Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Mobilposták Ausztriában

Ausztriában 2000-ben kezdődött a posta modernizációs programja. Ennek során új szolgáltatórendszert építettek ki és 638 kispostát bezártak. Az új modell működését tegnap Burgenlandban tanulmányozták a magyarországi kistelepülések polgármesterei és a sajtó képviselői.
A partnerpostákat az önkormányzatokkal közösen üzemeltetik.
Ismeretes, hogy a magyar posta modernizációs programja keretében a 600 főnél kisebb településeken bezárják a postahivatalokat, feladataikat a mobilposták veszik át.
Ausztriában már több mint két éve átszervezték a posta szolgáltatási struktúráját. Az új modell működési tapasztalataival tegnap a burgenlandi falvakban – Cinfalván (Siegendorf), Selegszántón (Antau) és Vulkapordányban (Wulkaprodersdorf) ismerkedhetett meg számos magyar kistelepülés polgármestere a sajtó képviselőivel együtt.
Ausztriában a postai szolgáltatások három szintjét alakították ki. A nagyobb településeken továbbra is működik a hagyományos postahivatal, teljes szolgáltatási körrel. A kisebb falvakban úgynevezett partnerpostákat üzemeltetnek, közösen a polgármesteri hivatalokkal.

A szolgáltatások elvégzéséért az osztrák posta meghatározott összeget fizet. Heti húsz órában üzemelnek, s bekapcsolták őket a számítógépes rendszerbe, egyenként közel 9000 euróért. Az összeg egyharmadát-egyharmadát a posta, a helyi önkormányzat és a kamara fizette.
A harmadik szint az úgynevezett mobil kézbesítés. Mint az osztrák posta képviselőitől megtudtuk, a kézbesítő nemcsak kézbesíti a leveleket és a csomagokat, hanem fel is veszi, és számos más szolgáltatást is – például 3000 euróig befizetést és postatakarék-kifizetést – elvégez.
Az osztrák posta 14.500 kézbesítője közül 4350 mobil kézbesítő. Pk valósítják meg a „posta házhoz jön" elképzelést.

Kapcsolódó cikkek >>

Kísérleti mobilposták (2003-06-16) >>
55 kisposta lesz idén a mobilposta-hálozat ''áldozata'' (2003-05-30) >>
A polgármesterek tiltakoznak a postabezárások ellen (2003-06-05) >>
A posta házhoz megy (2003-06-16) >>
Félszáz levél a kispostákért (2003-05-29) >>
Házhoz megy a posta (2003-06-16) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Walter: túléltem mindent

Gyógyulok, remélem három-négy hét múlva otthon leszek – nyilatkozta kedden lapunknak budapesti… Tovább olvasom