Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Nyitva lesz a Tűztorony a Múzeumok éjszakáján

Sopron és környéke - A soproni és környékbeli múzeumok, műemlék-együttesek gazdag programmal várják a múzeumok éjszakáján, szombaton az érdeklődőket.
Az Erdészeti Múzeum szombaton délután 5-kor Száraz Miklós György „Ezüstmacska" című könyvének író-olvasó találkozóval összekötött könyvbemutatójával indítja az események sorát. Este 6-kor UNESCO világörökség – Selmecbánya címmel nyílik kiállítás, amelyen ajánlót mond Pavol Balžanka, Selmecbánya polgármestere. Erdei élménypálya a múzeum udvarán – este 7-től lehet középkori fűrésszel fűrészelni, lesz fatapintó, fabuborék fújás, és megismerkedhetünk a hangyák világával is. Este 9-től „A rejtelmes éjszakai erdő – éjjeli séta a fák között" elnevezésű programra várják az érdeklődőket, gyülekezés az uszodánál. Éjjel 11-kor a múzeumban Selmecbányai diáknóták, borról, barátságról címmel közös nótaestet rendeznek.

A Központi Bányászati Múzeumban este 6-kor lesz kapunyitás. Az „Élménybánya kicsiknek"-program során csoportok indulnak 18, 18:30, 19 és 19:30-kor. (Az „Élménybánya" 20 óra után nem látogatható). Este 7-kor a soproni zeneiskola kamaracsoportja tart műsort, 19 órától 22 óráig pedig a muzeológusok mesélnek a közgyűjtemény kiemelkedő tárgyairól. Az érdeklődők csoportjai 19, 20 és 21 órakor vehetnek részt ezen a programon. Este 10-től a Blues Floor zenekar koncertje lesz a Bástya-kertben. A rendezvény ideje alatt a múzeum udvarán Bányamanó fotóinstalláció és a pénzverő tőkén emlékérem-verés kínál érdekességet, a Bástyakertben a Múzeumosok kocsmája várja a vendégeket, soproni borokkal és zsíros kenyérrel.

A Soproni Múzeum éjszakai rendezvényét a tavalyi évhez hasonlón a nyitott kiállítások mellett előadás is színesítik. A Fabricius-ház (Fő tér 6.) kapuján át juthatnak be a vendégek a múzeumba, ahol a XVII-XVIII. századi polgári lakásokban tárlatvezetést hallgathatnak, a Római kőtárban pedig papírrepülő és papírsárkány kiállítást tekinthetnek meg.

Sokak kérésére a Tűztorony erre az estére megnyílik, ahol belépődíj ellenében mindenki gyönyörködet Sopron éjszakai panorámájában. Az előadásra 23 órakor kerül sor a „Retro-Sopron 3 dimenzióban" címmel, amelyben Bolodár Zoltán varázsolja szemünk elé a századfordulós Sopront térhatású felvételek segítségével. A nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum is nyitott kapukkal várja a vendégeket szombaton, ahol tárlatvezetés mellett huszárok vernek tábort a kastély parkjában.

A Templom utca 18. szám alatti Körmendi Galéria szombaton délelőtt 11-kor ifj. Szlávics László iparművész kiállításával kezd. Délután fél 4-kor tárlatvezetés lesz a művész közreműködésével. Az Artner palotában délután 4-kor a Körmendy-Csák Kortárs Magyar Gyűjteményt mutatják be. Ezt követően sétára hívják az érdeklődőket az Artner palota, Tudósok háza, Haydn ház, Hajnóczy ház, Anna átrium kertjeibe. A csoportok 4-kor és 6-kor indulnak a tulajdonos Körmendi Anna vezetésével. A Szent György utca 20. szám alatti Anna Átrium rendezvényházban délután 3-tól este 8-ig a kiállított Ézsiás és barátai szobrok, a pincében két Árpád-kori kút mellett pedig Nagy Sándor szobrai láthatók, este 6 és 7 órai csoportos indulással.

A Fő téri Cédrus Art Antikvárium és Vinotéka a múzeumok éjszakája jegyében este 6-tól éjjel 2-ig borok és antikvár könyvek kedvezményes vásárát tartja.

A Múzeumok éjszakája kapcsán kétnapos programot állítottak össze a fertődi Esterházy-kastély látogatói számára. Szombaton délután 3-kor Pálmajori állatsimogató várja a kisgyerekeket, míg délután 4-kor „Tündérséta"-vezetést szerveznek a számukra a kastélyban. Este 8-tól parkséta lesz a kastély főkertészének vezetésével. Az egész rendezvény ideje alatt megtekinthető az „Esterházy „Fényes" Miklós és tündérvilága" című, a Haydn-év rendezvényeihez kapcsolódó időszaki kiállítást, amely értékes eredeti dokumentumokat vonultat fel. Megidézi a XVIII. századi fényűző barokk ünnepségek csillogását. Igazi kuriózum a 4D-s animációval megjelenített barokk tűzijáték, melyhez hasonlóval a leírások szerint Fényes Miklós fogadta egykor Mária Terézia királynőt és Rohan herceget. Csak most, a Múzeumok éjszakáján mutatják be Esterházy „Fényes" Miklós lakosztályának gyönyörűen festett térsorát is.
Vasárnap Szent Iván napja alkalmából várják a látogatókat Eszterházán. Délután 5-től ribizliből készült sütemények vására lesz a Bagatellben, este fél 7-kor a Habakukk Bábszínház tart előadást. Tombola után este fél 8-kor hastánc-bemutatót, este 8-kor tűzugrást rendeznek. A program egész ideje alatt kézműves gyermekfoglalkoztatón is részt vehetnek a gyerekek.

A fertőrákosi, évszázadokon keresztül a győri püspökök nyári rezidenciájául szolgált, díszes freskóiról, gazdag stukkódíszítéseiről nevezetes kastélyban szombaton – este 6-tól éjfélig – éjszakai gyertyafényes tárlatvezetésre várják a látogatókat. Ez idő alatt megtekinthető Madarassy István szobrász-, ötvösművész időszaki kiállítása is.

Olvasóink írták

  • 1. SAmu 2009. június 20. 22:00
    „Az Erdészeti Múzeum kitett magáért ! Köszönet a remek műsorokért és a vendéglátás is szuper volt!!!
    A többi : felejthető.
    A Storno Ház pl.zárvatartással ünnepelte a Múzeumok Éjszakáját - a Soproni Múzeum szégyenére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új menetrend Sopronban

A Kisalföld Volán Zrt. vonalain új autóbusz-menetrend lépett érvénybe Sopron közigazgatási területén… Tovább olvasom