Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Meglepő ügyészségi vádemelés

Vádat emelt a Szombathelyi Városi Ügyészség a Markusovszky-kórház volt gazdasági igazgatója ellen, aki jelenleg a soproni kórház megbízott gazdasági vezetője.
A szombathelyi onkoradiológiai központ beruházása még 1998-ban indult, s mire befejeződött, a tervezetthez képest több száz millió forinttal többe került, mint eredetileg tervezték. A rendőrség a központ megépítése után vizsgálatot is indított, ám vádemelésre csak most került sor. A vádirat szerint Tiborcz Sándor, a Markusovszky-kórház volt gazdasági igazgatója az intézmény nevében engedményezési szerződést írt alá. Ebben a kivitelező által felvett 85 millió forintos banki hitel és járulékainak fedezetéül azt az építési szerződést tüntette fel, amely a kórház és a kivitelező között köttetett.

A baj egyrészt az – a vád szerint –, hogy ezt ellenjegyzés nélkül tette, másrészt a munkákra közbeszerzési pályázatot kellett volna kiírni. Ráadásul a beruházáshoz szükséges hitel felvételére az intézmény fenntartójának, a Vas Megyei Közgyűlésnek írásbeli hozzájárulása is kellett volna. A vádirat tartalmazza, hogy a gazdasági igazgató a rábízott vagyon kezelése során összesen 13,7 millió forintos vagyoni hátrányt okozott. Mint a Szombathelyi Városi Ügyészségen dr. Fejes Péter szóvivőtől megtudtuk, a vádat már be is nyújtották a Vas Megyei Bíróságnak.
Tiborcz Sándort az Erzsébet-kórház vezetésével megbízott dr. Baranyai Tibor főigazgató-főorvos a múlt héten mutatta be a városvezetésnek s közvetve a város nyilvánosságának mint az intézmény új, ugyancsak megbízott gazdasági vezetőjét. A vádirat hírére a főigazgató megdöbbent, az eljárásról nem volt tudomása. – Tiborcz Sándort köztiszteletben álló embernek, szaktekintélynek ismerem, aki többek között minisztériumi bizottságokban is dolgozik. Természetesen tájékozódni fogok az ügyben, mielőtt bármilyen döntést meghoznék, annyit azonban elöljáróban is elmondhatok: Tiborcz Sándor jelenleg megbízott gazdasági igazgató az Erzsébet-kórházban. Ahhoz, hogy kinevezett vezetővé váljon, neki is pályáznia kell, ehhez azonban érvényes erkölcsi bizonyítvány szükséges. A bírósági döntésig azonban megilleti az ártatlanság vélelme – nyilatkozta dr. Baranyai Tibor főigazgató.

Tiborcz Sándor nem titkolta, kellemetlenül érinti érdeklődésünk a lassan ötéves ügy iránt, ő ugyanis nem is tud a vádemelésről. Mint elmondta, valóban rendőrségi vizsgálat folyt az onkoradiológiai központ beruházásával kapcsolatosan, ám az ügyészségi vádemelés híre őt is váratlanul érte. „Semmi törvénybe ütközőt nem követtem el" – mondta a gazdasági igazgató.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb az osztrák benzin

Klasszikus benzinturizmus még nem alakult ki a nyugati határon, de az ausztriai és a magyar árak… Tovább olvasom