Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Százéves a soproni Arany Kígyó patika

Pontosan 100 évvel ezelőtt nyílt meg Sopronban a jelenlegi Arany Kígyó gyógyszertár elődjeként az Irgalmasság gyógyszertár a Magyar utcában.

Ez a gyógyszertár mind a mai napig ugyanazon a helyen működik. Százéves története talán a magyarországi patikák története is lehetne. A jubileum alkalmából levéltári és múzeumi kutatások eredményeként számos érdekes dokumentum került elő. Ezek felhasználásával filmösszeállítás készült a patika történetéről. Szeptember 18-án a Nikolics-emlékülés keretében tudományos konferenciát tartanak a százéves patika apropóján.

Dr. Kárpátiné Gangl Teréz: A késő középkori áldozati edény a patika felújításakor a padlózat alól került elő.
Dr. Kárpátiné Gangl Teréz: A késő középkori áldozati edény a patika felújításakor a padlózat alól került elő.

Gallus Jenő budapesti gyógyszerész Irgalmasság néven nyitotta meg a Magyar utcában Sopron 6. gyógyszertárát 1910. július 15-én. Közel harminc éven át üzemeltette, majd 1940-ben átadta a működtetés jogát Hell Arankának, aki tíz éven át, a gyógyszertárak államosításáig volt a patika tulajdonosa. Az államosítást követően a patika neve 5/18-as gyógyszertárra változott. Dr. Nikolics Károlyné 27 éven át, nyugdíjazásáig volt a gyógyszertár vezetője, ezt követően rövid ideig Kovács Sándorné vezette a patikát. 1981-től dr. Kárpátiné Gangl Teréz lett a gyógyszertár vezetője. A rendszerváltást követően 1996-ban lehetőség nyílt a gyógyszertár privatizációjára. Akkor vette fel a gyógyszertár az Arany Kígyó gyógyszertár nevet.

Olvasóink írták

 • 3. fmarco 2010. július 19. 15:34
  „Igazad van! :) Nembaj, ha reklámcikk szerintem, mert inkább ezt reklámozzák, mint a T***cokat. Talán lassan a Kisalföld is eljut a belváros egyéb, más helyeire, ahol még akár több kincs is van. :)”
 • 2. Eüdolgozó 2010. július 18. 18:46
  „1. fmarco!
  Igazad van, de ez a cikk eg reklám cikk volt a véleménem szerint! Ahol anyud dolgozik, talán annak a helynek is van története... Számomra érdekesebb lenne mint egy magáncég...”
 • 1. fmarco 2010. július 18. 17:35
  „Kincsekkel teli helyen élek! :) Juhééé! Minél több ilyen helyről kéne beszámolnia a kisalföldnek, és persze nekünk soproniaknak sem mindegy, hogy tudunk-e ezekről a kincslelőhelyekről! Imádom ezt a várost!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Kerékpáros angyalok˝ a tónál

A nyári szezonban ˝kerékpáros angyalok˝ segítik a bajba jutott biciklistákat Burgenlandban. Tovább olvasom