Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Más feküdt a koporsóban

Összecserélték a halottakat a csornai kórházban, ezért a temetés előtt a sopronnémeti ravatalozóban nem özvegy Varga Istvánné feküdt a koporsóban. Csak a véletlennek, illetve az elhunyt lányának köszönhető, hogy felfedezte a semmivel sem magyarázható kegyeletsértést.
Sopronnémetiben közös sírban nyugszik Varga Istvánné és korábban elhunyt férje.
Két héttel a történtek után sem tud megnyugodni a soproni Döngölő Józsefné, akinek édesanyja október 12-én hunyt el a csornai kórházban. Temetésére négy nap múlva került sor, de ha nem próbál utoljára elbúcsúzni tőle, akkor egy másik halottat temetnek az ő nevével néhai férje mellé.

– Egy hónappal ezelőtt agyvérzéssel szállították édesanyámat a csornai kórházba. Vasárnap este halt meg, 82 éves korában – idézi fel a történteket Döngölő Józsefné.

– Másnap bevittem a ruhákat és intéztem a temetést, amely Sopronnémetiben volt, hiszen a szüleim ott éltek. A temetés napján reggel elkértem a ravatalozó kulcsát, hogy még egyszer, utoljára láthassam őt. Először nem akartam hinni a szememnek. A koporsóban nem az édesanyám feküdt. A halottat azonosító cédulán azonban az ő neve szerepelt. Elképzelheti, mit éreztem. Mi történt volna, ha nem az édesanyám kerül a sírba? Első pillanatban arra gondoltam, talán már meg sem találjuk, más névvel eltemették vagy elhamvasztották. A temetkezési vállalkozóval azonnal visszamentünk a kórházba.

– A boncmester is megijedt, s elkezdtük keresni az édesanyám holttestét – idézi fel a történteket Döngölő Józsefné. – Borzasztó percek voltak. Végig kellett néznem az összes hullát. Édesanyám a legutolsó tepsiben volt, anyaszült meztelenül, az álla felkötve, úgy, ahogy meghalt. A ruháit sem találtuk. A boncmester azt mondta, valaki másra adta, akit lehet, hogy már eltemettek. Azonnal vettem új ruhákat, és megvártam, míg megmosdatják, felöltöztetik. Végül tisztességgel eltemettük.

Hogyan történhetett a megdöbbentő kegyeletsértés? – kérdeztük dr. Krizmanich Máriától, a csornai Margit kórház főigazgató főorvosától.
– A valóban sajnálatos esetről másnap értesültem – mondta a főigazgató. – kórházunk a Stáció 2000 Kft.-vel kötött szerződést az intézményünkben elhunytakkal kapcsolatos teendők ellátására, amibe beletartozik a halott azonosítása, mosdatása és öltöztetése is, tehát egyértelműen bizonyítható, hogy nem a kórház hibázott. A történtekről tájékoztatást és írásbeli jegyzőkönyvet kaptam. Ebben a kft. elismeri felelősségét. Szeretném hozzátenni, hogy engem személy szerint is megráztak a történtek, s megértem a hozzátartozók fájdalmát, felháborodását.
Hornyák Sándor, a Stáció csornai kirendeltségvezetője már a temetés napján belső fegyelmi vizsgálatot rendelt el:

„ A felelősség egyértelműen minket terhel, pontosabban a boncmestert, akit másodállásban foglalkoztatunk."

– A kórház vezetésének engedélyével fegyelmi vizsgálatot tartottunk, s mi is arra voltunk kíváncsiak, hogyan történhetett meg a majdnem végzetes tévedés. Erre azonban nem kaptunk egyértelmű választ, a boncmester sem tudott elfogadható magyarázattal szolgálni. Ettől függetlenül nem kétséges, mi hibáztunk, bár a temetkezési vállalkozó emberei is lehettek volna körültekintőbbek.

Ebben az esetben cégünknek ugyanis csak a halott szállításra való előkészítése volt a feladata. A Stáció 2000 Kft. azonban nem máshol keresi a felelősöket. Készek vagyunk a hozzátartozók jogos kárigényét megtéríteni, beleértve az eltűnt, elcserélt ruhák értékét is. A hozzátartozók azonban eddig nem jelentkeztek nálunk.

Dornig Tibor temetkezési vállalkozó szerint munkatársai nem hibáztak, hiszen az elhunytat a halotti anyakönyvi kivonat és az úgynevezett lábcédula alapján azonosították. A név és az adatok megegyeztek. A halottcseréért nem őket terheli a felelősség.

Döngölő Józsefné azóta sem tudja feldolgozni a családját ért sérelmeket.
– Éjszakánként erről álmodom, nem értem, mi történt a kórházban, hiszen a szolgáltatás áráért elvárható, hogy megadják a végtisztességet az elhunytnak. Mindezt csak azért mondtam el, mert nem szeretném, ha mások is hasonló fájdalmat éreznének mások hanyagsága, felelőtlensége miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több kilométeres kamionsor okozott dugót Kópházánál

Több kilométeres kamionsor torlódott fel kedden a kópházi–sopronkeresztúri… Tovább olvasom