Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Pusztuló Széchenyi-emlékek

A nagycenkiek szeretnék megmenteni a végső pusztulástól a Hidegségi utcában lévő egykori Széchenyi-majorságot
A nagycenkiek szeretnék megmenteni a végső pusztulástól a Hidegségi utcában lévő egykori Széchenyi-majorságot, miközben készülnek Széchenyi István születésének 215. évfordulójára. A területen lévő magtárakból, istállókból egyet felújíttatott jelenlegi tulajdonosa, egy osztrák család, de a többi épület egyre rosszabb állapotba kerül. A helyiek szerint megmentésre érdemes, mert a Széchenyi család első olyan mintagazdasága volt, amelyet üzemszerű állattartásra alakítottak ki.
– Gyakorlatilag csak a felújított istállót használjuk, lovakat tartunk benne – mondja Halasi Endre bérlő. – A gazdaságot valamikor az 1800-as évek elején alakíthatták ki, erre utal az egyik bejárat 1820-ból származó faragott mészkő kerete, amely ismereteim szerint Csornáról származik.

Az épületekben még található néhány olyan eszköz és berendezés – például szegecselt itató, vagy annak a lóhajtású emelőszerkezetnek a maradványai, amellyel a gabonát szállították a felső szintre –, amelyek ipartörténeti szempontból is fontosak lehetnek. Tudomásom szerint készültek tervek a majorság hasznosítására, de részben családi okok miatt meghiúsultak.

– Az említett majorság nincs országos műemléki védelem alatt, ellentétben a Dózsa körúti majorsággal, vagy az ugyancsak a Hidegségi úton található, 1815-ben épült gázelőállítóval – tudtuk meg Figler Andrástól, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal irodavezetőjétől. – A védettséget bárki kérheti, akár az önkormányzat, de elég egy lakossági levél is. A mostani beszélgetésünk alapján pedig hivatalból elindítjuk az eljárást. Amennyiben méltó a műemléki védelemre, akkor lehetőségünk lesz a tulajdonos figyelmét felhívni az állagmegőrzésre, elmaradása esetén pedig szigorúan megbüntetni, de nem ez a célunk.
A terület és a rajta lévő épületek hasznosítása nem is olyan egyszerű, ugyanis annak ellenére, hogy nem védett, műemléki környezetben található, szigorú előírásokat kell betartani.

– Véleményem szerint legalább 100 millió forintra lenne szükség az épületek szakszerű felújításához – fejtette ki Kenessei Károly, a nagycenki Széchenyi-emlékmúzeum igazgatója.
„ A majorság szerepel annak

a Széchenyi-témaparknak a tervében, amelyet a megyével közösen szeretnénk kialakítani, de kérdés, megvalósulhat-e itt bármi is, hiszen külföldi tulajdonosa van és nem biztos, hogy érdekeink megegyeznek."
Az egykori gazdasági épületek hasznosítása kétségkívül nehéz feladat. Erről Bozsvári István, Fertőszéplak polgármestere tudna sokat mesélni, aki Széchényi Ferenc szülőházát szeretné így megmenteni az utókornak.
– Érdeklődő van, de érdemi befektető még nincs a közös hasznosításra – tudtuk meg a polgármestertől. – Ettől függetlenül az épület földszintjét rendbe hoztuk, már csak az üvegezés van hátra, mert egy galériát szeretnénk nyitni alternatív művészek számára. A testület döntött arról is, hogy végső esetben eladjuk az épületet 100 millió forintért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghosszabbítják a Gyár utcát

A napokban megkezdődtek a közműépítési munkák a Gyár utcának a Táncsics és a Selmeci utca közötti szakaszán. Mint arról lapunkban már beszámoltunk, a Gyár utca ezen részét Sopron az államtól vette át. (Ingatlanokat kap vissza a város a határőrségtől, Kisalföld, 2005. november 4.). A Gyár, új nevén Flandorffer Ignác utcát hivatalosan október 15-től adják át a forgalomnak. Tovább olvasom