Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Nemzeti összetartozás - Ojtozi-szoros

Firtl Mátyás a Magyar Országgyűlésben napirend előtti felszólalásban szólt a nemzeti összetartozás példái között a Magyar Királyi Soproni 18. Honvéd Gyalogezred Ojtoz hőseinek emelt emlékműről is, hangsúlyozva a nemzet egyesítését, összetartozását szolgálják közös történelmünk emlékhelyei, emlékművei.


Firtl Mátyás napirend előtti felszólalásának leirata:

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház!

Hitünk megerősítésének a szellemi-lelki feltöltekezésnek több mint jelképes tette, mert valóságos alkalma volt az idei Csíksomlyói búcsún való részvételünk.

A hittel megerősített nemzeti összetartozás erejét és örömét érezhettük meg százezrekkel együtt: ott élőkkel és a világban szétszóródott valamennyi magyarral.

Lépten-nyomon szembesültünk azzal a megerősítéssel, amit az ott élőktől személyesen kaptunk. Egyértelmű visszajelzést kaptunk arra, hogy a magyarság jövőjének, gyarapodásának egyetlen járható útja az a nemzetegyesítés, annak a nemzeti összetartozásnak a megerősítése, amelynek és ahogyan útján elindítottunk a nemzetet. ,˝Jöjjenek, minél többen!" – mondta egy jenőfalvi székely asszony. ,˝Jöjjenek minél többen és minél többször!˝

A hitbeli megerősödésen túl a határainkon kívül élő nemzettestvéreinkkel összekapcsol történelmünk. A megmaradást segítik, összekovácsoló erőt és tartást adnak történelmi értékeink. Ezek, közös hagyományainkkal együtt, újból erőt adtak ahhoz a nemzetépítő munkánkhoz, amelyet felvállaltunk és amelynek felelőssége kötelez.

A határainkon kívül élő minden magyar sorsa, elválaszthatatlan a mi sorsunktól.

Erdélyben, a Székelyföldön, de az ezeréves határ keleti szélén lakók sorsának alakulása – küzdelmük – visszaigazolja Robert Schumant, az Európai Unió szellemi atyját, aki szerint: „ Európa vagy keresztény lesz vagy nem lesz többé Európa! "

Kérem engedjék meg, hogy egyetlen konkrét, kevésbé közismert példát említsek, úgy is mint Sopron országgyűlési képviselője.

Az út alkalmával eljutottunk az Ojtozi szorosba, az ezeréves határig, oda, ahol 1917-ben augusztus 8 és 12 között a Magyar Királyi Soproni 18-as Honvéd Gyalogezred a magyar hazát védő hősies harcokban elveszítette tiszti állományának háromnegyedét és legénységének mintegy felét. Az ezredet Sopron városa Ojtoz hősei címmel tüntette ki, öt arany, 175 nagyezüst, 322 kisezüst és 852 bronz vitézségi érem, a város által adományozott díszkürt bizonyította helytállásuk elismerését.

A gyalogezred emlékére 1918-ban már honvédemlékművet állítottak az Ojtozi szorosban, amelyet 1919-ben barbár kezek leromboltak. Ezt követően Sopronban elkészítették az eredeti szobor mását, amelyet 1934. augusztus 5-én avattak fel, azon a helyen, amelyet Ojtozi fasornak neveztek el.

A beszéd itt folytatódik >>

Olvasóink írták

 • 3. Nagy_Imre_Vancouver 2011. június 16. 01:27
  „˝Jöjjenek minél többen és minél többször!˝ Autopalyan hamarabb el lehetne jutni...”
 • 2. ujidok 2011. június 15. 20:50
  „:)
  Na és mi van a 1.5millió munkás réteggel, aki ma holnap már nem tud megélni???”
 • 1. psanyi 2011. június 15. 15:30
  „Köszi Matyi, legalább a látszat megvan, hogy néha dolgozol is :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak a lakásban a tűz után

Kigyulladt egy elhagyott lakás Sopronban a Rákóczi Ferenc utcában szerda hajnalban - a tűzoltók egy… Tovább olvasom