Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

MSZP: Két év csak a tájékozódásra volt elég?

Sopron - Szomorú, hogy a polgármester szerint a választások óta eltelt két év tájékozódásra volt elég. Üdvözöljük az általunk elkezdett beruházások befejezését, de új fejlesztésekről nem hallani – fogalmazott Kránitz László és Kalmár István (MSZP).
Sajtótájékoztatón értékelte Kalmár István és Kránitz László (MSZP) a választások óta eltelt két évet, így reagált Fodor Tamás értékelésére. – Ez a két év a sikertelenség korszaka volt – mondta Kalmár István. – Az intézmények átszervezésével a pénzügyi megtakarítás helyett politikai tisztogatás történt. Átgondolatlanul erőltették a Selmeci utcai telekeladás mögé bújtatott egészségügyi bizniszt, kapzsi elképzelésüket a civil és szakmai szervezetek tiltakozása elbuktatta. Tönkretették a soproni focit, ez harmincmillió forintunkba került. 118 millió forintot dobtak ki az ablakon az értelmetlen és eredménytelen nagycenki kútfúrásra és további tízmilliókat perekre, emellett évi százmillió forintot költenek saját marketingjükre.

Kalmár István hozzátette, a városvezetés nem a valós számokat mondta 2006-ban az adósság nagyságáról. – Felélték a tartalékokat és a város további nagyarányú eladósítását tervezik. A bukott egészségház-projekten és a nagycenki fúráson kívül semmilyen saját fejlesztést nem indítottak, erőtlenül és eredménytelenül képviselik a város érdekeit a fejlesztési tanácsban.

Kránitz László beszélt arról is, hogy állami szinten eddig 9,3 milliárd forint támogatás megítéléséről született döntés. A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 51 soproni projektet támogattak, az Új Magyarország Fejlesztési Tervből pedig eddig 49-et. Fontosabb projektek a 2,6 milliárdos Kőszegi úti aluljáró (a GySEV beruházásában), a 600 milliós Fő tér és Tűztorony-pályázat, a Sopron-Brennberg és a Sopron-Ágfalva utak felújítása több mint 300 millió forintból. Ezen kívül a Nyugat-Magyarországi Egyetem Zöld Egyetem projektje, mely ötmilliárd forintot nyert, a Tóth Antal-iskola és a Zsilip utcai óvoda fejlesztésére pedig csaknem 350 millió forint érkezett.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. látó 2008. november 11. 20:08
  „Fogjátok meg keresztjeiteket, Dávid csillagaitokat, félholdjaitokat, vagy éppen amiben hisztek..és mondjatok hálát, mert lesz holnap, de a holnapután ma még nem dőlt el...erre kaptak még egy UTOLSÓ esélyt a döntéshozók! Remélem élnek vele...”
 • 35. valaki13 2008. november 11. 09:58
  „Lehívtuk az IMF-hitelkeret első részletét
  Magyarország lehívta az IMF-hitelkeret első részletét, 4,9 milliárd eurót. Ez még nem felhasználást jelent, csak annyit, hogy a pénz megjelent a Magyar Nemzeti Bank számláin.
  A Nemzetközi Valutaalap minden országgal szemben azonos kamatfeltételeket alkalmaz - Magyarország 4,71 százalékért hívta le az összeg első részét - írja a lap. Közben az Országgyűlésnek benyújtotta Veres János azt a törvényjavaslatot, amely az IMF hitelkeretére támaszkodó 600 milliárd forintos banktámogató csomag jogszabályi hátterét teremti meg.
  Mint ismert, a hitelből összesen 300 milliárd forintot szán a kormányzat a leginkább tőkeerős bankok tőkejavítására, s ugyanennyit ad garanciaalapként.

  MERT UGYE NEM LESZ RÁ SZÜKSÉG, CSAK BIZTOSÍTÉK!!!

  MEKEZDŐDÖTT A SZIVATÁS és a SZÍVÁS!!”
 • 34. TancsKaszabell 2008. november 11. 09:33
  „Igen ,utána néztem, három az a négy.
  Én a sikereinknek örülök,a város sikereinek!
  A nyilatkozók nem vindikálták magunknak az érdemeket, azokat az "Idegen tollakat".
  Bizony ,abban a(15.Idegen Tollak) levélben bizony ezzel vádolták az MSZP-s nyilatkozókat.
  Na ez ellen szólaltam meg!
  A világ működését immár 63 éve próbálom megérteni.Óriási a restanciám.
  Hát neked?”
 • 33. valosag 2008. november 11. 07:44
  „29, Kaszabell-nek

  Kedves Kaszabell! Értsd meg már, hogyan működik a világ. Ha a többség nem emeli a kezét szavazáskor, nincs pénz. Az RFT-ben a többség MSZP-s. Ha ők nem emelik a kezüket a soproni projekteknél, nincs pénz Sopronnak. Ezek a tollak nem idegen tollak, ezek MSZP -s tollak. 9,3 milliárdot érnek. Akkár mennyire is fáj. Amikor Sopron nem nyer akkor Fodor Tamás ott az RFT ülésen nem szól semmit. Nem szól semmit! Tessék tájékozódni a westpa.hu és az nfu honlapjain. És akkor az is kiderül nem 4 ciklusról van úgy hirtelen szó. Kettőről.”
 • 32. KÖTELESSÉGEK 2008. november 11. 07:40
  „A települési képviselő , a jegyző és a polgármester

  Első helyen határozza meg a törvény a képviselői feladatok között a választók érdekeinek a képviseletét.
  A választók érdekeinek a képviselete a település egészéért vállalt felelősséggel kell, hogy megvalósuljon.
  A képviselő felelőssége a testületi döntések meghozatalánál és a képviselői tevékenysége során a fentiekből ered.
  A képviselő a választókerületének vagy a hozzáforduló választók bizonyos csoportjának érdekeit felvállalhatja, de azt mindig a település egészének érdekeit is figyelembe véve kell vennie.
  A választások során a képviselő-testület a település egésze érdekeinek képviseletére kap megbízást.
  A képviselői jogok gyakorlása a települési képviselők legfőbb kötelezettsége.
  A települési képviselő akkor tudja a választók érdekeit a település egészéért vállalt felelősséggel képviselni, ha él a részére biztosított jogosítványaival és azokat a közösség érdekében gyakorolja.
  19. § (1) A települési képviselő a település egészéért vállalt felelősséggel képviseli a választóinak az érdekeit. Részt vehet a képviselő-testület döntéseinek előkészítésében, végrehajtásuk szervezésében és ellenőrzésében. A települési képviselők jogai és kötelességei azonosak. A települési képviselő az alakuló ülésen, illetve a megválasztását követő ülésen a 32. § szerint esküt tesz.
  Első helyen határozza meg a törvény a képviselői feladatok között a választók érdekeinek a képviseletét. A választók érdekeinek a képviselete a település egészéért vállalt felelősséggel kell, hogy megvalósuljon. A képviselő felelőssége a testületi döntések meghozatalánál és a képviselői tevékenysége során a fentiekből ered. A képviselő a választókerületének vagy a hozzáforduló választók bizonyos csoportjának érdekeit felvállalhatja, de azt mindig a település egészének érdekeit is figyelembe véve kell vennie. A választások során a képviselő-testület a település egésze érdekeinek képviseletére kap megbízást. A képviselői jogok gyakorlása a települési képviselők legfőbb kötelezettsége. A települési képviselő akkor tudja a választók érdekeit a település egészéért vállalt felelősséggel képviselni, ha él a részére biztosított jogosítványaival és azokat a közösség érdekében gyakorolja.
  Az önkormányzat egész működése szempontjából meghatározó az, hogy megfelelő munkakapcsolat legyen a polgármester és a képviselő-testület között. Mind a polgármester, mind pedig a képviselő-testület tagjai együtt munkálkodnak esküjüknek megfelelően, a település javát szolgálóan a helyi közügyek megoldásában.
  A képviselő-testület működésével kapcsolatban a jegyző feladata - a polgármester feladat-meghatározásait figyelembe véve - az ülések adminisztratív előkészítésének megszervezése (testületi meghívók elkészíttetése, azok időbeni kiküldése, az ülésterem előkészítése), a napirendek tartalmi és formai előkészítése, az előterjesztések eljuttatása a címzettekhez. A képviselő-testület döntéseinek szakmai megalapozása a jegyző tevékenységi körének egyik legfontosabb területe. Biztosítani kell az előterjesztések igazgatási-szakmai színvonalát, a szükséges információk begyűjtését és feldolgozását. Különös gonddal kell előkészíteni a határozati javaslatokat, a rendelet-tervezeteket. A döntések törvényességéért a jegyzőt önálló felelősség terheli. A jegyzőnek alapvető feladatai vannak a képviselő-testület, a bizottságok üléseinek előkészítésével, az előterjesztések szakmai megalapozásával, az ülések lebonyolításával és a határozatok meghozatalával, a törvényesség megtartásával kapcsolatban.

  CSAK EZT KELLT VOLNA és KELLENE BETARTANI VOLT És JELENLEGI KÉPVISELŐ HÖLGYEK és URAK, JEGYZŐK és POLGÁRMESTEREK.

  LEHET, HOGY MÁS LENNE A HELYZET!!!!”
 • 31. a korbács 2008. november 11. 01:50
  „Emberek, tanuljunk a Fidesztől, vonuljunk ki a Fő térre, vegyük blokád alá az arcusi párost és Fodor papát, a két alpolgármesternek hagyjunk egy kis egérútat, csapjunk az asztalra, elég volt a töketlenkedésből.”
 • 30. Bokk 2008. november 10. 22:06
  „Kedves Sógor,
  anno foglalkoztam ezzel az üggyel, formai okok miatt csak egy pályázó maradt benn, és a Közgyűlés neki adta oda az egész pénzt. Utólag mindenki másra mutogatott, hogy hát ő nem közgazdász, stb., de nem sokan mondtak le. Más felelősség pedig nem terheli őket. Pedig ha jobban belegondolunk, ha van 30millió Ft-unk és bankbetétbe tennék, biztosan nem egy bankba helyezzük el, hanem megosztjuk a kockázatot. Józan paraszti ész. Mondjuk ez nincs a képviselői felvételi követelmények között.

  A történet utóélete egyébként érdekesebb. A botrány pont az önkormányzati választások körül élte a fénypontját. Az újra induló közgyűlési képviselőket újraválasztották. A Közgyűlés főnöke, arca mégiscsak a polgármester. Újraindult. Újraválasztották. Egyetlen szent célt tűzött ki a négy évre. Hogy visszaszerzi a pénzt. Ez aztán a jövőkép. Hozzáteszem, követte, nem is történt a 4 év alatt semmi Sopronban. A bíróság közben kiderítette, hogy értékben nem sok tűnt el, mert olyan szerződést írtak alá a kapkodásban, mely szerint a Globex a rózsadombi hotel 50%-ának átadásával nagyrészt törlesztette az adósságát. Aztán ráköltöttek több mint egy milliárdot, majd megvették a másik 50%-ot, aztán eladták úgy, hogy még a vásárláskori összeg sem folyt be. Szóval sikerült a 3Mrd-os veszteséget még tovább srófolni, szerintem 4, de lehet, hogy inkább 5Mrd-ról kellene beszélni. De ami szerintem a történetben a legfontosabb, hogy az elk*rás tetőpontján újraválasztottunk egy polgármestert, akinek annyi terve volt a Sopron fejlesztésére, hogy visszaszerzi a korábbi pénzeket. Józan paraszti ész nincs a választópolgári felvételi követelmények között. Akkor milyen jogon kérjük számon másokon.”
 • 29. Tancs Kaszabell 2008. november 10. 21:52
  „Idegen tollak-nak
  Kedves hozzászóló !
  A célod amellyel hozzászólásodat írtad nem volt méltó ehhez a fórumhoz.
  Sopron város fejlesztésének egyes valamilyen szempontból való csoportosítását
  jó hosszan ömlesztette ránk ez a derék hozzászóló,négy ciklus, úgy hirtelen.
  Időrend nélkül ,nagyság rend nélkül,hiányos forrás megjelöléssel,ki kezdte el ki folytatta,és ha az az MSZP-SZDSZ-s önkormányzat akkor arról nem esik szó ez volt egyetlen szigorúan betartott követelménye hiszen erre hegyezte ki a mondani valóját.A lényeg ,hogy Sopron város mintegy négy cikluson keresztűl a szocialistáknak mindehhez semmi köze!Nem voltak az önkormányzat tagjai.nem is laktak Sopronban.

  EZ HAZUGSÁG ! "Meg egyébként is miről beszél (a) puffadt fejű Kránitz ? ? ? ?"

  Mindezzel szemben ez a két kedves hazudós "kommunista" az egyik puffadt fejű, hogyan nyilatkozott ? ,olvassa el újra mindenki.
  Idézem:
  Örömét fejezi ki ",hogy az ő ciklusukban elkezdett beruházásokat a város befejezte."(pedig lehetett volna belőle egy újjabb gödőr,L:Nemzeti színház alapjai)
  Kránitz László beszélt arról is," hogy állami szinten eddig 9,3 milliárd forint támogatás megítéléséről született döntés. A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 51 soproni projektet támogattak, az Új Magyarország Fejlesztési Tervből pedig eddig 49-et. Fontosabb projektek a 2,6 milliárdos Kőszegi úti aluljáró (a GySEV beruházásában), a 600 milliós Fő tér és Tűztorony-pályázat, a Sopron-Brennberg és a Sopron-Ágfalva utak felújítása több mint 300 millió forintból. Ezen kívül a Nyugat-Magyarországi Egyetem Zöld Egyetem projektje, mely ötmilliárd forintot nyert, a Tóth Antal-iskola és a Zsilip utcai óvoda fejlesztésére pedig csaknem 350 millió forint érkezett."

  Összefoglalva: Nemzeti Fejlesztési Terv : 51 S O P R O N I projekt, nem MSZP SOPRON!!!
  Új Magyarország Fejlesztési Terv : 49 S O P R O N I projekt, nem MSZP SOPRON!!!

  Minderre összesen S O P R O N kapott 9,3 milliárd Forintot.
  NEM AZ MSZP ,NEM AZ SZDSZ hanem S O P R O N !!
  Bizony! Így dicsekszik idegen tollakkal az MSZP !”
 • 28. pulci 2008. november 10. 21:51
  „hoppá ezt nem akartam csak beragadt a laptop billentyűzete :)”
 • 27. Sógor 2008. november 10. 21:50
  „21. másként látó!
  A 3 és fél millárd eltapsolásáról csak annyit, hogy ott wgy közgyűlési határozat volt tudomásom szerint (MSZP-FIDESZ-SZDSZ és hadd ne soroljam tovább) ami alapján a közgyűlés felhatalmazta az akkori polgármestert, hogy kösse meg a szerződést! Valahol aztmondom, hogy ott mindenki hibázott hiszen elvakította őket a 40% köróli hozam ugyanakkor a másik énem meg aztmondja (nemtudom, hogy történt), hogy kérdéses, hogy Gimesi Szabolcs akkori polgármester mit és hogyan terjesztett a közgyűlés elé ami alapján megszavazták, hogy a Globexra legyen bízva a város vagyona.”
 • 26. pulci 2008. november 10. 21:50
  „Fodor Tamás saját maga ismerte el, hogy
  "- A négyéves ciklusból eredően az első két év általában a helyzetfelmérés, tájékozódás, erőgyűjtés ideje. Ehhez képest sok mindent sikerült megvalósítani az elképzeléseinkből az elmúlt két év alatt, de természetesen nem tudtunk mindent elvégezni."
  Hát igen sikerült minden és mindenki ellen pereket indítani ez amúgyis jellemző a fideszre amik többségét természetesen elvesztették. Azt se lehet viszont mondani, hogy nem történt volna semmi hisz tényleg kapott Sopron több milliárd ft támogatást ami miatt nincs szükség tovább eladósítani a várost mert a kormány és az EU jelentős összegeket biztosít fejlesztésekre. Ami megtörtént az elmúlt két évben az is az előző városvezetés alatt kezdődött vagy Eu projektek”
 • 25. pulci 2008. november 10. 21:50
  „Fodor Tamás saját maga ismerte el, hogy
  "- A négyéves ciklusból eredően az első két év általában a helyzetfelmérés, tájékozódás, erőgyűjtés ideje. Ehhez képest sok mindent sikerült megvalósítani az elképzeléseinkből az elmúlt két év alatt, de természetesen nem tudtunk mindent elvégezni."
  Hát igen sikerült minden és mindenki ellen pereket indítani ez amúgyis jellemző a fideszre amik többségét természetesen elvesztették. Azt se lehet viszont mondani, hogy nem történt volna semmi hisz tényleg kapott Sopron több milliárd ft támogatást ami miatt nincs szükség tovább eladósítani a várost mert a kormány és az EU jelentős összegeket biztosít fejlesztésekre. Ami megtörtént az elmúlt két évben az is az előző városvezetés alatt kezdődött vagy Eu projektek”
 • 24. pulci 2008. november 10. 21:50
  „Fodor Tamás saját maga ismerte el, hogy
  "- A négyéves ciklusból eredően az első két év általában a helyzetfelmérés, tájékozódás, erőgyűjtés ideje. Ehhez képest sok mindent sikerült megvalósítani az elképzeléseinkből az elmúlt két év alatt, de természetesen nem tudtunk mindent elvégezni."
  Hát igen sikerült minden és mindenki ellen pereket indítani ez amúgyis jellemző a fideszre amik többségét természetesen elvesztették. Azt se lehet viszont mondani, hogy nem történt volna semmi hisz tényleg kapott Sopron több milliárd ft támogatást ami miatt nincs szükség tovább eladósítani a várost mert a kormány és az EU jelentős összegeket biztosít fejlesztésekre. Ami megtörtént az elmúlt két évben az is az előző városvezetés alatt kezdődött vagy Eu projektek”
 • 23. pulci 2008. november 10. 21:50
  „Fodor Tamás saját maga ismerte el, hogy
  "- A négyéves ciklusból eredően az első két év általában a helyzetfelmérés, tájékozódás, erőgyűjtés ideje. Ehhez képest sok mindent sikerült megvalósítani az elképzeléseinkből az elmúlt két év alatt, de természetesen nem tudtunk mindent elvégezni."
  Hát igen sikerült minden és mindenki ellen pereket indítani ez amúgyis jellemző a fideszre amik többségét természetesen elvesztették. Azt se lehet viszont mondani, hogy nem történt volna semmi hisz tényleg kapott Sopron több milliárd ft támogatást ami miatt nincs szükség tovább eladósítani a várost mert a kormány és az EU jelentős összegeket biztosít fejlesztésekre. Ami megtörtént az elmúlt két évben az is az előző városvezetés alatt kezdődött vagy Eu projektek”
 • 22. pulci 2008. november 10. 21:50
  „Fodor Tamás saját maga ismerte el, hogy
  "- A négyéves ciklusból eredően az első két év általában a helyzetfelmérés, tájékozódás, erőgyűjtés ideje. Ehhez képest sok mindent sikerült megvalósítani az elképzeléseinkből az elmúlt két év alatt, de természetesen nem tudtunk mindent elvégezni."
  Hát igen sikerült minden és mindenki ellen pereket indítani ez amúgyis jellemző a fideszre amik többségét természetesen elvesztették. Azt se lehet viszont mondani, hogy nem történt volna semmi hisz tényleg kapott Sopron több milliárd ft támogatást ami miatt nincs szükség tovább eladósítani a várost mert a kormány és az EU jelentős összegeket biztosít fejlesztésekre. Ami megtörtént az elmúlt két évben az is az előző városvezetés alatt kezdődött vagy Eu projektek”
 • 21. másként látó 2008. november 10. 20:39
  „Ezt lázas semitevést hogyan tudjákl egyesek erénynek felfogni ,elképsztő.Ugye nem Gyimesi idejében tapsoltak el 3,5 milliárdot a város vagyonából?Érdekes a szennyvíz programról az alpári urak nagyokat hallgatnak, de ide lehet sorolni a körforgalmakat ,játszótereket.Persze kommunistázni könnyeb ehhez nem kell ész.”
 • 20. Csabazs 2008. november 10. 20:32
  „Miért kell állandóan kommunistázni?
  Miért nem lehet normális hangnemben hozzászólni?
  Honnan ered ez a mérhetetlen gyűlölet?

  A leírt kérdések nem vonatkoznak a 8, 10, 14, 15, 16, 17, és 18-as hozásszólásokra!

  A felsorolásból kimaradtaktól szeretnék választ kapni!”
 • 19. AZ "ELIT" és a VÁLSÁG 2008. november 10. 20:32
  „Megy a rizsa minden lehetséges helyen arról, ami ugyan nagyon fontos, de NEM A LÉNYEG- a lényegről A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSRŐL, AMI AZ ALAPJA MINDEN TOVÁBBI FEJLŐDÉSNEK MEG SEMMI!

  NO EZ SOPRON, MEG A HELYI ÚJSÁGÍRÁS!

  a 46/1994. (IX.30.) OGY
  határozathoz
  E s k ü s z ö v e g
  az országgyűlési képviselők eskütételéhez
  "Én ........................................, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének képviselője esküszöm, hogy képviselői tisztségem ellátása során hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz és annak népéhez hű leszek; az Alkotmányt és a jogszabályokat megtartom, a tudomásomra jutott titkot megőrzöm; munkám során választóim akaratához és megbízatásomhoz híven, lelkiismeretesen járok el, és minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a Magyar Köztársaság fejlődését előmozdítsam, népének boldogulását elősegítsem.
  (A képviselő meggyőződése szerint)
  Isten engem úgy segéljen!"
  Budapest, 19.... évi .................. hó ..... napján
  A települési képviselő
  Első helyen határozza meg a törvény a képviselői feladatok között a választók érdekeinek a képviseletét.
  A választók érdekeinek a képviselete a település egészéért vállalt felelősséggel kell, hogy megvalósuljon.
  A képviselő felelőssége a testületi döntések meghozatalánál és a képviselői tevékenysége során a fentiekből ered.
  A képviselő a választókerületének vagy a hozzáforduló választók bizonyos csoportjának érdekeit felvállalhatja, de azt mindig a település egészének érdekeit is figyelembe véve kell vennie.
  A választások során a képviselő-testület a település egésze érdekeinek képviseletére kap megbízást.
  A képviselői jogok gyakorlása a települési képviselők legfőbb kötelezettsége.
  A települési képviselő akkor tudja a választók érdekeit a település egészéért vállalt felelősséggel képviselni, ha él a részére biztosított jogosítványaival és azokat a közösség érdekében gyakorolja.
  19. § (1) A települési képviselő a település egészéért vállalt felelősséggel képviseli a választóinak az érdekeit. Részt vehet a képviselő-testület döntéseinek előkészítésében, végrehajtásuk szervezésében és ellenőrzésében. A települési képviselők jogai és kötelességei azonosak. A települési képviselő az alakuló ülésen, illetve a megválasztását követő ülésen a 32. § szerint esküt tesz.
  Első helyen határozza meg a törvény a képviselői feladatok között a választók érdekeinek a képviseletét. A választók érdekeinek a képviselete a település egészéért vállalt felelősséggel kell, hogy megvalósuljon. A képviselő felelőssége a testületi döntések meghozatalánál és a képviselői tevékenysége során a fentiekből ered. A képviselő a választókerületének vagy a hozzáforduló választók bizonyos csoportjának érdekeit felvállalhatja, de azt mindig a település egészének érdekeit is figyelembe véve kell vennie. A választások során a képviselő-testület a település egésze érdekeinek képviseletére kap megbízást. A képviselői jogok gyakorlása a települési képviselők legfőbb kötelezettsége. A települési képviselő akkor tudja a választók érdekeit a település egészéért vállalt felelősséggel képviselni, ha él a részére biztosított jogosítványaival és azokat a közösség érdekében gyakorolja.
  Az önkormányzat egész működése szempontjából meghatározó az, hogy megfelelő munkakapcsolat legyen a polgármester és a képviselő-testület között. Mind a polgármester, mind pedig a képviselő-testület tagjai együtt munkálkodnak esküjüknek megfelelően, a település javát szolgálóan a helyi közügyek megoldásában.
  A képviselő-testület működésével kapcsolatban a jegyző feladata - a polgármester feladat-meghatározásait figyelembe véve - az ülések adminisztratív előkészítésének megszervezése (testületi meghívók elkészíttetése, azok időbeni kiküldése, az ülésterem előkészítése), a napirendek tartalmi és formai előkészítése, az előterjesztések eljuttatása a címzettekhez. A képviselő-testület döntéseinek szakmai megalapozása a jegyző tevékenységi körének egyik legfontosabb területe. Biztosítani kell az előterjesztések igazgatási-szakmai színvonalát, a szükséges információk begyűjtését és feldolgozását. Különös gonddal kell előkészíteni a határozati javaslatokat, a rendelet-tervezeteket. A döntések törvényességéért a jegyzőt önálló felelősség terheli. A jegyzőnek alapvető feladatai vannak a képviselő-testület, a bizottságok üléseinek előkészítésével, az előterjesztések szakmai megalapozásával, az ülések lebonyolításával és a határozatok meghozatalával, a törvényesség megtartásával kapcsolatban.
  A VÁROSI és az ORSZÁGOS ,,ELIT" ( BAL és JOBB OLDALI ), ILLETVE AZOK AKIK MAGUKAT ANNAK TARTJÁK, MEGTETTE AZT AMIT ( számonkérés és felelőségre vonás nélkül ) MEGTEHETETT ( ahelyett, hogy a város és az ország, valamint a lakosság jobb helyzetéért, előbbre jutásáért tevékenykedtek volna, CSŐDKÖZELI ÁLLAPOTOT IDÉZTEK ELŐ!!!!!) - AZ EREDMÉNY MINDEN SZINTEN ÉRZÉKELHETŐ!!!!

  AZ EREDMÉNYE TEVÉKENYSÉGÜKNEK LÁTSZIK - ELVÉGRE A NEGATÍV EREDMÉNY IS EREDMÉNY.

  MI EZ A DÜBÖRGÉS??? - CSAK NEM A LEJTŐN MEGYÜNK LEFELÉ?????
  1956 és 1990 EGY (meg nem valósult ) ÁLOM VOLT EGY JOBB VILÁGRÓL!!!

  Krízis és Katarzis

  című

  tanulmányában

  Hamvas
  - Willam James amerikai pszichológus nyomán -
  -
  egyszer és kétszer született típusról beszél,

  vagyis olyan emberekről,

  akiknek a sorsa simán és irányváltoztatás nélkül folyik le,

  és olyanokról,

  akiknek életében

  ,,egy, az egész emberre kiható megrázkódtatás merőben új irányt szab".

  A modern ,,válságember"
  ha a
  katarzist átélte,
  ,,másodszor születik",
  de
  vele együtt
  másodszor születik a világ is, amelyben él.

  A katarzis, amely a krízisből kivezethet, Hamvas szerint ,,nem külön pszichológiai, történeti, társadalmi, morális megrázkódtatás, hanem ,,vallásos", vagyis mindez együtt.

  A krízis világfolyamat, ahol morál, állam, társadalom, ember, szellem, művészet, szokás krízise csak megnyilvánulása a kritikus világhelyzetnek."

  Ennek megfelelően a katarzist, amit az ember átél, ,,nem pszichológiailag, társadalmilag, politikailag, hanem metafizikailag éli át,
  s a megújulás nem az egyes ember, hanem az egész emberiség megújulását jelenti".

  Nem kisebb feladatról volna tehát szó, mint az emberiség alapvető helyzetének radikális megváltozásáról - ez volna a katarzis, a globális rendszerváltás.

  Ám az emberiség - ahogyan Hamvas fogalmazott hét évtizeddel ezelőtt - ,,ma még csak a krízis-folyamat legelején tart, és amennyiben katarzisról beszélni lehet, ez csak egyes személyekben és csak részlegesen folyt le".

  De
  míg a katarzis még csak egyedi és kezdeti,
  a válság
  már nem az:
  a krízis egyetemes,
  az egész emberi kultúrát érinti,
  és
  nem tegnap kezdődött.

  Krisztus előtt a hatodik századra

  (Hérakleitosz és Parmenidész görög filozófusok, az indiai vallásalapító, Buddha, a zsidó Ézsaiás és Jeremiás próféták, illetve a kínai bölcsek, Konfuciusz és Lao-ce működésének idejére)

  tehető fordulat következményeit nyögi ma is az emberiség.

  Ennek lényege

  az egész emberi kultúrán végigvonuló,
  gyökerekig hatoló
  ,,első hazugság"
  (proton pszeudosz),

  amely
  magas eszmékre, vallási és morális értékekre hivatkozik,
  de
  azokat nem veszi komolyan,

  és

  megvalósításukat meg sem kísérli.

  Most már talán itt az ideje, hogy megkísérelje.


  A válságkezelésnek két módja van.
  Az egyik a szocialista út, ami "a trükkök százain, a világgazdaság pénzbőségén és az őszödi hazugságokon alapul". Ennek az alapvető jellemzői: a hitelfelvétel, a szociális megszorítások és a gazdasági recesszió.
  A másik az európai út a gazdasági bővülés, a gazdasági növekedés - amely azt jelenti, hogy ki kell törnünk a negatív spirálból, meg kell indítanunk a gazdasági növekedést (...), hogy munkahelyeket tudjuk teremteni, adót tudjunk csökkenteni, hogy tartóssá tudjuk tenni az ország felemelkedését".
  A FIDESZ egyetlen magyar párttal sem fog össze az emberek ellen - nyilatkozta Orbán Viktor.
  Annak az összefogásnak, amit a szocialisták most létre akarnak hozni, az a célja, hogy lenyomják a békát, vagyis a megszorító csomagot az emberek torkán - hangsúlyozta a pártelnök.
  A válságkezelés európai útja az, mely az adócsökkentésre, a hitelek elkerülésére és a gazdasági növekedésre, a foglalkoztatottság bővítésére fókuszál.
  A szocialisták nem tudják és nem is akarják ezt az utat választani - fejezte be gondolatát a pártelnök.
  Magyarország az egyetlen ország jelenleg , amely a válságkezelés módját illetően szembemegy Európával.

  SAJNOS ez jellemző Sopronra is, pedig itt jobb oldali vezetés van.”
 • 18. Tancs Kaszabell 2008. november 10. 19:50
  „Aki bokszól annak türnie kell a pofonokat és az sem árt ha tisztán ,nem haragból ,nevelő szándékkal jó nagyokat tud ütni.A bokszolók farkasszemet néznek ,szidják az ellenfelet,így próbálnak nagyobb bátorságra szert tenni.A mélyet ütőket a bíró lelépteti.
  Persze szerencsére csak akkor van így ha belép a ringbe!
  A ringbe szólítom KRÁNITZ és KALMÁR Urakat !!
  Lássuk, többen mire megyünk?
  RÁDONYI ur már a sokadik meccsét vívja szinte teljesen tiszta eszközökkel/ÉRVEKKEL!/”
 • 17. Intel 2008. november 10. 19:50
  „na ja.....”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fának ütközött, meghalt a csapodi úton

Csapod-Röjtökmuzsaj - Halálos közlekedési baleset történt hétfőn hajnali öt órakor. Egy beledi férfi… Tovább olvasom