Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Soproni politikusok a krízisalapról

Sopron - Rászorulóknak segítene a kormány a krízisalap megteremtésével. A soproni szocialisták és szabad demokraták támogatják a kezdeményezést, a Fidesz másként jótékonykodna.

A válság óta nehezebben élnek a családok, a devizahitelek növekedése miatt egyeseknek a lakhatásuk is veszélybe került. Nekik segítenének a krízisalapból. Ebbe a tervek szerint a miniszterek egyhavi fizetését utalják át, a kormány egymilliárd forintot ad. Ide gyűjtenék a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiszabott banki bírságokat, az áramszolgáltatók extraprofitjából származó bevételeket, a miniszterelnök és az állami vezetők fizetésének kétmillió forint feletti részét, de bárki küldhet hozzájárulást. A rászorulók egyszeri 20–50 ezer forint közötti támogatást kaphatnak a krízisalapból. A soproni politikusok illetményükből juttatnának-e pénzt a krízisalapba?

– A szocialista frakció mindig jótékonykodik, ha teheti, helyi szinten évente több alkalommal támogatjuk a rászorulókat. A krízisalapról még nem volt alkalmunk tárgyalni a frakciótársakkal a nyári szünet miatt, de támogatjuk a kezdeményezést, minden bizonnyal ebbe is be fogunk kapcsolódni – mondta Kalmár István, a közgyűlés MSZP-frakcióvezetője.

– A szocialisták–szabad demokraták 7 éves kormányzásának következménye a krízis és a krízisalap – kezdte Rádonyi László, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője. – A kilátástalan anyagi helyzetbe hozott családok gondjai nem kezelhetők szemfényvesztő karitatív programokkal. A soproni önkormányzat – a megnyomorító kormányzati forráskivonások ellenére – a szociális rendszeren keresztül támogatja és támogatni fogja a helyi rászorultakat. A Fidesz–KDNP-s tisztségviselők és képviselők hivatalba lépésük óta nem vettek fel semmilyen jutalmat és tavaly év végén 1,5 millió forinttal támogatták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Soproni Szervezetét.

– Jó ötletnek tartjuk az alap létrehozását, csatlakozunk a kezdeményezéshez, ugyanis ez illeszkedik a szabad demokraták véleményéhez, miszerint szolidaritást kell vállalnunk a szegény sorsú családokkal – nyilatkozta Kóczán Zoltán, az SZDSZ-frakció vezetője.

A kríziskezelő programról. A segítség azokra vonatkozik, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér összegét, ami most 57.817 forint. Ők is csak akkor kaphatnak támogatást, ha a családjukban a jövedelem legalább 30 százalékkal csökkent, illetve ha a lakáshitel-törlesztőrészlet növekedése elérte a 30 százalékot, és nem kapnak önkormányzati támogatást. Az érintettek
augusztus 1-jétől fordulhatnak az illetékes önkormányzat jegyzőjéhez.

Olvasóink írták

 • 6. TancsKaszabell 2009. július 16. 09:55
  „Jóindulattal közelítem ezt a programot mert tudom,hogy sok sok olyan élethelyzet alakulhat ki amikor az ember fia bajban,megoldhatatlan bajban találja magát,és a kétségbeesés lesz rajta úrrá.
  Segítségre van szüksége,gyors segítségre,ezt pedig csak a családja ,szűkebb környezete egyháza vagy az önkormányzat nyújthatja számára.Ez a program ezért emberközeliséget tételez fel illetve azt igényli !Erre a forrásra mint annyi elődjére is találékony piszkos kezű emberek vetik rá majd magukat,erre vonatkozó tapasztalataink sajnos számosak.

  Nos, ez a program nem eléggé ember közeli,nem praktikus elmék szüleménye ! Talán nincs elég információm erről és rosszul látom ezt a kérdést.
  Segíteni vagy akár csak jótékonykodni is csak szervezett ellenőrzött és emberközeli módon lehet ! Gondoljanak csak a cigány programok pénzeire,hova tűntek el,hol kötöttek ki?

  A pártok helyi potentátjai szellemiségük alapján közelítik a témát de ez sehova sem vezet,
  jóra semmikép ! Együtt ,közösen ,érdemben kellene ezt a programot a talpára állítani és használni az igazán rászorulók megsegítésére.”
 • 5. Beaubo 2009. július 14. 20:42
  „Krízis? Szerintem Fodor Úr nem tud róla, mert most fog epíteni egy szobrot Sopronpusztán 120 millióért....a lakói és vállalkozó pénzéböl! Ez kell Sopronnak? Nem lenne jobb elöször a sok kátyúk az utcákon kijavítani és az infrastruktúra rendbe tenni ? Csak egy kérdés...”
 • 4. coolzsu 2009. július 13. 20:49
  „Még ha 50 ezer forintot adnak is, kin segít? Aki a forint árfolyama miatt már többszázezres adósságot halmozott fel, mert hiába dolgozik, a minimálbéréből nem tud törleszteni??? Annak ugyan nem. Max a végrehajtó munkadíja jön ki belőle.... megint adnak a sz.rnak egy pofont....”
 • 3. Lárika 2009. július 13. 20:21
  „Nem segély kellene, hanem munka!”
 • 2. FREDDY/S 2009. július 13. 17:31
  „Nem krízisalapra, hanem ésszerű irányításra lenne szükség, hogy ne lépjen fel krízishelyzet, nemde...”
 • 1. creat 2009. július 13. 12:57
  „Gondolom az építmény adóról is szeretne beszélni a Rádonyi úr.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A halálvonatra emlékeztek

Sopron - Hatvanöt éve indult el a Déli pályaudvarról a halálvonat Auschwitzba, a vagonokban kétezer… Tovább olvasom