Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Mézeskalács-díszítés és fafaragás a pajtában

Sarród - A Ferenczi-tábor tizenkilencedszer tárta szélesre kapuit az alkotók előtt, akik változatos technikákkal ismerkedhetnek meg a következő napokban.

A komoly múltra visszatekintő Ferenczi József Alkotó- és Művésztábort immár tizenkilencedszer rendezik meg Sarródon és környékén. A művésztelepen a hobbiból alkotók, a festői pályára készülők és a kész művészek is inspirációval és új ismeretekkel gazdagodhatnak.

– A legfiatalabb táborlakó 14, a legidősebb 83 éves. Meghívott vendégeink mellett több mint harminc alkotó gyűlt össze idén, közülük sokan visszatérő vendégek. Év közben is tartjuk a kapcsolatot, kiállításokat szervezünk, rendkívül összetartó közösség alakult ki az évek során. Sok sikeres alkotó pályájának volt első állomása a tábor – tudtuk meg Rujaveczné Ferenczi Katalintól, aki a művésztelep lelkes szervezőjeként édesapja örökségét viszi tovább.

A művésztábor lakói az első napon a hidegségi Grubits-pajtában alkottak. Fotó: Magasi Dávid
A művésztábor lakói az első napon a hidegségi Grubits-pajtában alkottak. Fotó: Magasi Dávid

A tábor központja Sarród, de a foglalkozások mellett számos program vár a résztvevőkre a környező településeken. A nyitónapon Hidegségben, Grubits János pajtájában vendégeskedtek a résztvevők, akik többek között Káldi Károly, a népművészet ifjú mestere vezetésével korongozhattak, a házigazda irányítása mellett faraghattak vagy mézeskalácsot díszíthettek.

– A célunk, hogy előhozzuk a résztvevőkből a bennük rejlő készségeket, és fejlesszük a kreativitást, valamint a kéz intelligenciáját. A mai fiatalságnak nincs sok lehetősége kapcsolatba kerülni a való világgal, ezt is segítheti az itt töltött néhány nap – tette hozzá Fejér Zoltán festőművész, aki idén a tábor vezetőművészeként segíti a tanulni vágyókat.

A tájlélek-ábrázolást előtérbe helyező program augusztus elsején kiállítással zárul, mely vasárnap délben nyílik meg a sarródi Ferenczi művelődési házban.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2010. július 26. 18:58
    „......-es amint a szakvezeto kiment,azonnal seggrepacsit jatszottak!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifogástalan a tavak állapota

Kiváló a Fertő tó és a Tómalom-fürdő vízminősége – állapította meg a múlt heti vizsgálata… Tovább olvasom