Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Magyar-osztrák közös vadászat

Jótékonysági céllal tartottak közös osztrák-magyar vadászatot szombaton Zsirán és Locsmándon.
Kattintson a képre >>
A vadászat elindításáról, pontos helyéről, a hajtások irányáról, valamint a teríték elhelyezéséről, a lőhető vadak megnevezéséről szólt a reggeli eligazítás. Mindkét társaság vadászmestere felhívta a figyelmet a balesetek megelőzésre.

– Először elmegyünk a megyehatárig, majd elindulunk a Répce folyóig, és onnan indulunk vissza a zsirai határátkelőhöz – kezdte Parragh István, a sopronhorpácsi Nimród Vadásztársaság vadászmestere. – Délután kettő óra körül érünk vissza. Mi a határ magyar oldalán, osztrák társaink pedig az ausztriai részen vadásznak.

Bár a délelőtt nem indult túl jól, a Répce folyó partján alig néhány apróvadat ejtettek el, a nap végére szép lett a teríték: összesen 87 nyúl, 26 fácán és egy szajkó került puskavégre. Az igazán nagy fogás a túlparton volt. Ott aztán folyamatosan durrogtak a puskák. A megijedt nyulaknak nem volt sok választásuk...

– A vadászatok nem a felelőtlen öldöklésről szólnak, szigorú szabályok vannak – mondta a vadászmester, miközben félrehúzódtunk a zsirai gyümölcsös sarkába. – A vadkárokat előzhetjük meg, ha kilőjük az elszaporodott állomány egy részét. De csak annyira, hogy a következő évekre is maradjon, ne vesszen ki a populáció. Azokra a helyekre, ahol kevesebb a vad, telepítünk.

– A vadászat egyik fő szabálya, hogy fegyelmezettnek kell maradni – folytatta Parragh István. – A vadászok a kalapjukon piros, a hajtók sárga szalagot viselnek. Ez azért van, hogy könnyebben észrevegyék egymást. S, hogy mi a szép a vadászatban? Ezt nem lehet néhány mondatban összefoglalni. Közülünk mindenki kötődik valamilyen szállal az erdőhöz, a természethez. A puska sokszor apáról fiúra, unokára száll. Azt tapasztalom, a vadászok a magánéletben is fegyelmezettebbek, türelmesebbek, mert tudják, tudjuk, egy óvatlan pillanat, mozdulat tragédiát okozhat.

A Nimród Vadásztársaság 8600 hektáron gazdálkodik, és 37 tagja van – ezt már dr. Tóth József elnöktől tudtam meg. – Három hivatásos vadászt foglalkoztatunk – folytatja az elnök miközben indul felmérni az aznapi terítéket. – Az állományt egész évben ápoljuk, télen etetjük, valamint gondozzuk a természetes élőhelyeket. A tagok társadalmi munkát is végeznek: tavasszal megtisztítjuk a szeméttől az erdősávokat. Évente több összejövetelt is szervezünk. A terítékből az idős vadászok is részesülnek majd. Meg kell jegyeznem, a szombati vadászat egyik főszervezője, az osztrák Rudi Roher, több alkalommal is rendezett gyűjtést a zsirai szociális otthon javára.

Erich Artner, osztrák körzeti vadászfelügyelő a vadászat után megjegyezte, nagy előrelépés, hogy ismét közösen vadászhatnak a határ két oldalán. A Schengeni Egyezmény életbelépése után pedig még nagyobb lesz a mozgástér.

– Ez egy szép hagyomány kezdete – tette hozzá Adolf Hnup vadászmester. – Új barátságok, ismeretségek kötődnek a határ mindkét oldalán. Az pedig külön öröm, hogy az ez alkalomból rendezett gyűjtés bevételét, és az adományokat a zsirai szociális otthon kapja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A karácsonyi halat fogják

Az idén a Fertő tavi halászbokrok a karácsonyt közvetlenül megelőző időszakra tervezték a… Tovább olvasom