Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Megbüntetik a felelőtlen tűzgyújtókat

Sopronban kétféle rendelet is szól a tűzgyújtási szabályokról. A város és a Lőverek is más kategóriába tartozik.

Az önkormányzat a környezetvédelmi szabályok betartatását felügyeli, míg a tűzoltóság a a tűzveszély miatt int óvatosságra.

A mezőgazdasági szezon végeztével egyre gyakrabban gyújtanak tüzet a gazdák, de a kiskertekben is megkezdődött az avar, az elszáradt gallyak égetése. Csuka Zsolt tűzoltó-parancsnoktól megtudtuk, a helyi önkormányzati rendeletben foglaltakkal és a tűzgyújtási szabályokkal egyaránt tisztában kell lennünk.

– Az önkormányzati rendelet elsősorban a környezetkárosítást hivatott megelőzni, büntetést abban az esetben szabnak ki a közterület-felügyelők, ha a természetre káros hatású anyag égetését észlelik. Mivel a Lővereket klimatikus gyógyhatású területnek nyilvánították, így ott a város egyéb területeivel szemben más szabályok érvényesek a tűzgyújtásra. Ott az avar és a kerti hulladék október 15-től égethető május 1-ig, aztán a tűzgyújtás tilos. A város más területein március, április, október és november hónapokban szabad égetni hétfőtől-szombatig 8-18 óra között. A tűzvédelmi előírások arra figyelmeztetnek, hogy a nyílt lángot ne hagyjuk őrizet nélkül, mindig legyen valamilyen eszköz vagy víz a kezünk ügyében, amivel egy esetlegesen feltámadó szél esetén megfékezhetjük a lángokat. Ha alkalomszerűen tarlót, nádat, növényi maradványt égetünk jelentsük be az illetékes tűzoltóságnak a műveletet. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a szomszédok füstöt észlelnek, s hívják az ügyeletünket. Amennyiben viszont tudjuk, hogy valaki az adott környékről bejelentette az égetést, akkor egy telefonhívással ellenőrizhetjük, mi az oka a füstnek és nincs felesleges kivonulás – nyilatkozta a parancsnok.

Megtudtuk, természetkárosítás esetén a szabálysértés 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal vagy maximum 10 ezer forintos helyszíni bírsággal büntethető, a tűzvédelmi vétség elkövetője 3000-20000 forintos helyszíni bírsággal vagy 60 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal sújtható.

Olvasóink írták

  • 2. Péy 2009. október 15. 18:29
    „Egy-két érdekesség a témával kapcsolatban: A Lőverek mint "klimatikus gyógyhatású terület" mostanában, és egészen november végéig, inkább ipari területre hasonlít. Mindent elborít az égő avar füstje, ami mellesleg mérgező, és rákkeltő. Érdekes, hogy a rendeletek szerint itt 6 és fél hónapon keresztül lehet füstölni, míg a város többi részén csak 4 hónapon át. Amúgy ha valaki tiltott időben füstöl, de azt gondosan hétvégén teszi,
    nincs aki ebben megakadályozza. A Tűzoltóság nem illetékes, a Közterület Felügyelet pedig nem tart ügyeletet.”
  • 1. Boróka53 2009. október 13. 19:51
    „Na végre egy értelmes cikkíró és hozzáértő nyilatkozó (soproni tűzoltóparancsnok) !! Világosan kiderül mikortól meddig, hol szabad égetni, mennyi a büntetési tarifa a szabályszegőkkel szemben , stb....(Sopronban) ...gondolom, más városokban is így van (???!!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhét megtévesztett futhat a pénze után

Szerbiai nem létező bank képviselőjének és szingapúri bankfiók brókerének adta ki magát egy soproni… Tovább olvasom