Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Mozgóárusok a Fertőn

Tönkrement a Fertő-parti Homoki Pékség. A tulajdonos állítólag elmenekült szorító adósságai elől. A kenyérsütő kisüzemek küzdelmes időszakot élnek. Sokan új üzleti fogásokkal próbálnak talpon maradni.
Ahol kevés az üzlet, kifejezetten örülnek ennek a szolgáltatásnak.
Évekig hírneves volt a homoki kenyér, míg a múlt év végén csődbe ment a péküzem. Adósságai miatt sokan perelnék a tulajdonost, de egyelőre ismeretlen helyen tartózkodik. A térség mintegy harminc kisüzeme szintén nincs rózsás helyzetben. A megemelkedett lisztárak, a számos konkurens, az árverseny és a csökkenő vásárlóerő miatt – valamint, mert a kvalifikált munkaerő a szomszédos Ausztriában igyekszik állást kapni – a saját sütödével rendelkező pékeknek nehéz esztendőkkel kell szembenézniük.
– Azért vezettük be ezt a Nyugat-Európából importált ötletet, mert rájöttünk, azokon a településeken, ahol kevés az üzlet és sok az idős ember, kifejezetten örülnek ennek a szolgáltatásnak. Naponta délutánonként két kisbuszunk szállítja ki a friss kenyeret és péksüteményeket.

Tartozik a tulajdonos

Úgy járjuk az utcákat, mint a fagyisok, még kürtölünk is a vevőknek. Például Nagylózson, Pinnyén, Röjtökmuzsajon és Sarródon már ismernek bennünket. Igaz, már nem vagyunk egyedül, hiszen megjelentek a környéken a kapuvári Ambrózia Pékség mozgóárusai is, de a békés egymás mellett élésre törekszünk.

– Sajnáljuk, hogy az a pékség, amely helyben működött évekig, tönkrement – mondja Horváth Attila, Fertőhomok polgármestere. – Ugyanakkor a tulajdonos nekünk is tartozik az iparűzési adóval, amit szeretnénk mielőbb megkapni, de nem tudjuk őt elérni. A falu ellátottsága egyébként nem szenved csorbát, mert a két élelmiszerüzletben petőházi és peresztegi kenyeret árusítanak.

Három lépcsőben drágult a liszt

Rövidesen délutánonként a Horváth-pékség mozgóárusa is megjelenik az utcákon, kiegészítve a kínálatot, erről már döntés született a képviselő-testület ülésén. (A csődbe jutott homoki pékség tulajdonosnőjét mi is szerettük volna elérni, de ez miként a hatóságoknak, nekünk sem sikerült).

Dr. Tama István, a soproni Lövér Sütő Rt. ügyvezető igazgatója szerint a kispékségek azért kerülhetnek szorult helyzetbe, mert például a minimálbér- emelés, valamint a közüzemi díjak árainak változásai okozta költségnövekedéseket már nem háríthatják át a vásárlókra. A nagy cégek és cégcsoportok ráadásul a közös beszerzésnek köszönhetően valamivel olcsóbban vásárolhatják meg a lisztet is. Tavaly augusztus óta három lépcsőben ötven százalékkal emelkedett a liszt ára. A kettőszáz forintos kenyeret továbbra is csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak.

Már megszűnt pékségek

Az utóbbi években a következő pékségek mentek tönkre illetve szűntek meg: Sopronban Németh Gyula sütödéje a Rákóczi utcában, a Kis-Bence Bt. a Somfalvi úton, és a Homoki Pékség Fertőhomokon.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett a pulykanevelő

Teljesen leégett az Ivánhoz közeli Erdőlak-majorban a pulykanevelő istálló, amely hétfőn… Tovább olvasom