkáért járó fizetésről!!! Azt a beteg nem tudhatja, hogy az a beavatkozás számára mit hoz, bár, ha orvosit elvégezte volna, tudna mérlegelni.
  Ha rajtam múlna, szelektálnám az orvosokat, és aki valóban jól dolgozik az akkor többet is kereshetne, mert a felesleges számára alkalmas munkát kereshetne.
  Én naponta nem csak 60 - 140 km-t vezettem, hanem reggel és hazajövet a határon lévő bürokratikus várakozásban is volt részem, a csúcs 4 órára sikerült.
  Az eü. befizetés kötelező volt, különben nem lehetett munkát vállalni.
  Az természetesen hab a tortán, hogy kinn éltem volna, végzettségemmel négyszeresét kaphattam volna, ami így nem sikerül.
  A család érdekében kénytelen voltam kinn dolgozni, mert itt nem volt lehetőség. Mások biztosan jobbak voltak itthon, ezért tartunk itt és csak panaszkodunk, nemde...”
 • 61. Nem kórházi!! 2008. május 06. 17:29
  „Hmm, 100 milliós hiány!
  Oké, és mivan a ki nem fizetett túlórákkal? Azt mikor kapják meg a dolgozók Tisztelt Baranyai professzor?! Esetleg azt várja, hogy bepereljék a dolgozók újra a kórházat és megint elveszítsen egy pert?! Ha újra perelnek a pénzükért a dolgozói akkor nem 10 milliós per lesz mint az volt 1 - 2 éve hanem jóval több. Tiszetlt professzor úr, remélem olvassa ezeket a sorokat és válaszol rá!”
 • 60. Vizitdíj pártoló 2008. május 06. 17:23
  „ne értsé félre senkitől nem sajnálom az eü ellátást és a pénzét, vagyonát sem, hizsen mindenkinek annyi van amennyi megadatott. Kinek több kinek kevesebb.
  Minden beavatkozás a beteg felelősségére történik, hizsen ezért van a műtéti beleeggyező nyilatkozat! Ha aláírom akkor tisztában vagyok mindazzal amit csinálnak velem. Az, hogy elhunyt a bátyád fiatalon azt sajnálom! Ugyanakkor vannak betegségek amit egy laikus nem itélhet meg, hogy a műtétet követüen mik a kilátások illetve mindenkinek a szervezete másként viselkedik egy egy beavatkozás hatására.
  Azt írod, hogy: "a fizetést az orvos megkapta..." Itt feltételezem, hogy a hálapénzre gondolsz...! Na látod itt a baj, hogy az orvosnak adnak sokan! Tudod ha én mondjuk vállalkozó lennék akkor az a pénz amit az orvosnak szánok inkább a tb-nek fizetném! Ha minden maszek így tenne máris több bevételre tenne szert az OEP! A másik! Ha nem maszek vagyok akkor van kórházi alapítvány amire befizethetnék és abból a pénzből lehetne venni gyógyszereket, mászereket és hadd ne soroljam, hogy mi mindenre nem lehetne még költeni! Elárulom neked, hogy saját költségen én is ingáztam egy ideig vidékre dolgozni nem csak te! Igaz nem 20 ezer km-t, de ingáztam.
  Igen, lehet, fizetted jó 7 évig az eü hozzájárulást, de aki meg itt fizeti 40 évig az az ember is ugyan azt az ellátást kapja! ne érts félre mégegyszer mondom, nem sajnálom tőled, hanem csak azt akarom ezzel mondani, hogy aki csak néhány évet fizetett az ugyan zat kapja mint az aki több évtizedig és ez valahol nem fair.”
 • 59. FREDDY/S 2008. május 06. 15:25
  „Vizitdíj pártoló!
  Ugye azt nem sajnálod, hogy 18 évig szülővárosomtól 120 km-re volt munkalehetőségem, és mintegy 250-szer hétfőn hajnali 3-kor utaztam el, és péntek vagy szombat este értem haza.
  Ugye az nem baj, hogy saját költségemen 11 évig ingáztam évi 20.000 km-t kocsimmal a saját költségemre.
  Az persze nem zavar, hogy 7 év és 2 hónapig fizettem itthon is az eü. hozzájárulást a kinti keresetemből!
  Az persze engem nem zavar, hogy kér éve 50.000.000 fm éves kapacitással gyártanak a disszertációmhoz hasonlót 5 - 9,53 Eurós fm áron, mert így Sopronnak lehetett volna egy ilyen cége, ha egyesek nem akadályozzák meg és itthon lett volna a végzettségemnek megfelelő munkahely.
  A TB és a kórház hiánya nem ebből fakad, hanem a hozzá-nemértés világszínvonalából. Ha több egészséges ember lenne, több lenne a termelés és az elért eredmény, így pedig csak sok a beteg.
  Bátyámmal 58 éves korában aláirtatták az orvosi beavatkozás a Ő felelősségére történik, a fizetést az orvos megkapta, mialatt Bátyám egy nagynevűnek nevezett korházban elhunyt.
  Az orvosi "ellátás" itt kezdődik!!!!!, nemde...”
 • 58. Vizitdíj pártoló 2008. május 06. 14:23
  „FREDDY/S!
  Na itt kezdődik a hiány egy része. Sok sok évig más országban fizettl biztosítást, nyugdíjat, adót, stb... és most mégis itt veszed igénybe az orvosi ellátást , itt veszed a gyógyszert, stb... A TB és kórház hiány ebből is fakad...
  Bocs, ezzel nem bántani akartalak!!”
 • 57. FREDDY/S 2008. május 06. 09:06
  „Kedves Így írunk mi...
  Nekem volt részem nyugati bérben, akkor 10-szeresét kerestem, mivel itthon nem volt munkalehetőségem, amikor meg igen, azt jobb elfelejteni.
  Végül is rész-nyugdíjas vagyok, mivel az illetékesek két év alatt nem tudták kiszámítani a valódi nyugdíjat.
  Én most szembesültem, hogy a technikum másodéves gyakorlatáról nem készítettem videót, és nem tudom a hivatalos bizonyítvánnyal igazolni, mert azon csak illetékbélyeg, pecsét és két aláírás van és nem szerepel pontosan, hogy az előírt egy hónapos nyári gyakorlatot mettől meddig teljesítettem, mert hogy teljesítettem az nem elég.
  Én mindig hazavágytam, mert ez adott erőt elviselni a történteket. Most nyugodt vagyok, mert beigazolódott, hogy amit csináltam az jó volt. Igaz a nyereség sem itt csapódott le, de az köszönhető azoknak, akik megakadályozták azt.
  Remélem egyszer még a törvényeket is betartják, mert azért készültek, nemde...”
 • 56. Így írunk mi... 2008. május 06. 09:04
  „bácsbokodembrió
  Kérdésedre válaszolva,-az lenne,hogy a kórház hiánya csökkenne, az OEP terhe meg növekedne.Valószínű, hogy saját példádon keresztül nem ezt akartad érzékeltetni, hanem azt,hogy a privát beteg esetenként kétszer fizet egy ellátásért.”
 • 55. Így írunk mi... 2008. május 06. 08:49
  „Kedves FREDDY/S!
  Tudom,hogy a soproniak nagy lokálpatrióták,és ez nem baj,inkább erény, ez csak tiszteletet érdemel.A korlátlan lehetőséggel csak arra céloztam, hogy aki nyugati bérekről álmodik,annak Sopronban adott a lehetőség,hogy ne csak álmodozzon róla,hanem tegyen is érte valamit.
  Tudtommal tesznekis érte,nem is kevesen.Soraidból kiderül, hogy már nyugdíjas vagy,ezért ez a lehetőség Neked már kevésbé adatik meg.
  A nyugdíj megállapítása az esetek többségében többnyire nem munkajogi kategória, azt eléggé jól körülhatárolt törvények szabályozzák és többnyire nem méltányossági alapon,hanem a matematika szigorú szabályai szerint.Az,hogy korrupt a politikus,a vámos a rendőr,az orvos és bizonyára mi is,akik korrupciót emlegetünk, - bizony ez nem rendszer és kormányfüggő,-így szocializálódtunk.E káros jelenség megszüntetése vagy háttérbe szorítása épp oly nehéz feladat mint a hálapénz megszüntetése.Mindkettő egyrészt pénz, másrészt tudati megújulás kérdése,-és azt hiszem mindkét területen eléggébetyárul állunk.Mindannyian vágyunk egy jobb minőségű élet után (nyugati bér-nyugati nyugdíjak)ugyanakkor nem szakadhatunk el a realitásoktól,mert az álmok kergetése csak megkeseríti hétköznapjainkat.”
 • 54. bácsbokodembrió 2008. május 06. 08:40
  „Mi lenne a hiány akkor ha megbecsült kórházi orvosok a magánrendelőjükön megjelent betegek kezelését úgy számolják el a TB felé, mintha a kórházban lett volna a kedves beteg. Nagy volt a pofára esésem, amikor az ügyfélkapus lehetőséggel megnéztem, hogy mennyit és milyen kezeléseket számoltak el utánam, és a számomra is ismert kezelések, gyógyszerfelírások között megjelent olyan, amit kizárólag és csak magánrendelésen vettem igénybe. Ügyes!!!!
  PS: még mindig csak a páros évben születettek mehetnek a főorvoshoz a reumatológián?”
 • 53. FREDDY/S 2008. május 06. 06:58
  „Így írunk mi...
  Bizony én Sopronban születtem, a világ egyik legszebb városában.
  Az értékrend szerinti nyugdíjat a munkaügyi bírósággal kell megbeszélni, hogy méltányolni tudja.
  Az értékrend és a vágyálom közé a korrupció ékelődött, és ez nehezíti az álmok elérhetőségét.
  A lehetőség korlátlan Sopronban, kiváltképpen, ha nem soproni születésű, nemde...”
 • 52. elemista 2008. május 05. 21:58
  „Kedves jobbosok! Viktor "népi" kezdeményezése a díjak eltörléséről, az ellátások ingyenessé tételéről, a "cucilizmus" felépítéséről értő fülekre lelt Nálatok. Persze fizetni ezután mindnyájan fogjunk, adóforintjainkkal - és hülyeségünkkel. Vagy újabb kölcsönökkel? Gyanítom, megint az lesz ingyenesen ellátott, az nem fizeti ezután a vizitdíjat, aki sehogyan sem támogatta az egészségügyet, én meg fizetek helyette az adómból "vastagon". EMBEREK, ezt akartátok, fizetni más helyett?!..”
 • 51. Így írunk mi... 2008. május 05. 21:24
  „FREDDY/S
  Bizony Freddy, az ember nem választhatja meg, hogy hova születik.Szomáliába,Magyarországra, vagy éppen az USA-ba.
  Az értékrended szerinti bért pedig a munkaadóddal kellene megbeszélni, még az is lehet, hogy méltányolni fogja.
  Gondolom azzal tisztában vagy,hogy ez a kérdés kettőtökre tartozik, mellesleg az értékrend nem keverendő a vágyálommal.
  A lehetőségek pedig korlátlanok, Sopronban kiváltképp! Nemde...?”
 • 50. Nem kórházi! 2008. május 05. 21:23
  „FREDDY/S!
  Az én értékrendenbe belefér a vizitdíj, de nem fér bele a több 10 vagy 100 ezres hálapénz!!”
 • 49. FREDDY/S 2008. május 05. 17:53
  „Az én értékrendembe pedig belefér a nyugati árak mellett a nyugati bérek léte is, nemde...”
 • 48. Így írunk mi... 2008. május 05. 11:48
  „Természetesen elhiszem Neked,hogy nem vagy "orbánista",mint ahogy joggal elvárhatom,hogy engem se tarts "gyurcsányistának.
  Az én értékrendembe maximálisan belefért a vizitdíj, meg a kórházi napidíj, annál inkább is, mivel ez egyrészt nem magyar találmány,ennyi áldozatot képes lettem volna hozni azért, hogy ha minimálisat is,de javítson az egészségügyi ellátás katasztrófális szinvonalán.Annál inkább is mivel ezen befizetések azon kevés "sarcok" egyike volt,amelyről köztudott, hogy helyben maradó, helyben felhasználható pénzösszegről volt szó.(ennek hiányáról szólt a cikk, erről írt e fórumon az a soproni ápolónő, aki arról beszélt,hogy milyen jól jött az a pár ezer forint, amit mozgóbérként,vagy nem rendszeres jövedelemként kapott az ápolási díj eredményeképpen.)Tagadhatatlanul voltak kedvező hatásai, még akkor is,ha ezt mind a Kamara, mind a háziorvosok többsége "valamilyen okból" igyekezett cáfolni.Hozzászólásaid szerintem nem a vizitdíjról szóltak, hanem az új egészségügyi törvény bírálatáról,elutasításáról.Az egy másik téma.
  A vizitdíj esete azt hiszem analóg a "fürdővízzel kiöntött gyerek" esetével.Ami még az értékrendhez tartozik, - az én értékrendemnek az sem felel meg, hogy népszavazással döntessenek el egy ilyen jellegű kérdést, ha már politikai véleményt kell mondanom,akkor ez egy "unfaír" lépés volt, hisz kockázat nélkül lehetett vona fogadni a végeredményre.Nem vagyok mazochista típus, én sem szeretek "fizetni".
  A vizitdíj okozta plusz kiadás pedig bőven belefért volna abba a keretbe amit vállalni tudok,tudtam volna. Azok a gyakori megjegyzések pedig, melyek szerint ebben nem akadályoz meg senki, az írójukat minősíti,cinizmus.”
 • 47. ERKDP 2008. május 05. 10:58
  „Rendben! Térjünk rá vissza... de a Jóisten tudja, mikor lesz ez, mert akár hiszed, akár nem nem vagyok orbánista. Csak az értékrendem alapján nézem a dolgokat. Zárszó: a parlagfű nem őshonos a Kárpát-medencében, behurcolt, agresszív, haszontalan allergén! Tökéletes a hasonlatod! ;)”
 • 46. Így írunk mi... 2008. május 05. 10:23
  „ERKDP!
  Loginnévvel kapcsolatos észrevételed jogos,elnézést kérek a figyelmetlenségért.
  A többit meg halasszuk arra az időre, mikor a" fű elkezd nőni".
  Hidd el, magam is alig várom már, de Neked addig is jobbulást kívánok,ami bizonyára gyorsabb lesz, a most már "igazságosabb" ellátó rendszerben.
  (nagyon remélem,hogy a "kirothadó fű" helyén nem parlagfű fog nőni, ahogy az a természetben lenni szokott...)”
 • 45. soproni lakos 2008. május 05. 08:18
  „Az egészhez csak annyi hozzászólásom van, hogy az is a spórolás első lépése lenne, ha a magánprakszisikban is dolgozó orvosok nem a mi adóforintjainkon fenntartott kórházi ágyakon, és műszerekkel gyógyítaná a betegeket a sajár zsebére adómentesen. Ez nem fikcíó, sajnos valóság.”
 • 44. ERKDP 2008. május 05. 00:31
  „Kedves gy írunk mi (Í nélkül, mert úgy látom nálad divat lehagyni a loginnév első betűjét...;))!
  Az, hogy valami összességében a kórháznak nem nagy összeg (1 százalék valóban nem az), az nem jelenti azt, hogy egyénenként vizsgálva ne lenne megterhelő! Elég volt már abból, hogy milliárdosok mondják meg, hogy mi az, amit valaki ki tud fizetni... nekem személy szerint nem volt megeröltető a 300 forint, de nem egyet ismerek, akinek igen, akár tetszik ez nekd vagy a szadesznak, akár nem! És nem egyszeri 300 forintokról van itt szó... csak az allergiám miatt, ami gyógyíthatatlan, ám kezelhető, ezreket hagytam ott az állandó kontrollok és gyógyszerfelírások miatt, pedig én nem is vagyok olyan értelemben beteg ember! Amiket kiszemezgettél tökéletesen konzekvens mondatok, arról azt hiszem nem én tehetek, ha a koherenciát nem látod meg bennük... DE legyen, jöjjön a logika: nem az a lényeg, hogy mennyi százalékot tezs ki egy költségvetési tétel, hanem az, hogy már beépítették! Lehet, hogy ha jövő hónaptól a fizetésed egy százalékát elvonják, nem rokkansz bele, de ha ezt úgy teszik, hogy te már kvázi elköltötted, akkor mindjárt más a helyzet... Nyilván ilyenkor jön az átcsoportosítás, és jönni is fog... Ezért mondtam, hogy az egész cikk bértollnok szócséplés. Aztán Mikola: ugyanez a helyzet. Nyilván több beteg, több finanszírozás, de egy előre betervezett keret kivétele okozza itt a gondot. Itt aztán semmi ellentmondás nincsen. De a lényeg nem Mikola meg Orbán, mert én nem erről beszélek. Arról, hogy az egész rendszer igazságtalan volt, úgy ahogy volt, simogatás a semmin, de úgy, hogy azért fájjon. Azt hiszem nem kell vitatkozi már erről, az idő túlhaladott ezen a kitalálóival együtt. Majd elfelejtettem! A politikailag túlfűtött jó címke. De akkor mit ragaszthatunk rád? Nem jó ez így... Hagyjuk a sablondumát! Nézzünk körbe! A ráció és az emberi ostobaság ütközete már lazajlott. Nemsokára elviszik a tetemeket a csatamezőről. Csak az a baj, hogy ezen a mezőn már a fű is kirohadt tőlük...”
 • 43. Nem kórházi!! 2008. május 04. 15:21
  „Hmm, 100 milliós hiány!
  Oké, és mivan a ki nem fizetett túlórákkal? Azt mikor kapják meg a dolgozók Tisztelt Baranyai professzor?! Esetleg azt várja, hogy bepereljék a dolgozók újra a kórházat és megint elveszítsen egy pert?! Ha újra perelnek a pénzükért a dolgozói akkor nem 10 milliós per lesz mint az volt 1 - 2 éve hanem jóval több. Tiszetlt professzor úr, remélem olvassa ezeket a sorokat és válaszol rá!”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentenék a Fertőn az eliszaposodást

Fertő tó - A Fertő tavon a vízállás változásának hatásait, az iszap áramlását figyelik uniós projekt… Tovább olvasom