Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Napkorszakik vizsgáztak

Nem ülnek ölbe tett kézzel, tesznek energiaproblémáik megoldásáért Sopronhorpácson és Szakonyban.

Már le is vizsgázott az az első tizenhat jelentkező, akik majd kezelhetik a napkollektorokat.

– Sopronhorpácsra beköszöntött a „napkorszak" – fogalmazott Talabér Jenő, a település polgármestere. Csak egy kicsit túlzott. Faluja egyedülálló módon felkarolt egy kezdeményezést. Háromnapos intenzív képzés keretében arra vállalkoztak, hogy megszerzik a „Napenergia-hasznosító berendezések szerelése, beüzemelése és szervizelése" elnevezésű szakképesítést.

Tizenhatan végezték el a tanfolyamot, mindnyájan kiválóan vizsgáztak. Egyikük, a sopronhorpácsi Bertha Márton indokait is megosztotta a Kisalfölddel.

Villanyszerelők végezték el a sopronhorpácsi tanfolyamot, rajtuk már nem múlik, hogy alternatív fűtési módokat is használhassanak a környék falvaiban.
Villanyszerelők végezték el a sopronhorpácsi tanfolyamot, rajtuk már nem múlik, hogy alternatív fűtési módokat is használhassanak a környék falvaiban.


– Elsősorban szakmai szempontok miatt jelentkeztem, úgy gondolom, ez lesz a jövő. Az egyetlen ingyen nyerhető energiaforrásunk a Nap, bár azt kell mondanom, Magyarországon még gyerekcipőben jár a napenergia hasznosítása.

A nyugati országokban pályázatokkal segítik a technológia terjedését, nálunk alig van rá példa – fogalmazott a villamosipari szakember. Sopronhorpácson mindenesetre már nem lehet majd képzettszakemberhiányra panaszkodni, ha valaki napkollektorokat szeretne felszereltetni...

– Sopronhorpács és Szakony önkormányzata szeretné megteremteni a feltételét annak, hogy a későbbiekben, akár több önkormányzat összefogásával, saját szolár naperőművet létesítsenek energiagondjaik megoldására – mondta el a Kisalföldnek Talabér Jenő polgármester.

Reményei szerint nincs már messze az az idő, amikor a sopronhorpácsi hivatalt is a Nap energiája fűti.

A képzési program a térségben tovább folytatódik, második lépcsőként Szakony szervezésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pali bácsi főtörzszászlós lett

Horváth Pált közel harmincéves szolgálat és kilenc aktív nyugdíjasesztendő után főtörzszászlóssá léptették elő. Tovább olvasom