Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Százhatvanhét kutya láncra verve

A balfi határban egy ebtelepen „embertelen" körülmények között tartanak százhatvanhét kutyát láncra verve.
illusztráció
Az ebtenyésztő visszautasítja a vádakat, ugyanakkor közreműködik a hivatal által hozott állatvédelmi kötelezettségek teljesítésében. – A balfi határban lévő szőlőben idén én is szüreteltem. Borzalmas az emlék, ahogyan a közeli dombon kialakított ebtelepen az a rengeteg kutya szaladgált, vadul csaholt, vagy éppen láncra verve vonított – mondja a balfi szanatórium egyik munkatársa. – Félelmetes belegondolni, mi lenne, ha ezek közül néhány kiszökne. . .

Láncra kötve

Márpedig – mint azt az ebtelep környékének földművelői mondták – a földúthoz közel eső részen láncra kötött ebeket tart a telep tulajdonosa. Amennyiben a kutyák elszakítják láncaikat, könnyen kiszökhetnek a telepről. A kerítésen ugyanis van egy olyan rész, ahol a földútról minden akadály nélkül be lehet menni a telepre.

– Találtunk már a közelben halálra mart nyulat, őzet is. Hogy aztán ez a telep kutyáinak a műve volt vagy sem, az persze nem bizonyítható. Azt sem tartjuk szerencsésnek, hogy akár tomboló nyári kánikulában, akár dermesztő téli hidegben, szélben, esőben ennyi kutya van láncra verve. Hiába hoz a gazda naponta táplálékot nekik, ezek a láncra vert ebek, ha éhesek vagy szomjasak lesznek, elvesztik az eszüket. Nem is értjük, hogy engedhetik meg ezt a telepet a Fertő-táj világörökség területén – tették hozzá.

Magyar fajtákat tenyészt

– A nyolc év alatt egy láncot sem szakítottak szét a kutyák, s meg lehet nézni, egy se menne ki a telep területéről – állítja az ebtelep tulajdonosa, aki tagja a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének. – Mezőgazdasági tevékenységre, így állattenyésztésre alkalmas külterületen alakítottam ki nyolc éve ezt a kis farmot, ahol magyar fajtákat tenyésztek. Az öröklődési rendszer tanulmányozásával és a magyar fajták keresztezésével a magyar ebek rendkívüli genetikai adottságait szeretném bebizonyítani a világnak. A teleppel kapcsolatosan felhozott vádak miatt pedig már lezajlott egy vizsgálat, a határozatban foglaltaknak eleget fogok tenni. Még akkor is, ha ez sok millió forintos kiadással jár együtt.

Többlépcsős feladatok


– Való igaz, hogy több rosszalló bejelentés is érkezett a balfi kutyatelep körülményeivel kapcsolatosan. Szakemberek bevonásával, állatvédelmi szempontok szerint vizsgáltuk ki az ügyet – nyilatkozta dr. Becher Rezső, a polgármesteri hivatal igazgatási irodájának vezetője. – Az ebtenyésztő korrekt és közreműködő magatartást tanúsított az eljárás során.

Az elmúlt év december 22-i keltezéssel végül is több lépcsőben megvalósítandó feladatokat tartalmazó határozat született.
Így például a láncok rögzítésének, illetve a százhatvanhét eb nyilvántartásának kérdését, a téli időszakra a rövid szőrű kutyák házainak szigetelését, vagy a szabadon tartott kutyák részére szélvédett, csapadéktól is védett területek kialakítását a tulajdonosnak egy hónapon belül kell megoldani. Négy hónapnyi időtartam alatt szükséges a kennelek mélyebb részeit feltöltenie, s részben szilárd burkolattal ellátnia, hogy ott a csapadékvíz ne gyűlhessen össze.

A hideg ellen védő, megfelelő kutyaházat is biztosítania kell valamennyi felnőtt eb részére, továbbá – a kutyák kennelekbe történő áttelepítésével – a láncra kötési gyakorlatot is fokozatosan meg kell szüntetnie. Végül a tulajdonosnak egy év alatt – többek között – a kennelek számát negyvenre kell bővítenie, a jelenlegieket kiszökésmentessé alakítania, valamint bekerített kutyafuttatót is létrehoznia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kapták meg a napraforgó árát

Jelentős értékre elkövetett csalás alapos gyanúja miatt nyomozást indítottak napraforgóügyben. Faller Ákos, a Langterra Bt. tulajdonosa ellen hazai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyei mezőgazdasági vállalkozások és egyéni termelők a károsultjai annak a „napraforgóügynek", amelynek a tétje 250 millió forint.  Tovább olvasom