Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Magyar vállalkozók Burgenlandban

Az uniós csatlakozásról szóló magyarországi népszavazás előtt óriásplakátok hirdették, hogy kávéházat nyithatunk Bécsben. A Burgenlandi Gazdasági Kamara a vállalatalapítás témakörében tartott tájékoztatót magyar érdeklődőknek.
Kismarton: S. Zsuzsa hat éve vezet itt házi borozót.
S. Zsuzsa hatodik éve dolgozik Kismartonban (Eisenstadt), az Oberberg városrészben vezet egy Buschenschankot.
– Nem bántam meg, hogy belevágtam a kinti munkába, mert megtaláltam a számításomat. A cégalapítás gondolatával mégsem foglalkozom, ki tudja, mit hoz a holnap, no és az Európai Unió. Egy működő vállalkozás átvétele már sokkal jobban hangzana, abba bátrabban belevágnék. A tapasztalatom megvan, hiszen a Bu-
schenschank vezetésében Franz Xaver Lehnertől, a tulajdonostól teljesen szabad kezet kapok.


37 magyar vállalkozás működik


Az európai uniós csatlakozás közeledtével, a fokozott érdeklődés eredményeként tartott a Burgenlandi Gazdasági Kamara tájékoztatót a cégalapításról. Alapvetően három kört érintettek: a vállalkozások indításának előfeltételeit (az iparengedély, cégbejegyzés megszerzése), a támogatási lehetőségek igénybevételét, valamint a társadalombiztosítási előírásokat.

Az osztrákok nyolcvanoldalas magyar nyelvű tájékoztatót állítottak össze, mely információs anyag részletesen ismerteti a törvényi előírásokat, és egyben útmutatást nyújt kezdő vállalkozóknak a támogatási lehetőségek igénybevételéről.

Vállalatalapításra magyar állampolgároknak eddig is lehetőségük volt Ausztriában, a Burgenlandi Gazdasági Kamara statisztikája szerint jelenleg 37 magyar vállalkozás működik a szomszéd tartományban.

Támogatás igényelhető

Aki céget szeretne alapítani Ausztriában, annak célszerű minél előbb bejelenteni a támogatási igényét a kamarában, ahol mindenkit ellátnak hivatali nyomtatványokkal és az alapításhoz szükséges tanácsokkal. A hónap meghatározott napjain adótanácsadó, társadalombiztosítási és pályázati tanácsadó várja az érdeklődő cégalapítókat, vállalkozókat.

Kötelező kamarai tagság

A kamarai tagság kötelező, a tagdíj összege szakmák szerint változó, 70–500 euró között mozog éves szinten. Aki elmúlt 18 éves, rendelkezik erkölcsi bizonyítvánnyal, osztrák tartózkodási engedéllyel, igazolható szakmai képesítéssel, valamint a szükséges indulótőkével, különösebb akadálya nincs, hogy belevágjon a „nagy kalandba".

Egy korlátolt felelősségű társaság alapításához például 35 ezer eurós induló törzstőkével kell rendelkezni, mely összeg fele apporttal kiváltható. Természetesen vannak szakmák, melyek védettséget élveznek, és csak „kihalási" alapon jegyeztethetők be egy adott településen, mint például a „Tabak" cigarettaüzlet, patika vagy a kéményseprés. Céget nemcsak alapítani, de átvenni is lehet, nyugdíjba vonuló vállalkozótól.

Börzék a kamarai honlapon

A kamara honlapján (www.wko.at) rendszeresen tartanak börzéket ebben a témakörben. Az induló vállalkozások támogatásán felül két szakterület, a turizmus és az ipar további támogatásra is igényt tarthat, részben állami, részben brüsszeli forrásokból.

A szálláshelyek felújítása során minimum a háromcsillagos kategória elérése a cél, az éttermek közül azok számíthatnak támogatásra, amelyek megőrzik a pannon vidék gasztronómiai hagyományait, illetve technikai eszközök beszerzésével emelik a vendégek komfortérzetét. Kiemelten kezelik továbbá a sport-, a szabadidős beruházásokat, a humán erőforrás továbbképzését. Az ipar területén az innováció, a technológiai fejlesztés, környezetkímélő programok beindítása és az alternatív erőforrások bevezetése kapott prioritást.

Változott az osztrákok véleménye

Az Osztrák Gazdasági Kamara információs anyaga szerint az EU keleti bővítéséből a nyugati tagállamok közül Ausztria profitált a legtöbbet. A keleti nyitás hatására 1989 és 1997 között a bruttó hazai termék 3,3 százalékkal emelkedett, a foglalkoztatottak száma pedig 57 ezer fővel nőtt. A félelmek és az előítéletek tehát megalapozatlanok voltak az EU keleti bővítésével kapcsolatban, most pedig szívesen látják és várják a magyar tőkét Ausztriában.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új hulladéklerakó, 3,6 milliárdból

A soproni Harkai úti hulladéklerakó telítettsége miatt hamarosan új, regionális létesítményre lesz… Tovább olvasom