Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Sürgősségi osztály: túl hatezer betegen

Sopron - Októbertől közel hatezer beteget fogadott az Erzsébet oktató kórház sürgősségi betegellátó osztálya. Hamar beigazolódott, a sürgős esetek megfelelő ellátása érdekében működésére égető szükség van.
– Az ünnepek alatt, szilveszteréjszaka kivételével nem volt kiugróan nagyobb forgalom a soproni Erzsébet-kórház sürgősségi betegellátó osztályán – tudtuk meg dr. Orbán Ferenc osztályvezető főorvostól. – Naponta átlagosan hatvanan fordulnak meg az osztályon. Legfontosabb teendőnk, hogy kivizsgálás, szükség szerinti állapotstabilizálás után a beteget további kezelés céljából a megfelelő szakellátóhoz juttassuk, amely családorvost, szakrendelőt vagy kórházi osztályt jelent. A betegek egy részét azonnal nem engedhetjük haza, de 24 órán belül gyógyíthatók. E munkát saját megfigyelőrészlegünkön végezzük, kivédve a többnapos, indokolatlan kórházi betegfelvételt, amely a páciensnek és a kórháznak egyaránt felesleges és megterhelő. A betegek mintegy húsz százaléka továbbra is indokolatlanul keresi fel osztályunkat. Többnyire olyan többnapos panaszokkal küszködő betegekről van szó, akiket háziorvosok irányítanak hozzánk, ahelyett, hogy sürgősség hiányában kivizsgálást, kórházi felvételt szerveznének betegeiknek. Ettől függetlenül mi mindenkit megvizsgálunk, de ilyenkor a sürgősség hiánya miatt a várakozási idő megnő, a beteget pedig végül szakrendelésre irányítjuk.

Dr. Orbán Ferenc osztályvezető és Kalmárné Köő Julianna főnővér Horváth Ernőné soproni nyugdíjast vizsgálja a sürgősségi osztályon. Fotó: G. M.
Dr. Orbán Ferenc osztályvezető és Kalmárné Köő Julianna főnővér Horváth Ernőné soproni nyugdíjast vizsgálja a sürgősségi osztályon. Fotó: G. M.

– Ami a jövőt illeti: a betegforgalom figyelembevételével szükségesnek látszik az osztály strukturális átalakítása, amely elsősorban a megfigyelő ágyszámának bővítését, valamint a mentők által szállított betegek elhelyezésére szolgáló helyiség kialakítását jelenti – folytatta a főorvos. – Annak ellenére, hogy a kritikus állapotú betegek kezeléséhez, illetve már az ellátás oktatásához is megfelelő eszközeink vannak, a jövőben műszerparkunk bővítését, modernizálását is szükségesnek tartom. Korszerű lélegeztetőgép, betegellenőrző monitor és betegágyak beszerzését tervezzük. Emellett önmagunkat is folyamatosan képezzük, hogy munkánkat mindenkor a kornak megfelelő szinten a betegek megelégedésére láthassuk el.

Korszerű lélegeztetőgép, betegellenőrző monitor és betegágyak beszerzését tervezik a sürgősségi osztályon.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Nanu 2009. január 21. 16:58
  „Na kiengedtek ? :)”
 • 21. CarrieBradshow 2009. január 21. 16:53
  „CarrieBradshow nem lapít,mosolyog.Azon,hogy mennyire tudatlanok vagytok...”
 • 20. sosi123 2009. január 18. 09:25
  „Úgy látszik a mocskolódás vesztett :) A reagálásokat kiváltó első hozzászóló carrieabradshow meg lapít, már nem tud érdemben hozzászólni :) Vagy az sbo-n fekszik :)”
 • 19. Nanu 2009. január 17. 15:59
  „Ha nem tudnám ki lennél, akkor megérteném azt hogy "okos enged"..”
 • 18. Nanu 2009. január 17. 15:30
  „Igen feltűnt, hogy nem válaszoltál a kérdésemre !! De én nem azért írtam mert ilyen háziorvosom van!! Azért mert az orvosi ügyeleten is azok dolgoznak/ott már nincs szabad orvosválasztás/, és ezt te dícséred és "jónak" titulálod őket! Jó az ha az orvos nem tudja mit kell felírni?? Neked lehet h jó, nekem elégtelen!!! úgyhogy nem velem történt, csak h többen tisztán lássanak! Te meg véded a saját...”
 • 17. tandyka78 2009. január 17. 11:55
  „Kedves Nanu!

  Nem reagáltam az általad leírtakra,ha nem tűnt volna fel.Ha Neked olyan háziorvosod van,aki csak receptet tud írni,javaslom cseréld le.Mint tudod,szabad orvosválasztás van.
  Mellesleg,ha volt olyan orvossal dolgod,aki a nővértől kért segítséget,miért mentél hozzá?!Gondolom sürgős és életveszélyes állapotban voltál,és azonnal el kellett,hogy lássák az acut (3 hete tartó)takonykórodat.:-)))
  és még valami...csak,hogy érts a tiszta szóból:OKOS ENGED...gondolom a folytatást ismered.Részemről ennyi.”
 • 16. Adeleida 2009. január 17. 00:53
  „Én pldául nem azt írtam hogy másoknak nem kell megköszönni a munkájukat, csak annyit, hogyha köszönetet mondunk, akkor igenis nekik is jár az elismerés. És minden hasonló hívatásúnak!
  Azt hogy ők újságba kerültek, nem hiszem hogy rajtuk múlt...”
 • 15. Nanu 2009. január 16. 12:13
  „kössz a választ tandyka, ez azt jelenti hogy igazam van :)”
 • 14. tandyka78 2009. január 16. 10:48
  „Kedves Hannna!

  Nem tudok róla,hogy sch-s lennék...Kösz a kedves feltételezést.
  Mint már alább is leírtam,mindenkinek más a véleménye.Ennyi.Kár ragozni.”
 • 13. Telepathia 2009. január 16. 08:22
  „Jó erőt és egészséget, mielőbbi felgyógyulást kivánunk Horváth Ernőné soproni lakosnak.”
 • 12. Hannna 2009. január 15. 20:23
  „CarryBS és Tandyka nem egy személy? :)
  Bár engem nem nagyon zavar.
  Az SBO-val kapcsolatban meg csak annyit hogy az ott dolgozók,mind nővérek mind az orvosok szívüket-lelküket beleadják a munkájukba. Ha esetleg egy picit mogorvák akkor szerintem csak a stressz, fáradékonyság vagy esetleg egy kis éhség okozza, mint általában a többi embernél munka közben. Szerintem szó sincs itt nagyképüségről. (egyébként kórházi dolgozó vagyok)
  További szép estét napot mindenkinek.”
 • 11. Nanu 2009. január 15. 19:11
  „tandyka a háziorvosok meg csak receptet írni jók, de volt olyan aki a nővértől kérdezte meg hogy mit írjon fel.. igaz ?”
 • 10. Nanu 2009. január 15. 19:07
  „Úgy gondolom te lehetsz az igen bennfentes ha ilyeneket tudsz, valamiért nagyon zavar ez az osztály téged és be akarod sározni, csak azt akartam megtudni hogy miért, de nem válaszoltál! És a legelső hozzászólás már lefikázás volt, mikor az emberekért jött létre! Lehet jövő héten elüt az autó vagy fának mész és ott leszel majd a gépeken és ők mentenek meg! Egyébként semmi közöm az osztályhoz ezért be is felyeztem csak a hozzászólás zavart és a hiteltelenség!”
 • 9. CarrieBradshow 2009. január 15. 17:39
  „Köszönöm,azoknak,akik egyetértenek velem és azoknak is akik nem.Véleményt mondtam csupán.Nekem ez,másnak az...Kinek a papné,kinek a lánya.
  Mellesleg kedves 3-as!-mert a nevedet leírni már nem tudom... :-))
  Tájékoztatásul közlöm veled,hogy az SBO-ról nemcsak az ittas embereknek negatív a véleménye.Sajnos egyre többen vannak azok,akik józan állapotban kerülnek be,aztán meghalnak a folyósón...,csak azért,mert a látszat csalt.Bocs,rosszul mérték fel a beteg állapotát...Van ilyen.Csak ne a Te hozzátartozód legyen.
  Erről meg ennyit.További sok bizalmat kívánok Nektek,akik felkeresitek ezt az osztályt.”
 • 8. tandyka78 2009. január 15. 17:21
  „Úgy gondolom,akinek nem inge ne vegye magára.Máshol,mások is küzdenek,csendesen,empatikusan,fellengzős interjúk nélkül.
  Ők is jók,korrektek,emberségesek,maximálisan ellátják a feladatukat,járnak továbbképzésekre.Csak éppen Őket a kutya se kérdezi ,hogy hány "beteget" lát el naponta,milyen szakképzéseken vesz részt...stb.stb.
  Vélemények különözhetnek,fogadjuk el, a kritikát is-akkor is ha történetesen negatív.Vonjuk le a konklúziót,vessünk számot jókkal és rosszakkal,tanuljunk belőle.
  Szerintem a beteg a lényeg,az ő ellátása faksznik,allűrök és arrogancia nélkül.Mindig és mindenhol.A legjobb tudás szerint.Legyen az akár háziorvosi rendelő,akár orvosi ügyelet,akár Mentőszolgűálat,vagy SBO!

  ...és még valami,Kedves Adeleida és Nanu!
  Mindenkinek más a fontos.Embere válogatja.Mindenkinek más a jó,mindenki másként ítéli meg a dolgokat.Ami nekem nem jó,lehet,hogy Nektek tökéletes...”
 • 7. Nanu 2009. január 15. 14:31
  „Én azért írtam, mert azért nem így van ahogy "1-es" leírja! És ha van is ott nagyképű ember(máshol is van), attól még nem mindenki az..! tandyka78 ezeket tudom amiket leírtál kössz.. csak az összefüggésekete nem értem és hogy mit is akar evvel mondani!! A háziorvosok meg olyanok amilyenek.. kivonulás meg a dolguk.. már ha kimennek..”
 • 6. Adeleida 2009. január 15. 10:42
  „Nem hiszem hogy "nagyarcú" jelzővel kellene illetni azokat az embereket, akik életeket mentenek. Legközelebb talán az én, vagy éppenséggel a Te családtagodét...
  Másrészt abba bele sem gondolunk, hogy nekik is lehet családjuk. Mekkora áldozatot jelenthet ha egy édesanya, vagy édesapa ilyen, vagy hasonló hivatásban dolgozik.
  Sok erőt és kitartást kívánok nekik az életben és köszönjük, hogy értünk, emberekért küzdenek a munkájuk során.”
 • 5. tandyka78 2009. január 15. 09:29
  „Kedves Intel és Nanu!

  Számomra teljesen egyértelmű és érthető,amit CarrieBradshow leírt.
  Tényeket közöl.Az SBO-ról és egy másik eü.szolgáltatóról (a gyengébbek kedvéért ez lehet háziorvosi rendelés,egyéb szakrendelés stb.)Remélem kedves Nanu,így már világos:-)
  Maradjunk a háziorvosi rendelésnél.Ugye mindenki (gondolom Te is kedves Nanu)tudja,hogy a háziorvos hívásokat is teljesít,akárcsak az orvosi ügyelet.Gondolom ez a "kivonulás".
  Nem,a 60 beteg nem kevés,de nem is kell tőle hasra esni.
  Kedves Nanu!Nyilván SBO bennfentes vagy,ezért érintett ilyen mélyen CarrieBradshow-egyébként abszolút objektív- kritikája.És ne felejtsd el,nem 2 féle beteg létezik:a részeg és az indokolatlan,hanem a jó megfigyelő,meg a felszínes.Te melyik vagy,kedves Nanu!?
  Ja,és még annyi,nem hiszem,hogy bárkit is zavar,hogy megnyílt az SBO,örülünk neki,csak lássák el a feladatukat korrekten és ne nagyképűség domináljon.(Tisztelet a kivételnek,természetesen)”
 • 4. Nanu 2009. január 14. 22:53
  „1 el több (csak) lett.. bocs érte :)”
 • 3. Nanu 2009. január 14. 22:45
  „1-es! Látom téged nagyon zavar ennek az osztálynak a létrejötte, megindokolnád hogy miért? Valószínű voltál már ott és részeg állapotodban csak ennyire tudtál csak rálátni az osztályra :) Milyen másik szolgáltató? milyen kivonulások? mikről beszélsz?:)) A 60 beteget meg kevesled?? ha ennyi van mit lehet tenni?? nem is értelek :) na a lényeg hogy k..a jól informált vagy :) ja és legközelebb próbálj meg érthetően fogalmazni :)”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a megyei megrendelés

Sopron - A FÉSZ Zrt., amely Sopron és környéke egyik legnagyobb építőipari cége, tavaly ősztől… Tovább olvasom