Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Pályázatok összeomlás ellen

Sopron - Aládúcolták – megelőzendő az omlást – a Templom utca 3. számú ház utca felőli erkélyét. Az örökségvédelem pályázatírásra buzdítja a műemlék házak lakóközösségeit.
Számtalan műemlék épület szorulna felújításra Sopronban. A lakóközösségeknek azonban gyakran nincs pénzük a rekonstrukcióra, így az állag romlik, a vakolat pedig hull. Legutóbb a Bécsi utca 3. számú ház tűzfala dőlt be a ház udvarára, magával sodorva a háztetőt. A cserepeken jókora lyuk tátongott, az épületet pedig balesetveszélyessé nyilvánították.

A Templom utca 3. számú ház erkélye hetek óta aládúcolva várja a szebb napokat. Félő, hogy egy nagyobb szél jóvátehetetlen kárt okoz az épületben.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál megtudtuk, a lakóközösségeknek – saját forrás híján – pályázat útján is lehetőségük van helyreállíttatni az épületet. Erre a Nemzeti Kulturális Alap minden évben lehetőséget nyújt. Bővebb információ: www.nka.hu.

Olvasóink írták

 • 2. csabazs 2008. május 15. 07:04
  „Amit anno a műemlékhivatalnak és a fenntartónak/tulajdonosnak kellett volna megcsimálni, miért a lakókkal akarják megfizettetni?
  És miből????”
 • 1. Bierbaum Marianna 2008. március 22. 18:56
  „Felhívom az újságírónő figyelmét, hogy az NKA honlapján az archívumban olvasható az az egyetlen pályázati felhívás, amely a műemlék épületek állagmegóvását lenne hivatott támogatni.
  A pályázat 2008. február 28-ig beérkezően volt benyújtható.
  Az igényelhető támogatási összeg 14 millió Ft volt és 30 %-os önerővel kellett volna rendelkeznie a pályázónak. Egy lakóközösség, főleg ha vegyes tulajdonról van szó hogyan tudna levezényelni egy ilyen felújítást? Hogyan tudna megfelelni - a lejárt határidőt és önrészt nem is tekintve - a kiírásban meghatározott műszaki, pénzügyi követelményeknek? A belvárosi műemlék, műemlék jellegű és városképi jelentöségű épületeiben lakók komoly problémája ez. Csak kedvező válaszok nincsenek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem éri hátrány a védőnőket

Sopron - Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság átszervezésének következtében a soproni védőnők… Tovább olvasom