Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Pofont adott a diáknak, eredménytelen a szembesítés

Sopron - Máshogyan emlékezett a történtekre a megtorlásból megvert iskolaigazgató és másképpen a vádlott, aki apukája annak a fiúnak, aki pofont kapott az igazgatótól. A vádlott ügyvédje elfogultsági indítványt jelentett be a Soproni Városi Bíróság ellen.
– Ricsi felpörgött állapotban volt, ekkor adtam neki egy pofont, hogy leállítsam. Mondtam neki, szégyellem, hogy idáig jutottam, de szeretném, ha lehiggadna. Egy tanár felelős a többi diák épségéért is – idézte fel Forrás Béla iskolaigazgató a történteket, amely másnap az iskolában a fiú apukájának erőszakos fellépésével folytatódott. Az apuka ellen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és súlyos testi sértés bűntette miatt indult büntetőper a Soproni Városi Bíróságon.

Arra a bizonyos véres reggeli órára másképpen emlékezett az  édesapa és másképpen az iskolaigazgató. Az apuka állította: az igazgató fenyegetően, ökölbe szorított kézzel, támadólag közeledett feléje, s csak önvédelemből ütött. – Örültem, hogy bejött az apuka, azt hittem, tisztázhatjuk fia viselkedését. Ő azonban kint a folyosón, sok diák szeme láttára megütött, s amikor behívtam az irodába, beszéljük meg Ricsi ügyét, ott is nekem esett. Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket is szenvedtem – részletezte az iskolaigazgató. Tárgyilagosan azt is hozzátette, hogy amikor később véletlenül találkoztak az egyik áruháznál, az apuka bocsánatot kért tőle.

Az iskolaigazgató (jobbra) és az őt megverő szülő szembesítése eredménytelen volt. Fotó: Magasi Dávid
Az iskolaigazgató (jobbra) és az őt megverő szülő szembesítése eredménytelen volt. Fotó: Magasi Dávid

A bíróságon a fiú tanúskodott apja mellett. Forrás Béla ügyvédje, dr. Koszorú István keresztkérdései – és a bíró, dr. Gajdos Anikó felvetései – után azonban olykor kínos és hosszú csend telepedett a tárgyalóteremre. A szembesítések sem hoztak eredményt. Arra viszont egy tanárnő révén fény derült, hogy a pofon után rögtön apjához sietett a fiú, aki úgy jött vissza az iskolába, hogy „apám bemegy és szétveri az igazgatót az irodájával együtt". Ám ezt a tanárnő nem vette komoly fenyegetőzésnek. 
A többi tanú – az igazgatóhelyettes, aki kihívta a rendőröket, Ricsi volt osztályfőnöke, valamint a tanár, aki az igazgató megsegítésére sietett – egyöntetűen vallotta, Forrás Béla szakmailag és emberileg is jó pedagógus. Szívén viselte a hátrányos helyzetű családokból származó gyerekek sorsát, így Ricsiét is, akit ruházattal is segített. (Ez utóbbit azonban nem ismerte el a fiú.) A vádlott  ügyvédjének, dr. Irinkov Mihálynak a kérdésére – helyeslik-e, hogy az igazgató pofont adott a diáknak – az egyik tanú úgy válaszolt: az makarenkói pofon volt, amit a sokszor kezelhetetlen fiúknak már sokkal korábban meg kellene kapniuk. Ám ezt nem tehetik meg, fegyelmezési eszköztáruk gyakorlatilag egyenlő a nullával.

Az ítélethozatal előtt a vádlott ügyvédje elfogultsági indítványt jelentett be a városi bíróság ellen. Mint mondta, az ügyet nem Sopronban kellene tárgyalni, hiszen Forrás Béla közismert ember. Az ügy sorsáról a továbbiakban a megyei bíróság dönt.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Marcsi59 2008. július 14. 12:22
  „Nem értem,hogy miért mindig a tanárok a hibásak?Mert nem türi el hogy egy diák leköpje ,szembe röhögi?Szülö jobban tenné ha elmagyarázná hogy mi is a tisztelet,ami a mai fiatalokbol hiányzik,Gyereknek joga van csak kötelessége nincs,Volt valaki felujitott iskolában tanévnyito elött?és utána?azt se a tanárok teszik tönkre hanem a kedves szülök neveletlen gyerekei.Mi is kaptunk tenyerest,körmöst mégse vertük meg a tanitoinkat,akkor még 1 tanito 2 osztályt is tanitott egyszerre,mégis rend volt az osztályban,El lehetne menni a suliban és megnézni hogy hogyan is viselkednek a gyerekek,könnyü itélkezni a tanár felett mert nem hagyja magát megalázni,én nem vagyok tanár de láttam mit müvelnek a gyerekek és hallom az utcán hogy beszélnek rola,nem itélkezni kéne hanem megtapasztalni a valoságot,no comment”
 • 21. orgona 2008. április 20. 21:57
  „Igazat adok Don Kartacsnak!Sajnos a mai gyermekneveles nem egyszerü,ugyanis egy szülönek nincs jogaba gyermeket megütni mert holnap sajat gyermekem feljelenthet!Hiaba nevelem ,jora rendre ,tisztessegre a tarsadalom elront mindent s nem a szülö mindig a hibas!Sajnos az idönk nincs sok a neveleshez,na meg harom evig nem maradhatunk otthon amit en mindig is jo szemmel neztem,de sajnos sok jo dolgot elvesznek helyette mindig roszabb jon letre.Fiamat egyedül neveltem 5-eves korig.megismertem elettarsamat aki jo ember volt,föleg nevelesi teren.Fiam tett dolgokat amit nem szabadott volna es jol elverte,amire nem szivesen emlekszem vissza.En hiaba magyaraztam nem hasznalt neki.A jo akarok kesztettek jelentsem fel milyen anya vagyok hogy ezt hagyom,ami megis törtent.Paromat felfüggesztettek,s a gyerekemet mindenki sajnalta.Azota a fiam nem csinal olyan dolgokat,es azt mondom en mint anya jot tett neki,ki tudja mi lett volna belöle!Kapcsolatuk mai napig normalis, de mar nem csaladias”
 • 20. N. 2008. április 03. 21:16
  „Igaza van Don Kartácsnak!”
 • 19. Cerebellum 2008. április 02. 10:00
  „Én még messze nem vagyok szülő, de már előre félek, hogy ha egyszer majd a gyerekem bekerül az iskolába, mit hoz majd haza onnan. Rám hallgat-e majd, vagy kortársaira, akik között biztos lesznek olyanok akiket életükben nem neveltek. Félő, hogy azt a pééldát követnék.”
 • 18. G.I 2008. április 02. 09:40
  „1et értek Kartács elvtárs:))))”
 • 17. Don Kartács 2008. április 02. 07:19
  „Engem nem érdekel, hogy a tanároknak mit szabad és mit nem : otthon a szülő, iskolában a tanár nevel, és ha a gyerek viselkedése közösségromboló le kell neki akkorát keverni, hogy a feje 3x körbeforduljon a fején. A mai világban a hülye gyerekekkel szép szóval nem lehet beszélni legyen az fiú vagy lány, mert amíg az ember csak beszél könnyű préda, de a gyerek 1000x meggondolja azt, hogy elfelejtse a kötelezettségeit, ha a tanár csupán egyszer is minden figyelmeztetés nélkül lekever egy taslit. Szóval 8 év fölöt már nehezen lehet fegyelmezni, és ezzel együtt viszont nemcsak a gyereket, a szülőt is egy jó atyai pofonnal kéne jutalmazni. Többségük így próbálja megtorolni, hogy diák korában szigorban volt és nem engedhette el magát.”
 • 16. csabazs 2008. április 02. 06:19
  „Az igazgatónak nem volt joga ütni, ahogy elvileg a szülő sem ütheti meg a gyerekét!
  De egyre több az atrocitás az iskolákban és amiről tudunk az csak a jéghegy csúcsa!
  A gyerek azt viszi az iskolába amit otthonról kap nevelés terén, már ha egyáltalán nevelik! És itt ne hivatkozzunk arra, hogy a kedves szülő dolgozik! kevés időt is lehet a gyerekkel minőségileg jól eltölteni, s a nevelés születéstől ( vagy még előbb) kezdődik!
  A tanár is ember és miért kell (lene) mindent eltűrnie?!
  Sok szülő mindent az iskolától vár, tanítson, neveljen a pedagógus, ő meg nem törödik a gyerekkel!
  Hogy neveli az a szülő a gyerekét , ahol a gyerek/kek azzal fenyegetőzik , majd beküldöm az apámat, anyámat és lessz nemulass az iskolában!
  Nem vagyok tanár, de jó párszor fültanúja voltam, hogy egy-egy diék milyen hangnamben beszél a tanárjával!”
 • 15. Csodabimbó 2008. április 02. 02:31
  „Ricsi apját kellene a fia szeme láttára jól elveretni egy Lapaj típusú taggal, hogy a gyerek még időben megértse, ők sem sérthetetlenek... és az erőszak, erőszakot szül, vagy valami ahhoz hasonló rosszat, ami senkinek sem jó.”
 • 14. Laci24 2008. április 01. 23:18
  „Az igazgató Úrnak se kellett volna fiikailag bántalmazni a Ricsit, magába nézve szerintem mindenki bement volna és nemhiszem,hogy az első reakciója túl nyugodt lett volna. Az apukát nem olyan embernek ismerem aki ,,egyből üt". Inkább a durvább dolgokkal kellene foglalkozni....”
 • 13. G.I 2008. április 01. 20:12
  „Hülyegyereket majd pofozgatja az élet, aztán 30 évesen mikor még mindig albérletbe lakik, bámúl bambán maga elé és nem érti az egészet: Vele miért ilyen az élet !”
 • 12. krisztina01 2008. április 01. 19:21
  „Végre nem a gyerek verte meg a tanárt. :) Na jó, vicc volt.”
 • 11. steff 2008. április 01. 19:05
  „10 évet az apukának, 5 évet egy intézetbe a kölyöknek, bizzunk a
  többseg Magyar igazságérzetébe és a Megyei biróságba”
 • 10. csingiz 2008. április 01. 17:00
  „Szerintem az a középső is elég agresszívnak néz ki...Különben meg ki az a Forrás Béla?!?”
 • 9. hori081 2008. április 01. 16:53
  „komoly dolgok történnek, nem lesz ennek jó vége.”
 • 8. Jakutika 2008. április 01. 16:28
  „Valóban jó lenne, ha visszajönne Magyar Bálint, akkor már osztohgathatnák a golyóálló mellényt is a tanáriba. Hm, kedves kolléga a mellényét ne felejtse itt, hiszen a 9. B-be megy. heheheh Magam is tanár vagyok és tényleg vannak nebulók, akik az otthoni nevelésnek köszönhetően képtelenek az indulataikat fékezni, szó szerint dühöngenek és nem értik, hogy ez miért baj. Csak szigorral, feszes óravezetéssel lehet ennek elejét venni, de a tanár is ember. Ezt egyszer mondtam egy diákomnak és komolyan mondom, hogy elcsodálkozott rajta. De tényleg. Azt hiszik és ezt ofőórán le is írták nekem, hogy az iskolába járás egyik célja a tanár idegesítése. Meg a telefonálás, sms-ezés, dumcsizás a barinővel, meg hasonlók. Nem olyan vicces ám, ha vannak tantárgyi követelmények meg mondjuk érettségi, ahol az elnök szemébe kell nézni.”
 • 7. olvasó* 2008. április 01. 16:11
  „"Az iskolaigazgató (jobbra) és az őt megverő szülő szembesítése eredménytelen volt." Ez tetszett....szerintem mindenki kitalálta magától,hogy ki lehetett az agresszív apuka.:)))
  Az ilyen emberek háborodnak fel a legjobban,ha neveletlen csemetéjüket sérelem éri,pedig aki ennyire agresszív az biztos otthon nem szép szóval neveli a gyerekét!”
 • 6. Megoldás 2008. április 01. 13:14
  „Magyar Bálint legyen az oktatási miniszter!”
 • 5. colomano 2008. április 01. 12:03
  „Itt a megoldás!
  Liberálisok kíméljenek!

  http://www.hetivalasz.hu/cikk/0804/atnevelotabor”
 • 4. Aggódó 2008. április 01. 11:53
  „Egyik rokonom tanár.

  Elmondása:
  Középiskola. A gyerekek van, hogy alsza nak órán, tömegesen kéredzkednek ki a mosdóba óra alatt, mondván, a szünetben nem volt idő. Telefonálnak, nem értik, miért is kéne levenni az mp3-lejátszót. Esznek, ami már nem is csoda.

  Nem vagyok egfy öreg gyerek, sőt, de " a mi időnkben" még a rágózást is megtorolták.

  Nem a tanáron, messze nem a tanáron múlik.

  S hogy egyedi esetek-e ezek?
  Nem. Pedagógusok beszélgetései közben cska figyelni kell, s kijön, hogy bizony ez már-már általánosítható.

  Akkor ki a hibás?
  Tanár? Szülő? Társadalom?

  És ez nem Budapest...
  Ez "csak" vidék.”
 • 3. Jockey 2008. április 01. 11:48
  „Tanulság: Csak az a pedagógus adjon makarenkói pofont, aki utána meg tud küzdeni az apukával is.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

R-Gót kapnak a kupagyőztes kosaras lányok

Sopron - Az R-Go együttes élő nagykoncertjét kapják „ajándékba" a Magyar Kupát nyert kosaras… Tovább olvasom