Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Minden ötödik gyermek érintett

A szükségesnél kevesebb szakorvos foglalkozik pszichés problémákkal küszködő gyermekekkel, holott egyre több a segítségre szoruló kis páciens.
Az árulkodó, de félreérthető jeleket nem könnyű észrevenni, pedig az időben kapott segítség meghatározó. A közelmúltban történt megrázó esetek, a tizenévesen öngyilkosságot elkövető gyerekek és hozzátartozóik tragédiája is felveti a kérdést: mi vezet egy gyerek halálához?

Megbetegítő tényezők

A környezeti tényezők és a kedvezőtlen szociális körülmények mellett az öröklött hajlam is szerepet játszik a magatartászavarok, illetve a depresszió kialakulásában. A győri megyei kórház a nyugat-dunántúli régió nagy részéről, így Sopronból is fogad pácienseket. A 12 ágyas osztályon dr. Schultz Erika gyermekpszichiáter pszichológus és pedagógus segítségével látja el ezt a lelkileg megterhelő feladatot. – Kevesen képesek csak elvégezni ezt a munkát. A hozzánk kerülő gyerekek nagy százaléka hátrányos helyzetű, sokan állami gondozottak. Az orvosok számára is lelki válságot okozhat az érzés, hogy a kis páciensek minden problémáját nem tudják megoldani, egy bizonyos határon túl tehetetlenek.
A doktornő elmondta, hogy a kedvezőtlen szociális háttérrel rendelkezők száma nő, ebből adódik, hogy a lelkileg sérült gyerekek is egyre többen vannak. – Súlyos esetekkel is találkozom, az öngyilkossági kísérletek zöme mögött azonban nem valós halálvágy húzódik meg. Az adott, számukra kilátástalan helyzeten akarnak változtatni, abból akarnak kilépni a gyerekek. Kisebb korban az anya-gyermek kapcsolat lehet zavart, később a közösségbe való beilleszkedés okozhat nehézségeket. A probléma első tünetei sajnos gyakran félreérthetők, így előfordul, hogy a gyermekére odafigyelő szülő sem veszi észre, hogy mi a baj. Árulkodó jel lehet, ha nem eszik, nem alszik rendesen, ha rendszeresen bepisil vagy visszahúzódó a gyerek, ha tanulmányi eredményei romlanak, ingerlékeny, és érdektelenné válik a külvilág iránt.

Fontos a megelőzés

Dr. Schultz Erika felhívta a figyelmet arra, hogy a megelőzés volna a legjobb megoldás, a szülők, a gyermek környezetében élő nevelők és egészségügyi dolgozók felelőssége meghatározó. A nevelési tanácsadókban dolgozó fejlesztő pedagógusok, pszichológusok ebben töltenek be fontos szerepet. – Ha egy problémával küszködő gyerek időben kap segítséget, állapota remélhetőleg nem romlik tovább – mondja Fazekas Ildikó, a soproni nevelési tanácsadó pszichológusa.
Minden korosztályban létezik egy öngyógyító folyamat, ami a felgyülemlett feszültség oldásával helyreállítja a megbomlott lelki egyensúlyt. Az, hogy ez mikor lép működésbe, az adott személyiségtől függ. – Az utóbbi időben nőtt a magatartászavaros esetek száma. Tudni kell, hogy például egy hiperaktív, „roszszalkodó" gyerek nem akar rossz lenni, de ha a környezete állandóan szembesíti ezzel, a jóslat beteljesül. Prevenciós munkánk során folyamatosan kapcsolatban állunk a város óvodáival, iskoláival, és így lehetőségünk nyílik arra, hogy a problémákat még időben elcsípjük. Ez azért is fontos, mert a magatartászavaros gyerek kezelés hiányában akár depresszióssá is válhat.

Szakorvosi segítséggel

Egy bizonyos határon túl, a kórházi kezelést vagy gyógyszeres terápiát igénylő esetekben pszichiáter szakorvoshoz irányítjuk a kis pácienst – tájékoztatott Fazekas Ildikó. Sopronban, bár önálló gyermekpszichiátriai osztály nincs, a gyerekosztályon belül működő szakambulancia nyújt segítséget. Itt egy szakorvos és egy pszichológus munkája segíti át a bajban lévő gyerekeket a felnövekedés megannyi buktatóján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rados Tamás fotói a Káptalanházban

Rados Tamás egykori bencés szerzetes fotókiállításával nyílt meg a soproni Káptalanház Galéria, a… Tovább olvasom