Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Mélygarázs: Elegük lett az alvállalkozóknak

Összefogást, közös jogi fellépést terveznek azok az alvállalkozók, akiknek munkáját nem fizette ki a soproni mélygarázs fővállalkozója. A pórult járt cégek között több soproni és győri vállalkozó is van. Ha egyelőre mást nem is, azt elérte a múlt heti rejtélyes mélygarázsfórum-szervező, hogy közelebb hozta egymáshoz – és a nyilvánossághoz – a beruházásban összesen többszáz millióval „beragadt" alvállalkozókat.
A fórumon elhangzott, a Petőfi téri mélygarázst, az SPT Kft. megbízásából építő Rapo-Bau Kft., mint fővállalkozó, nem fizette ki az alvállalkozók jó részét. A számítások szerint mintegy 400–600 millió forintról van szó. A pórul járt alvállalkozók ezért egyelőre őrzik és nem adták ki a kezükből azokat az iratokat, amelyek a szakhatósági engedélyek megszerzéséhez nélkülözhetetlenek. Ez az egyetlen adu ász a kezükben...

Mintegy 35 millió forinttal tartozik a fővállalkozó a győri Makadám Kft.-nek. Lőkös Zoltán ügyvezető nem rejti véka alá véleményét: – Csakis összefogva érhetünk el eredményt, mert ha külön-külön fordulunk bírósághoz, a Rapo-Bau kibújhat a felelősség alól. Mondhatja például azt, hogy nem volt megfelelő a munka minősége. Ám ha együtt lépünk, nevetségessé teszünk ilyen kifogásokat és nyilván „nagyobb súllyal esünk a latba" az igazságszolgáltatás előtt is.


Lőkös Zoltán soproni származású, ma is gyakran keresi fel szülővárosát. Gyerekkora színtere a Színház utca és a Petőfi tér, ott rúgta a bőrt, ahol később, vállalkozóként irányította a munkát. – A teljes földfelszín rendezésére szerződtünk; 3600 köbméter földet mozgattunk meg, az aszfaltozás, a burkolat, a szegély kiépítése is a mi munkánk volt. A térburkolatot végül nem mi fektettük le, mert alkalmatlannak ítéltem a leszállított követ. A végeredmény engem igazolt. Szerettem volna a szülővárosomban valami szépet, maradandót alkotni – hát, ez nem sikerült. Ha más nem, én most már megszervezem azt a véd- és dacszövetséget, ami az alvállalkozókat összefogja. Már keresem az alkalmas ügyvédet – nyilatkozta a vállalkozó a Kisalföldnek.

Csatlakozna a közös per indításához a MajsaBau Bt. képviselője, Nemes Norbert, bár mint elmondta, sok értelmét ennek nem látja. Szerinte egyetlen eszköz van a kezükben ahhoz, hogy egyszer kifizessék őket; ezek pedig a visszatartott papírok.

– Járható út lenne még az is, ha az SPT új vezetése kifizetné az alvállalkozókat, de itt még nem tartunk – vélekedett a vállalkozó. A társaságnak közel tízmillió forinttal adósa a fővállalkozó.


– Nem fogadta be a Rapo-Bau Kft. a számláinkat, egy ideig hitegettek bennünket, aztán teljesen megszűnt köztünk a kommunikáció – mondta el László Kálmánné, a Raabvill ügyvezetője. A győri központú cég soproni kirendeltsége dolgozott a mélygarázs építésén, ráadásul további alvállalkozókat is bevontak. A Raabvill kifizette azokat, akikkel szerződésben állt, így a kára meghaladja a 30 millió forintot. – Természetesen csatlakozunk a kezdeményezéshez és egyet is értünk a közös fellépéssel. Ugyanakkor továbbra is meggyőződésem, hogy számunkra az engedélyeztetési eljárás során a tárgyalások és a visszatartott papírok jelenthetik a biztosítékot ahhoz, hogy a számlákat egyszer kifizessék végre.

Szerettük volna szóra bírni a Rapo-Bau Kft. illetékesét is, de egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre. A céghez egy nyilvános mobiltelefonszám vezet. A vonal végén bemutatkozó alkalmazott ígérte, továbbítja a megkeresést, s talán visszahívják a szerkesztőséget...

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. valaki13 2008. december 08. 07:23
  „Isten hozott a kenőpénzek országában

  Nem igazán izgat senkit sem a december 9-i Korrupcióellenes Világnap, a korrupciót az élet éppen olyan természetes részének tekintjük, mint a csapból folyó vizet. A látványos megvesztegetések mellett létezik a megélhetési korrupció hálója, amely átszövi az egész országot, a gazdaság integráns része lett.

  ,,Legszívesebben rájuk robbantanám a parlamentet"
  - dohog a szelídszavú virágárus az egyik bevásárlóközpontban, miközben elrendezi a broméliákat.
  Épp felizgatta magát, miután aláírta azt az ívet, amelyen egy magánszemély népszavazást kezdeményez, hogy az országgyűlési képviselőknek is csak a számlával alátámasztott kiadásai után járhasson költségtérítés.
  A parlamentben fogadták el nemrégiben azt a javaslatot, amely szerint a képviselőknek továbbra is jár az adó- és tb köteles alapilletményükön túl, az azt néha többszörösen is meghaladó és eddig teljesen adómentes költségtérítés.

  A politikusok ,,nagy" gesztusa a társadalom felé az, hogy ezután 15 százalékos adót fizetnek a költségtérítés után, miközben ez a rezsim - az eva-t is beleértve - minden létező hazai rendszer közül a legkedvezőbb, ráadásul a költségeiket továbbra sem kell számlával igazolniuk.
  ,,Nekem vajon milyen költségeimről nem kell számlát kérnem,
  és
  mit kapok az APEH-től ha nem adok számlát?"
  - dühöng a virágárus, a cserepek pedig csörögnek-zörögnek az apró helyiségben.
  Halkan megjegyzem ugyan az eva-t, mint a kisvállalkozások számára - igaz a magasabb kulccsal - lényegében hasonló lehetőséget biztosító törvényes megoldást, de a szúrós szemek elől jobbnak látom gyorsan elhagyni a terepet.
  A Transparency International (TI) nemzetközi szervezet évről-évre december 9-én tartja a korrupció-ellenes világnapot. Miközben a Magyar Kártya Napjától (december 29.) a Rejtvényfejtők Világnapjáig (február 3.) minden létező világnapot minden évben megülünk idehaza is, valahogyan senkinek sem tűnt föl, hogy ez eddig kimaradt.

  A feledékenység nem véletlen.

  A korrupciót természetesnek, sőt amolyan természeti adottságnak tekintjük, ami ellen felesleges küzdeni, mert volt, van és lesz, mint télen a hideg.

  A TI felmérései ezzel szemben azt bizonyítják, hogy a messziről büdös nagy ügyleteken túl - ideértve a közbeszerzéseket, állami megrendeléseket, a Gripen megaüzletétől a Király utcai házak százmilliós elcsalásáig - a hazai korrupciós mechanizmusok nagy része a mindennapi kis ,,megalkuvások" óriáshálójából áll.
  Ennek a hálózatnak az egyik része az, amit megélhetési korrupciónak hívunk, a magánszemélyek és vállalkozások - vagy akár a cikk elején idézett képviselők - kisebb nagyobb döntései, amiket annak érdekében hoznak, hogy meg tudjanak élni.
  A kis- és középvállalkozások közül sokan feketén foglalkoztatnak embereket, fiktív számlákkal tüntetnek el költségeket, vagy egyszerűen adót csalnak, mert különben lehúzhatnák a rolót.
  A politikusok nem mernek a választóik szemébe nézni, nem mondják azt, hogy a jó döntésekhez képzett és jól fizetett szakemberek kellenek, tehát legyen magasabb és persze adóköteles a fizetésük, ami valamivel többe kerül mindannyiunknak, hanem álszemérmes és csalárd megoldásokat keresnek.
  Az ilyen megalkuvások és hazugságok rendszere miatt kapnak (és várnak el) csúszópénzt a parkoló őrök, hálapénzt az orvosok és ,,ösztönzőt" a gyors ügyintézésért az önkormányzai építési osztályvezetők.
  A virágárus felháborodása érthető, a politikusok felelőssége óriási, de december 9-én érdemes lenne egy napra neki is és mindannyiunknak elgondolkodni a mindennapi kis döntéseinken. A TI azt szeretné, ha erre az egy napra korrupciómentesek lennénk, nem adnánk és nem fogadnánk el hálapénzt, csúszópénzt, nem törekednénk jogtalan előnyökre, kérnénk és adnánk is számlát mindenért.
  És nem utolsósorban elmélkednénk egy kicsit azon, hogy mielőtt mindig másokban (korrupt hivatalnokokban, szemérmetlen politikusokban, offshore-ba menekülő vállalatvezetőkben) keresnénk a problémák gyökerét, mi magunk mit teszünk, és mit nem teszünk - és nem csak a korrupciómentes világnapon.

  Forrás. HVG Online”
 • 60. Swarcz 2008. november 29. 06:57
  „Elnézést kérek,hogy megint véleményt alkotok.
  Sajnos az alválalkozók nem tehetnek mást csak reménykedhetnek abban,hogy ídő elött ne számolja fel magár a Rapo-Bau,amit szerintem már elkezdett.
  Ha fel számolja magát mint cég akkor már nem lessz mit KIN követelni marad az üzemeltető a Szaharéval a nyakába.
  Szerintem Nem Rácz Gábor az ügyvezető de mint mondtam a pénzt Ö osztja és most szerintem kint üdül valahol a holt tengernél,hogy ki pihenje a lehúzás fáradalmait.
  Az alválalkozók pedig sajnos nem fognak látni egy fillért sem. De ez közölve lett Nemes Bauval akkor mikor elkezdte a munkát Miért vágot bele?”
 • 59. TancsKaszabell 2008. november 28. 21:36
  „Nemesbau-nak ajánlva.
  Most olvastam az irását a végén tett sommás megállapítása
  után arra gondoltam reagálok az irására.Természetesen megértem az indulatait.De Önöket féltem ettől a megközelítéstől.Nem akarom fárasztani!!Olvassa el.
  Egy másik irásomból idézek:
  Az alvállalkozók kétségbeesésükben törvénytelen cselekedetekre ragadtatják magukat,rombolnak,leszerelnek,felbontanak,
  és mint Sopronban az építtető tulajdonát képező iratokat eltulajdonítanak.Egy két "fejlett jogérzékkel rendelkező" ilyeneket
  elkövető ,bizony igencsak megütheti a bokáját! Az ügyvédeik ezt tudják és a peren kívüli megegyezést szorgalmazzák illetve ajánlgatják.Nem ismerek olyan esetet ahol az építtető kétszer fizette ki az elvégzett munkát.Értelmetlen belerúgni például ,mint Sopronban,az SPT-be.Az SPT hozzáállása kikezdhetetlen ebben a viszonylatban!
  A kára növekedése okán eljuthat egy olyan pozicióba ahol megfontolás alapján gesztusokat tesz,tehet az alvállalkozók felé.Na ezt kockáztatja néhány "fejlett jogérzékkel"bíró nyakkendős bűnözők összeesküvését vizionáló egyén az SPT-t támadva.A város is el fog jutni addig,hogy már elodázhatatlan lesz az üzemeltetés megindítása,vállalva a többlet költség egy részét.

  A parlament már elfogadta a vállalkozói körbetartozások mérséklését célzó törvényt, ami a megrendelőnek 30 napot ad a fizetés teljesítésére, a vállalkozónak pedig zálogjogot biztosít a megrendelő tulajdonában lévő, de a vállalkozó által épített ingatlanon.
  Hogy ez védelmet adjon be kellene tartani az előírásokat mindenkinek,minden érintett félnek.Ebben én egyszerűen nem hiszek a résztvevők miatt
  ! Csapda ez ,szinte elháríthatatlan.
  Ettől a pertől várhatnak valami eredményt,és csak ha a Rapo-Bau Kft. ellenindítják.
  Probáljanak kitartani.Tudom nehéz lesz.”
 • 58. Jay80 2008. november 28. 19:11
  „fcsoproni, nem vettem cikizésnek a kérésed. Nem írtam azt, hogy mindent tudok a csapat körüli dolgokról, csak néhány dolgot, de az is épp elég szerintem. Amiket tudok, azokat nem én találtam ki, a volt csapatból néhányukkal jóban vagyok, pedig ki sem jártam a mérkőzésekre, egyikükkel (a legjobb játékosukkal) pedig nyugodtan mondhatom, hogy egy nagyon jó barátot találtam. Ő az aki mindent elmesélt így a csapat körül, pedig akkor még a Fodorék sehol se voltak, vagyis épp akkor lettek város"vezetők"”
 • 57. Intel 2008. november 28. 19:00
  „Nemesbau akkor Te mibe látod a megoldást?
  Mit javasolt Neked Abdai Géza barátod?
  Mit tudsz az Orbán Vikor ügyről?

  Mit vártok el, ha pert nem mertek kilátásba helyezni?
  Országon szinten miért nem értesítitek a médiát?
  Bárándy ügyvéd iroda?
  Rendőrség?
  Apeh?

  Ha ti nem léptek, addig is Rácz fickó is nyugodtan el van, abból a pénzből, amit Nektek nem adott oda...”
 • 56. nemesbau 2008. november 28. 18:20
  „Felvetödött egy kérdés még az első beírásnál " ki is csinálta a szép térburkolatot?". Hát a RA-PO BAU saját kivitelezésben segédmunkásokat bérelt erre a munkára velük rakatta a kőveket. Ismétlem segédmunkásokat mivel a mi árunk túl magas volt (normál ár). Itt az eredménye, ezért nem kiabál senki a pénzéért. A RA-PO BAU-nál valaki elszólta magát 1.7 millárd forintot vettek fel erre a munkára és még kb 400 milliót szeretnének.Felajánlanak 50%-ot engedményezve ha megnyerik a pert az SPT-vel szembe, gyerekesnek tartom ezt, szerintem senki ne fogadja el. Kiváncsi lennék a hibalistára amit a rendes alvállalkozok nem végeztek vagy nem jól végeztek el. Nem hiszem sokat tudnánk felsorolni. Térkővezés(RAPO-BAU), liftház magasabb (RAPO-BAU),működés hiánya miatti penészedés újrafestése(RAPO-BAU), tud még valaki valamilyen hibát? Tölnk sem veszi át a munkát a fővállalkozó már egy éve , nem hajladó a teljesítési igazolás kiállítására igy számlát sem fogadbe. Természetesen ha mi munkánkban bármilyen hiba merülne fel mi készen állnánk a javításra is, ahogy más munkáknál tettük-tesszük. Szerintem evvel a többi vállalkozó kollégám is egyetért. Vállalkozó társaim nem adják át a kért dokumentumokat igazuk van . Perskedés nem vezet sehova a mai Magyarországon, mivel a csaló- bűnöző embereket védi a törvény.”
 • 55. mindigatutit 2008. november 28. 16:10
  „miért vártak eddig ,miért nem léptek előbb a nyilvánosság elé?”
 • 54. Imcsi 2008. november 28. 13:05
  „Azért az már kifogáskeresés, ha először arra hivatkoznak, hogy még ők sem kapták meg a pénzt, amikor meg kiderül, hogy nekik már fizettek, akkor meg nem megfelelően elvégzett munka miatt tartják vissza a pénzt!
  Én amikor építtettem a házamat, akkor részletekben fizettem: építési engedély-10%, pinceszint-10%, tető kész-30%, kulcsátadás-50%”
 • 53. fcsoproni 2008. november 28. 12:50
  „Remélem nem politikai indítatású az a nyilt levél amit a mai Hírsztárba megjelentettek. Hatszáz család és az építkezést túlélők aláírással tényleg a pénzükért küzdenek és ezért fordultak Walter Dező úrhoz segítségért. Kár lenne ebből egy újabb politikai perpatvart kreálni. Remélem a szándékuk őszinte, és nem küldönceik valakiknek.”
 • 52. TancsKaszabell 2008. november 28. 09:17
  „Köszönöm szépen!
  Szívesen látom körünkben.Készüljön fel a mocskolódásokra.
  Van itt jó néhány,annak ellenére,hogy a regisztrációt szigorították.
  De valahogyan mindig vissza térnek.Nem tudom a moderátornak hol
  van a tűrésküszöbe?
  A legjobb ha nem reagálunk a színvonal alatti hozzászólásokra.”
 • 51. fcsoproni 2008. november 28. 06:30
  „Egy kis adalék Swarcz úr nagyon részletes hozzászólásához.
  Egy éve mikor a csapat körüli bizonytalanság volt, megjelent Rácz Gábor az önkormányzatnál. Alkut kínált a városvezetésnek a csapatért cserében. Abból állt , hogy a mélygarást lerendezi átadható állapotba (nem tudom alvállalkozók pénze is bent volt e) ezek szerint van akkora hatalma, hogy ezt megcsinálja. Jelképes összegért cserébe a csapat az övé lett volna. A városvezetés ebben nem ment bele, azt nem tudom, hogy helyes e vagy nem? Ha ennyire körül van véve politikusokkal akkor ment volna a dolog???? Mi történik itt a fejünk fölött ? Most nem csak Sopronra hanem az egész országra gondolok.
  Jay80. Ha tudsz ezzel kapcsolatba valamit közöld Te is, hisz múltkor azt írtad mindent tudsz a csapat körül töténtekről. Ezt nem cikizésnek írtam.”
 • 50. joco 2008. november 28. 05:17
  „Swarcz Úr-köszi a "mélységi" ismereteket: hÁT TALÁN AZ EGÉSZ "MÉLYGARÁZSROL" ennyi is elég.”
 • 49. Swarcz 2008. november 27. 21:53
  „Tisztelt
  TANCSKaszabel
  MInt már leírtam nem politikáról,hanem jelenségről kell beszélni.
  Sajnos Rácz Gáborhoz hasonló emberekkel tele van az építőipar mint a gazdaság húzó ágazata és ami egész európára jellemző volt és jelenleg is van az hozzánk is begyűrűzött a rendszerváltással mint a vagyoni ujrafelosztás járuléka.
  Az,hogy milyen kapcsolat van-vagy volt az Ön álltal meg nem nevezet Urral Rácznak nem tudom de ez csak egy esemény mert bár ki lett volna akkor a városi vezetésben ez a történet ugyan úgy meg történt volna.
  Pontossan azért mert Rácz ur heti-kétheti személyes kapcsolatban van Orbán Viktoral is de az SZDSZ-hez (vezetőségről beszélek) vagy az MDF-hez is bejáratos.
  mint mondtam nem politikai eltökélt hanem gazdasági.
  Gyakorlata az,hogy megtudja a parlamenten keresztűl a városok beruházási lobijait és megszerzi a gazdasági csomaghoz leg optímálisabban hozzá férhető imformácíót.
  Ez után lép életbe a fent felsorolt gépezet.
  Kérdés? Hogy tudja ezt megcsinálni? 2000 éve ezt csinálják Királyokat vettek adtak háborúkat finanszíroztak népeket tapostak el vagy emeltek piedesztára annak érdekében ,hogy hól lehetett a legnagyobb hasznot bezsebelni vagy megzsarolni. ENNYI
  De azért köszönöm a kérdését és elnézését kérem hogy kiváncsiságát nem tudtam kielégíteni”
 • 48. TancsKaszabell 2008. november 27. 20:49
  „Kedves Swarcz Úr !
  Jó estét kívánok Önnek.
  Ezzel a kft.-vel kapcsolatosan a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét emlegették
  több esetben.
  Kiváncsi vagyok ebben mennyi a realitás?,
  Köszönöm a válaszát.”
 • 47. Swarcz 2008. november 27. 19:46
  „Jóetét Kivánok
  Végig olvastam a hozzászólók írásait és sajnos meg kellet álapítanom,hogy nem a tárgyal és a fenti cikk tartalmával,hanem politikával foglalkoznak a T hozzászólok.
  Nézzük először,hogy kié a Rapo-Bau: Rácz Gábor budapesti-Bádeni_Csikágoi-vagy Montecarlói válalkozóé.
  Nem kérdőjelel,hanem tárgyszerüen irtam a fenti helységneveket mert az Ur ezeken a helyeken bejelentett saját tulajdonu ingatlanokkal vagy cégekkel rendelkezik.
  Nem ez az első esete,hogy nem fizet az alválalkozóinak Ezt teszi 20 éve de mivel mint egy tucat ügyvéddel van körbe véve és Ő jogilag elérhetetlen az esetleg induló pert is elvesztik a károsultak.
  Ki is ez a Rácz Gábor?
  1993-ban Ő vette meg a soproni húsgyárat és karácsony előtt egyetlen dolgozónak sem fizetett de a beszállítókat sem fizette ki az akkori több 10-millió forintal.
  A gyárat felszámolták.a dolgozók és beszállítók egy fillért sem kaptak.
  1994-ben Vácon egy laktanya átalakítási mukáknál az alatta lévő főválalkozót nem fizette ki több mint 23-millióval. A válalkozó nem akart levonulni Rá küldte a Tasnádi Kommandót (arhív dokumentum a Váci Televízióban)
  1994-95 Budapesti Honvéd labdarúgó csapat elnöke A Honvéd a csőd széllére került.
  1998-2000 Budapesti Vasas elnöke A Vasas kiesik az NB.I-ből.
  Több válalkozása vólt (dach-technik,Dach -Holding Felszámolt Nem fízetett.)
  Pályázat utján nyerte meg a mélygarázst amiből Vácon is csinál egyet Gondolom Ugyan ilyen stílusban.

  A politikára vissza térve Ő nem politizál,hanem a politikusokkal üzletel bár melyik oldalhoz is tartozzanak. Igérget Veszteget ha tud ha nem zarol fenyeget végrehajtat. Ki hengsújoznám.hogy Ő egetlen szerződést sem ír alá,egyetlen szálát sem utal,egyetlen helyen sincs a kézjegye .Sameszokkal létesítmény főmérnökökkel építésvezetőkkel veszi magát körül.
  Ha baj van rajtuk verik el a pórt de ők akkor sem tudnak fizetni.
  Ja,hogy vannak kivitelezési hiányosságok?
  Akik olvassák és írják a hozzászólásokat dolgoznak az építőiparban?Mentek már haza PÉNZ nélkül karácsonkor? Elhoztak othonról pénzt az asszonytól,hogy valamit tudjanak adni a dolgozóiknak?
  Ezeket a problémákat kellene feszegetni és nem politizálni.
  MI nem demokráciában Hanem RABLÓ KAPITALIZMUSBAN ÉLÜNK.
  Üdvözlet mindenkinek és köszönöm az olvasásra töltött időt”
 • 46. Jay80 2008. november 27. 18:37
  „Ne haragudj joco, igazad van.
  Tancs, ne légy gyerekes a rímekkel. Te is csak a fideszt, mint az ördögöt látod meg, de te dolgod.”
 • 45. joco 2008. november 27. 18:13
  „44. TancsKaszabell 2008.11.27. 17:55. én a "beszélgetö" müsorokra utaltam és nem Kálmán Olgára.Tisztelem és becsülön Öt.Ő nem csak a fidesz politikusokra szokott "rápiritani" hanem a másik oldalra is ha láttja, érzi a mellébeszélést sumákolást.”
 • 44. TancsKaszabell 2008. november 27. 17:55
  „Az ATV-és "pelenkázónéninek" van emberi és újságírói tartása!!
  Az utóbbi időben több alkalommal rápirított néhány fideszes nyilatkozóra.Bizony!
  A másik csak locsog ,hiszen nem hisz abban amit locsog.”
 • 43. joco 2008. november 27. 16:35
  „Jay80: én ezt irtam Neked:
  25. Jay80 2008.11.26. 20:25 Tudod az ki az ATV. "beszélö" müsoraibol probál ellenérveket gyártani az inkább nézze és vegyen ellenérveket a "csintalankodo"- tudod volt fökomcsi"- hirtv-s hasonlo szinvonalu müsoraibol. Mert röhej egy itt reagáloval egy szintre emelni az ATV-ben "pelenkázó" nénit." érted? nem hát. de probálkozz”
 • 42. fcsoproni 2008. november 27. 14:58
  „A térburkolatot végül nem mi fektettük le, mert alkalmatlannak ítéltem a leszállított követ. A végeredmény engem igazolt.
  Lőkös úr! A budai Várban ugyanilyen kő van lerakva(utánna érdeklődtem) ott megfelel? Nem a kőre kell fogni hanem azokra a jött ment emberekre akik lerakták. Ma a Deák téren mentem végig, és nagyon tetszett, hogy milyen szép egyenletes a járda. Igy is meg lehet csinálni? Valaki engedély kelett adni a kő lerakására a város részéről nem? Ha Őn maradandót akart alkotni akkor miért nem akkor kiabált? Egyetértve Csaba Zs-val a bank elötti rész katasztrófa.”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harc a szemét ellen

Sopron - A hulladékkommandó tavalyi megalakulásakor havonta 500 köbméter illegálisan lerakott… Tovább olvasom