Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Magyar határőr mentett meg egy kislányt Sopronpusztánál

A Terror Házában adták át berlini fal egy darabját. Elhangzott: Sopronpusztánál 640-en menekültek át Ausztriába.

Németh Miklós most először utalt rá, miért seregelhetett akkor Sopronpusztára annyi kelet-német, akik közül - az alkalmat és a magyar határőrök segítőkész magatartását felhasználva - vagy 640-en menekültek át Ausztriába.

Azért mentek oda annyian, mert a táborokban írásos értesítést kaptak a piknikről, hozzá német nyelvű útmutatót, hogyan juthatnak oda. A volt kormányfő szavaiból kitűnt: magyarok is állhattak e névtelen, eddig a nyugat-németeknek tulajdonított röplapok mögött - számolt be a 168ora.hu.

A szónok az akkori események egy eddig ismeretlen alakjára is felhívta a figyelmet. Amikor tavaly, Angela Merkel német kancellár jelenlétében emlékeztek meg a piknik 20. évfordulójáról, egy idősebb és egy fiatal nő mutatkozott be az egykori miniszterelnöknek. Az előbbi elmondta: egyike volt az akkor Ausztriába átmenekülőknek, de a rohanásban elveszítette alig néhány éves kislányát s már zárult újra a határ.

Ám akkor egy határőr felvette a gyereket, utánaszaladt vele és kiadta. Mint kiderült, Gulyás Károlynak hívják, Budapesten él s elismerést érdemelne. (Az emlékezet itt egy picit csalóka volt, ugyanis az azóta már elhunyt Körtvélyesi Csaba határőr törzsőrmester mentette meg a kislányt - a szerk.).

Egyébként nem Gorbacsovnak, hanem - első külföldi kormányfői látogatásán -Franz Vranitzky osztrák kancellárnak mondta el először, hogy leszerelik a határzárat, emlékezik még. „Nagyra kerekedett szemmel nézett" - azután a házigazda arról kezdett beszélni, milyen jelentős költségekkel jár ez majd Ausztriának.

A teljes cikk >>


A nyitóképen szereplő fotó Lobenwein Tamás felvétele.

Olvasóink írták

 • 6. sup7ra 2010. november 19. 13:30
  „"Körte" valóban remek kolléga volt :-(”
 • 5. c77 2010. november 18. 18:19
  „Sajnos "ledölt a fal" NSZK-ddr"”
 • 4. borvssoias 2010. november 17. 02:23
  „A britek valoban erösen lobbiztak a szovjeteknel, hogy tegyenek vmit az ujraegyesites ellen... Hanyinger!”
 • 3. SZILAJ 2010. november 16. 16:44
  „Minden tiszteletem az azóta elhunyt Körtvélyesi Csaba határőrnek. Ember volt a javából!
  A legjobbak mennek el előszőr......”
 • 2. fábia 2010. november 30. 20:48
  „Tisztelt Szerkesztőség!
  A Páneurópai Pikniken 2 esetben mentett meg határőr NDK-s gyermekét. Az egyik esetben az önök által is jelzett határőr törzsőrmester, a másik estben Gulyás Mihály határőr őrnagy. Az utóbbi esetről videofilm felvétel is készült. Az utóbbiről tett említést Németh Miklós Magyarország 1989-ben hivatalban volt miniszterelnöke.
  Dr Sallai János”
 • 1. nagypityu 2010. november 16. 16:11
  „Az ember gyomra forog és dedalont kell bevenni az ilyen cikkektől! Aki nem ostoba az pontosan tudja ami mára világosan ki is derült, hogy az egész határnyitás egy tömény népbutítás volt ! Az alamuszi országcsonkító angolok meg franciák mosolyogva veregették a németek vállát a hátuk mögött meg az oroszokat bíztatták, hogy avatkozzanak közbe katonailag és ők addig félrenéznek !!!
  A hazai majmok és besúgók meg egymásra licitálva kovácsoltak maguknak politikai tőkét ebből a gazemberségből! Lett is rá pár évre jól fizető állás sokuknak!
  Az úm. "értelmiség" árulása tovább folyik ma is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Habsburg György - Köszönet a soproniak segítségért

Habsburg Györggyel, a Magyar Vöröskereszt elnökével tárgyalt Fodor Tamás Sopron polgármesterével… Tovább olvasom