Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Még a rabok is dolgoztak Sopron sikeréért

2009-ben Sopron nyerte meg a Virágos Magyarország versenyt, így a város képviseli idén hazánkat az Európai Virágos Városok Versenyén. A tizenkét tagú zsűri már megérkezett.Cseh, belga, francia, olasz, ír, holland, osztrák, német, horvát, angol, szlovén és magyar szakemberek alkotják azt a 12 tagú zsűrit, mely hétfőn árgus szemekkel járt-kelt Sopron utcáin. A virágos városok és falvak versenyében veszik górcső alá a településeket.

Felkeresték a Fő teret és környező utcákat, a Hűségkutat, a kis-Várkerületet, az Amfiteátrumot, a Szent Mihály-templomot, a Széchenyi teret, a Deák teret, a Nyugat-magyarországi Egyetem botanikus kertjét, a Villa sort, a Sörházdombi kilátót, valamint az Erzsébet kertet.

Magukban tartják a véleményüket

A zsűritagok egymással értekeztek ugyan, de a véleményüket sem a helyiekkel, sem a sajtó képviselőivel nem oszthatták meg, interjút sem adhattak a sétájuk közben.

Prutkay Jánostól, a Virágos Magyarországért szervező bizottság elnökétől megtudtuk, kertészek, kerttervezők, agrár-és környezetvédelmi szakemberek kaptak helyet a bíráló bizottságban, valamennyi döntőbe jutott ország 1-1 tagot delegálhatott. Az ítészek a városokban 7 órás sétát tesznek, a falvakat 4 órán át mustrálják. A megmérettetésre nemzetközi szinten 21 ezer település pályázott, ebből 12 falu és 12 város jutott a döntőbe.

A végeredményt a tervek szerint szeptemberben Olaszországban jelentik majd be.

A Virágos Magyarországért versenyről
Hazánk először 1990-ben vett részt az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében. Megyénket először 2001-ben Győr képviselte, a megyeszékhely akkor ezüst minősítést kapott. A tavalyi két hazai résztvevő – Szombathely és Gelse – ugyancsak ezüst díjazásban részesültek.


– Négy évtizede kísérem figyelemmel Sopron fejlődését, korábban egyetemi tanárként, most pedig nagypapaként járok ide gyakran. Fővárosi vagyok, de a lányom férje révén itt él, így már egy kicsit bennfentesként is vizsgálom a dolgokat – fogalmazott dr. Petrekovich- Perjés András, a szervező bizottság alelnöke. - Tudtam, hogy a helyiek komoly lokálpatriotaként vigyázzák az értékeiket, de szomorúan tapasztaltam, hogy kicsit ráültek a régi sikereikre, s egy időben a fejlődést sem tartották fontosnak. A rendszerváltás környékén nem igazán éltek a lehetőségeikkel, de néhány éve nagy örömömre elkezdett ébredezni, illatozni, színesedni a város. Nem érdemtelenül lett tehát a leghűségesebb magyar város a tavalyi nyertes. Úgy látom, összességében a nemzetközi zsűri is elégedett.

Az elítéltek a virágok

Sopron sikeréért a sopronkőhidai fegyház és börtön elitéltjei is hozzájárultak. Egy-egy alkalommal három, négy rab dolgozott a közterületen. Szemetet szedtek, utcát söpörtek, takarítottak.

- Az önkormányzat sok esetben segítette intézményünket, így úgy gondoltuk, hogy ezt valamilyen módon viszonoznunk kell. Ezért választottuk a takarítást. A városvezetés, amennyiben igényt tart az elítéltek munkájára, akkor szívesen állunk a rendelkezésükre - mondta el portálunknak Pantali Zoltán dandártábornok, a fegyház és börtön vezetője.


A nemzetközi zsűri hétfőn egész nap Sopron utcáit járja, és értékel. Fotó: Magasi
A nemzetközi zsűri hétfőn egész nap Sopron utcáit járja és értékel. Fotó: Magasi


Mint arról annak idején beszámoltunk a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt falu kategóriában Lipót, a városokéban pedig Sopron lett a győztes. Az idei európai megmérettetésben hazánkat ez a két település képviseli.
 

Olvasóink írták

 • 16. csery 2010. július 08. 08:52
  „14.
  Ez így igaz. Fejetlenség az egész....”
 • 15. c77 2010. július 07. 17:51
  „14
  Ez volt a CSÚCS akkorát nevettem, hogy ......(szuper)”
 • 14. Miértmagyar? 2010. július 07. 15:30
  „Érdekes, hogy mi tavaly előtt kitettünk két cserepes minituját a cég elé, gyönyörűeket, másnap jött egy közterület felügyelő jómadár és azt mondta: ezért terület foglalási pénzt kell fizetni, ha nem fizetünk bírságol...Jó állampolgárhoz méltóan betettük a kapualjba, ahol napsütés híján párhónap alatt elpusztult....Most meg ingyen hoztak kettő cserepes tuját és kérték, hogy tegyük ugyanoda....a fene se érti ezt az egészet....Ebben az országban akkora fejetlenség van, hogy az már csodálatra méltó....mintha a bezárt lipótmezői bolondok ülnének minden fontosabb pozícióban...”
 • 13. hehe08 2010. július 07. 00:39
  „Virágos város?????
  Miből????????????????
  Csak mert polgármesterurunk kinyilatkozta, hogy rohadjon meg az az 50 óvodás korú gyerek a családjával, hiszen nincs pénze a városnak (5-6 millió forint/év), hogy két csoportot nyisson még.......
  akkor miről hablatyolnak kedves urak??????”
 • 12. Eüdolgozó 2010. július 06. 19:02
  „Én volt, hogy felvettem a szemetet valaki után és visszaadtam neki a következő szavakkal: Elnézést, elhagyott valamit. A <moderálva> elvörösödött és eldobta az első kukába.”
 • 11. naplopo 2010. július 06. 14:20
  „#10
  pontosan.”
 • 10. máris 2010. július 06. 11:52
  „AZZAL, HOGY RÁSZÓLUNK A SZEMETELŐRE,---AKÁR KEDVES, VAGY NORMÁLIS HANGNEMBEN,---NEM LESZ TISZTÁBB A VÁROS! MAX: JÓL ELVITATKOZUNK AZ ILLETŐVEL! ÁLTALÁBAN, A PRIMITÍVEBB EMBEREK DOBÁLNAK EL MINDENT! AZ ÉRTELMESEBB, JÓÉRZÉSŰ PEDIG, MÉG A CSIKKNEK IS, SZEMETEST KERES!!!”
 • 9. Innen 2010. július 06. 11:34
  „6. Próbálj meg szólni olyannak, aki gondolkodás nélkül elpöcköli a csikket valamerre, vagy egy laza mozdulattal kivágja a kocsija ablakán... Vajon az ilyenek otthon is a szőnyegre dobják a csikket???

  A város tényleg szép, de én akkor is sokallom az egynyári virágokra elköltött 250millió forintot...”
 • 8. csery 2010. július 06. 09:14
  „Én már szóltam olyannak, aki cigicsikket dobott el. Még ő volt felháborodva, hogy mit képzelek, törődjek a saját dolgommal. Az emberi primitívség határtalan.”
 • 7. SzImike 2010. július 06. 07:53
  „6.# roberta
  Nagyon naív vagy! Milliókat költhetsz plakátokra, vagy bármi másra. Sajnos az emberek nem változnak.”
 • 6. roberta 2010. július 05. 23:09
  „Nagyon jó hogy a városban megmozdult valami, hogy teszünk azért hogy szép virágos legyen .
  Törekedjünk mindannyian hogy városunk tiszta is legyen.
  Annyira szomorú látni a sok-sok cigaretta csikket, a szép térkövek fugájában, buszmegállókban, járdákon elszórva és sajnos az autóból is kidobják.
  Talán ha több figyelem felkeltő plakát lenne , akár a helyi járatokon is , a felszálló utas sem dobná el járdára .
  Egymást is lehetne figyelmeztetni szép szóval ne dobd el ,csúnya látvány , valakinek fel kell szedni helyetted !
  Talán elgondolkodna és legközelebb már ő figyelmeztetné társát .Ne szemeteljünk a cigaretta csikk is az.”
 • 5. edriana 2010. július 05. 21:01
  „A kaspók nagyon szépek, de sajna a hídra kirakott virágládákkal túl lőttek a célon! Az nekem már ízléstelen!Olyan mindent gyorsan egymás hegyére hátára!”
 • 4. csery 2010. július 05. 16:13
  „Sajnálom, hogy a legszebb részét a városnak a Fő teret éppen most túrják, mikor ők itt vannak. Ettől függetlenül szerintem nagyon szép most a város, sosem láttam még ennyire virágosan. A Várkerületen a boltok elé kitett kaspókat pedig, amik a Storno régi tervei alapján készültek, hihetetlenül jó ötletnek tartom. Remélem miután elmegy a zsűri is kint maradnak.”
 • 3. Eüdolgozó 2010. július 05. 13:30
  „1. traboca!
  Az a gáz, hogy ha a rabok munkát végeznek azért fizetség jár amit valakinak ki kel fizetni! Márpedig ha a városnak dolgoznak akkor a városnak kell mindezt kifizetni a börtön részére. Mindettől függetlenűl egyetértek azzal, hogy az elitéltak dolgozzanak.”
 • 2. soproni 2010. július 05. 13:14
  „Ugyanez volt az első gondolatom:) Nagyon helyes!
  Az Erste banktól,ha jövünk a cipész felé,a kis híd korlátjára kiakasztott virágládák,már majdnem leesnek,lógnak lefele:)Nem nagyon törődtek a helyes rögzítéssel.”
 • 1. traboca 2010. július 05. 12:55
  „nagyon helyes!dolgozzanak is a napon napi 12 órát megérdemlik,nem csak a cellában a mi adónkból heverészni:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székely bumeráng

Sopron - ˝Amikor először megpillantottam a Tűztornyot, azonnal megéreztem, ezt a helyet kerestem… Tovább olvasom