Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Rendet raknának az építőiparban

Sopron - Október elsejétől kötelező lesz az új építőipari vállalkozások iparkamarai regisztrációja.

A korábbi vállalkozásoknak 2010. január 31-ig kell regisztrálniuk magukat. Jelenleg ugyanis nincs ember az országban, aki megmondaná, hány építőipari szolgáltató működik széles e hazában. Országos szinten rendet kell rakni az építőipari – és az e területhez kapcsolódó – vállalkozások háza táján.

Első lépcsőként október elsejétől minden újonnan induló építőipari vagy e szférában kivitelezői tevékenységet űző vállalkozásnak regisztrációs számot kell kérnie az illetékes iparkamaráknál. A korábbi, ilyen jellegű munkával foglalkozó magánvállalkozásoknak, cégeknek jövő év január 31-ig áll módjukban ezt megtenni  – derült ki Kováts Árpád, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara titkárának pénteki sajtótájékoztatóján. A regisztrációs lap két részből, kötelezően kitöltendő és önkéntesen megadható adatokból áll. A nem kötelező jelleggel megadható adatok közlése a nyilvántartási szám kiadását nem befolyásolja, ám a közöltek valódiságát a cégnek, vállalkozásnak kell szavatolnia. A regisztrálás igazgatási szolgáltatási díja ötezer forint. Az érintettek az információ részleteiről az illetékes kereskedelmi és iparkamarához fordulhatnak.

Nincs ember, aki megmondaná, hány építőipari szolgáltató működik az országban. Fotóillusztráció: Magasi
Nincs ember, aki megmondaná, hány építőipari szolgáltató működik az országban. Fotóillusztráció: Magasi

A vállalkozó kivitelezők nyilvántartása nyilvános és az  interneten mindenki számára elérhető lesz. Bárki megtudhatja hát, milyen múltra tekint vissza egy vállalkozás, adott esetben hány eljárás indult ellene, viszont a referenciákról és az esetleges elismerésekről, elnyert díjakról is átfogó képet nyerhetünk. Mindezzel a kétes vállalkozások kiszűrését remélik a szakemberek. Ha valaki regisztrációs szám nélkül vállal építőipari – vagy ehhez kapcsolódó – munkát és ez az ellenőrzés során nyilvánvalóvá válik, a szakhatóságok részéről komoly szankciókra számíthat.

Olvasóink írták

 • 7. janika 2009. október 12. 11:09
  „Nem ettől félek, hanem mint az ügyvédénél itt is privilégium lesz az egye munkák kisajátítsa. A regisztrálás, tagdíj fizetés és a szám, s nem a tudás lesz a fontos.Akár a teheneknél a fülszám a fontos! Sőt, ha törvényesítik akkor már úgy lesznek az állampolgárok mint a jogaik elvesztésénél a Tábla és a Legfelsőbb Bíróságoknál is. Otts em a tudás és a tények a fontosak, hanem privilégium!”
 • 6. vitriol2 2009. október 12. 06:21
  „janika 2009.10.06. 06:22. ettől félsz:
  " Bárki megtudhatja hát, milyen múltra tekint vissza egy vállalkozás"”
 • 5. janika 2009. október 06. 06:22
  „Emberek az a lényeg, hogy egy hellyel több legyen, ahova fizetni kelljen! Ez is a"Népnyúzáshoz" tatozik ebben az országban.”
 • 4. FREDDY/S 2009. október 05. 18:29
  „A cégnyilvántartáshoz húsz év alatt nem tudtak adatokat összeállítani, avagy magas-szintű hiányosságok vannak, nemde...”
 • 3. ggg 2009. október 05. 11:28
  „rendet? Magyarországon? ugyan már...”
 • 2. Intel 2009. október 03. 19:50
  „Szerintem ezt is fel kellene tüntetni, hogy ki mennyi pénzel tartozik ide vagy oda...”
 • 1. egysoproni_ 2009. október 03. 14:07
  „Vajon aki már kamarai tag vagy 9 éve azoknak is kell regisztrálniuk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Tamás: Vállalkozókat a testületbe!

Önkormányzati képviselőként évek óta küzdök azért, hogy a város gazdaságot érintő döntéseibe… Tovább olvasom