Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Soproné lesz a papréti zsinagóga

A papréti zsinagóga a korábbi 60 millió forint helyett lényegesen olcsóbban Soproné lehet.

Walter Dezső polgármester és dr. Cseh Sándor, a győri TIT Pannon Egyesület elnöke hétfőn elvben megállapodtak, hogy a papréti zsinagóga a korábbi 60 millió forint helyett lényegesen olcsóbban Soproné lehet. Az épület a helyreállítását követően képzőművészeti központként üzemel majd. 

Sokéves huzavona zárult le tegnap Walter Dezső polgármester és dr. Cseh Sándor, a TIT Pannon Egyesület elnöke tárgyalásán. Eldőlt, hogy a győri TIT tulajdonában lévő papréti zsinagógát Sopron megvásárolja, az eredeti ár töredékéért. Hogy mennyiért, az egyelőre üzleti titok.
A Kisalföld már évek óta nyomon követi az épület sorsát, így tudhatták meg olvasóink, hogy 60 millió forintról szólt a korábbi eladási ajánlat, amelyhez sokáig ragaszkodtak.

Elvben már megállapodtak

Sopron már korábban is szerette volna megvásárolni az egyre pusztuló épületet, de irreálisnak tartották az érte kért összeget, annál is inkább, mert 1998-ban ingyen, de jogszerűen került a győriek tulajdonába.
– Az elmúlt években többször hangoztattam, hogy mindent megteszünk a zsinagóga visszaszerzéséért – jelentette ki a tárgyalást követően Walter Dezső. – Erről elvben megállapodtunk dr. Cseh Sándorral.

Helyreállítják

– A város költségvetésében elkülönítettük az erre szánt összeget. Most a jogászokon a sor, hogy kimunkálják a részleteket. Az épület helyreállítási tervének kidolgozására szaktekintélyt kívánunk megbízni. A költségek fedezésére egy alapítványt hozunk létre. Az épületben elsősorban a soproni képzőművészeknek teremtünk állandó kiállítási lehetőséget, de egy helyiséget átadunk a helyi zsidó hitközségnek.
Mint megtudtuk, a megállapodást az tette lehetővé, hogy időközben műemléki védettséget kapott az épület – ezzel gyakorlatilag kizárták, hogy a lehetséges vevők esetleg méltatlan funkcióval ruházzák fel vagy egyszerűen lebontsák –, így már érdektelenné vált a befektetők számára és Sopron városa elővásárlási jogot szerzett.

TIT: a közgyűlés dönt

Dr. Cseh Sándor elmondta, a végső döntést egyesületük májusi küldöttgyűlése mondja ki.
– Tegnap egy olyan ajánlatot kaptunk Sopron polgármesterétől, amelyet végül is elfogadhatónak tartunk és az elnökség, valamint a közgyűlés elé visszük. Amennyiben jóváhagyják, akkor végképp lezárulhat a zsinagóga egy korszaka és a jövőben a város kulturális céljait szolgálhatja. 
Horváth Ferenc

 Zsinagóga 1944–2005
Az 1896-ban épült zsinagóga 1944-től, a soproni zsidóság deportálásától gyakorlatilag üresen áll. Korábban különböző soproni cégek raktárnak használták, az állam 1976-ban sajátította ki. A TIT soproni szervezete a nyolcvanas évek közepén lett az épület kezelője. Ekkor még egységes volt a TIT megyei szervezete, amelynek jogutódja a TIT Pannon Egyesület lett, így került hozzájuk a zsinagóga, amelynek tulajdonjogát 1998-ban szerezték meg, egy 1997. évi törvényre való hivatkozással. Sopronban nem kis felháborodást keltett, hogy az ingatlant 60 millió forintért szerették volna értékesíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranylabdás keresztapa

Egy megható levél vette rá a hazai labdarúgás császárát, hogy keresztapaságot vállaljon az addig számára ismeretlen családban. Vasárnap a futballsztár, Albert Flórián nevét adták egy öthónapos soproni kisfiúnak. A vasárnapi déli harangszó nem mindennapi eseményhez csalogatta a soproni Evangélikus templomba a Szabó családot és a szükebb körű rokonságot. Tovább olvasom