Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Nincs mérlegelési lehetőség

Győr-Moson-Sopron - A tűzoltóknak nincs mérlegelési lehetőségük, minden bejelentést komolyan kell venniük és azonnal vonulnak a helyszínre. Még akkor is, ha nem tűz- és balesetről van szó, hanem fakidőlésről, magasból mentésről.

Bár a statisztika szerint kissé emelkedő mértékben, de a tűzoltók egyre több olyan esethez vonulnak, amikor nem élet- és tűzveszélyről vagy ezek elhárításáról van szó. Számos olyan eset akad, amely a karbantartás hiányára vezethető vissza.

Sopronban a napokban több ilyen eset is előfordult. Egyik alkalommal például egy idős hölgy kért segítséget, mert az emeleti lakás kifordult, törött ablakát nem tudta eltávolítani és félt, hogy az üvegszilánkok megsebesítik az utcán sétálókat.

Mentés közben: A könnyű sérüléseket szenvedett soproni férfit a tűzoltók a magasból mentővel hozták le. Fotó: Soproni Tűzoltóság
Mentés közben: A könnyű sérüléseket szenvedett soproni férfit a tűzoltók a magasból mentővel hozták le. Fotó: Soproni Tűzoltóság

Máskor a lakásba beszorult embert kellett kiszabadítani, Kapuváron pedig egy megriadt őzet kellett befogniuk. A napokban egy soproni középkorú férfi megmentéséért hívták őket. Mint kiderült, az illető csütörtökön sétálni ment, ahonnan nem érkezett haza. Reggel a családtagjai indultak a keresésére és a kőfejtő egyik szikláján meg is látták őt. A kiérkezett tűzoltóknak másfél órás munkájába került lehozni a kiszáradt, legyengült férfit. Jó néhány fát el kellett ugyanis távolítani ahhoz, hogy a magasba mentővel elérjék őt.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy egy-egy vihar után akár egy teljes napon át a kidőlt fák eltakarításával, a pincékből a víz szivattyúzásával vagy éppen a házak meglazult homlokzatának bontásával foglalkoznak.

– A tűzoltóknak nincs mérlegelési lehetőségük, minden bejelentést komolyan kell venni és azonnal indulni a helyszínre – mondta el Szüts György alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. – A nem kár- és életveszéllyel kapcsolatos vonulások után nem lehet pénzt kérni, ugyanis ezek is a tűzoltóság feladatkörébe tartoznak. A tűzoltóságoknak ugyanakkor lehetőségük van arra, hogy külön szerződés alapján bérmunkákat is elvállaljanak. Ilyenek például a tűzoltó és -jelző rendszerek távfelügyelete, vagy az előzetes megállapodás után végzett vízszivattyúzás, fakivágás. A pénz a parancsnokságoknál marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farönkkel keltek útra az egyetemisták

Vasárnap reggel a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora is köszöntötte azokat az egyetemistákat, akik az intézmény főépülete elől egy farönkkel keltek útra, hogy Dunaújvárosig vigyék azt. Tovább olvasom