Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Pezsgő kulturális központot nyitnak az evangélikusok

Egy kézben a soproni Bünker köz. Egy hónap múlva elkészül a volt bíróság épületének átalakítása.

A földszinten az evangélikus múzeum, a kutathatóvá tett levéltár, a könyvtár, az emeleten pedig közösségi termek, irodák és a pénztár kap helyet az evangélikus egyház által kívül-belül felújított Bünker közi épületben.
Felújítás
150 millió forintot költöttek az evangélikusok eddig az épület külső és belső korszerűsítésére.
– Valaha evangélikus iskolának építették a templom mellett, amit államosítottak és a hatvanas évek végén alakították át a bíróság számára – mutat körbe a hófehérre meszelt tágas lépcsőházban Gabnai Sándor esperes.

Egyháza természetben kérte vissza a rendszerváltás idején az ingatlant, de csak 2012-ben váltak újra tulajdonosokká. Másfél éve dolgoznak a szakemberek a hatalmas épületben, amire eddig durván 150 millió forintot költöttek. Pályázatok, illetve az egyházi kárpótlás során más ingatlanokért kapott pénz tette lehetővé a beruházást.

2017-ben lesz a reformáció ötszázadik évfordulója. Nagy szerepet kap majd az új központ.

Gimesi Szabolcs és Gabnai Sándor büszkén mutatják, milyen szép lett az újra kibontott és egybenyitott nagyterem. Pezsgő életet szeretnének az öreg falak közé. Fotó: Magasi
Gimesi Szabolcs és Gabnai Sándor büszkén mutatják, milyen szép lett az újra kibontott és egybenyitott nagyterem. Pezsgő életet szeretnének az öreg falak közé. Fotó: Magasi


– Itt egy helyre kerülhetnek intézményeink; a múzeum, a könyvtár, a levéltár, a lelkészi hivatal. Több tárgyalónk is van az akadálymentesített épületben – sorolja a funkciókat dr. Gimesi Szabolcs egyházmegyei felügyelő. – De sokkal többet szeretnénk! – teszi hozzá rögtön Gabnai Sándor.

– Élő, pezsgő központot, ahol mindig történik valami. Itt helye lesz a különböző csoportjainknak, próbatermet kap a Juventus Koncert Fúvószenekar, szeretnénk a parkba egy játszóteret, a nagyteremben rendszeresek lesznek a kulturális programok, a kisteremben látogatható lesz a Mühl Aladár-emlékkiállítás.

Konferenciákra, rendezvényekre bérelhetők is lesznek erre alkalmas helyiségeink. Nem titkolt tervünk, hogy mire 2017-ben elérkezik az egyház születésének 500. évfordulója, némi túlzással a csapból is az evangélikusok folyjanak – mondja mosolyogva a mindig nagy fordulaton pörgő esperes.

Elképzeléseik megvalósításához alkalmazottaik körét is bővítik, a gyönyörűen felújított épületben muzeológus, levéltáros, szervező is dolgozik majd. Az ide költöző intézmények megüresedő ingatlanjaiból pedig lakásokat alakítanak ki munkatársaiknak. Az új gyülekezeti ház ajtaja pedig mindenki előtt nyitva lesz – hangsúlyozzák az egyházi vezetők.

Az ünnepélyes átadás
Szeptember 7-én, vasárnap délelőtt 9 órakor a gyülekezet templomában Gabnai Sándor, a Soproni Evangélikus Egyházmegye esperese beiktatja tisztségébe Tóth Károlyt, az egyházközségben megválasztott új lelkészt, majd Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke szenteli fel az új gyülekezeti házat. Az alkalomra minden érdeklődőt várnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy autó a 84-es főúton

Két autó ütközött, az egyik felborult a 84-esen Lövő és Sopronkövesd között. Tovább olvasom