Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Leválni a távhőről – Szikrázó indulatok egy soproni társasházban

A 18 lakásból csupán egy önkormányzati, ott most már gázzal fűtenek. A többiek csalódottak és dühösek...
  
Példának vegyünk egy negyven négyzetméteres lakást: ha távhővel fűtik, az 50–60 ezer forint havonta, ha távhővel, de egyedi mérővel, akkor már csak 25 ezer, ugyanez gázzal 16 ezer forint körül van a Magyar utcai társasházban élők szerint. Szerettek volna áttérni a gázra, de nem tehették.

– Tizennyolc lakás van a házban, egy az egyházé, egy az önkormányzaté, a többi magántulajdon. Mindegyikben a távhő szolgáltatott, de a nagy belmagasság miatt – az utcafronton például csaknem négy méter magasan van a plafon – ez nagyon sokba került.

2004 volt az első év, amikor többen is megpróbáltak leválni és áttérni a gázra, főleg, miután egy lakó megtette ezt engedély nélkül... – kezd a történetbe a többiek nevében is Krammerhofer Tamásné.

A társasházban nehéz követni, kinek hogyan sikerült leválnia a távhőről. Az egyiknek sikerült, a másiknak nem... Fotó: Magasi
A társasházban nehéz követni, kinek hogyan sikerült leválnia a távhőről. Az egyiknek sikerült, a másiknak nem... Fotó: Magasi 


– Mi és többen mások is a hivatalos utat választottuk – folytatja a férje –, be kellett szerezni az összes lakó, az önkormányzat és a távhő jóváhagyó nyilatkozatát. Előbbiektől megkaptuk, a szolgáltatótól és a várostól nem. Később azt mondták, ha áttérünk gázra, több lesz a költsége azoknak, akik maradnak a távhőnél. Na, erre aztán már a lakók is visszakoztak.

Évekig maradt mindenki a távhőnél, sokan kifizették a korszerűsítés 150 ezer forintos költségét is, két lakásban egyedi mérőket kértek, hogy legalább elzárni tudják a radiátorokat, ne az utcát fűtsék, amikor nagyon meleg van. Néhány lakónak azonban az évek során sok-sok utánajárás eredményeként mégis sikerült átállnia gázfűtésre, de ahogy egyre többen vették az akadályokat, úgy lett mind nehezebb beszerezni a többiek hozzájárulását.

2012-ben három lakástulajdonos szeretett volna leválni – nem sikerült. Azóta a helyzet változatlan volt a múlt hónapig: nyolc lakásban gázfűtés van, tízben távhő, ezek közül kettőben egyedi mérővel.

Hogy 2014 szeptemberében mégis szikráznak az indulatok a társasházban, annak az az oka, hogy az egyetlen önkormányzati lakás bérlőjénél a napokban gázszerelők jártak. A lakók döbbenten értesültek arról, hogy nála gázfűtés lett – a társasházban élők beleegyező nyilatkozata nélkül.

– Nem tőle sajnáljuk, csak nem értjük – mondják a lakók dühösen. A Nyulász család például egy évtizede próbált gázra áttérni, de nem engedték. – Tíz éve ötszázezer forintból mindent megoldhattunk volna, a tervezőt ki is fizettem, de nem kaptuk meg az engedélyt. Áttértünk az egyedi mérőre, legalább valamivel kevesebbet fizetünk, de nem ezt akartuk! Ha most mégis bevezethetnénk a gázt, már másfél milliónkba kerülne. Igazságtalanság! – mondja Nyulászné Marton Ilona.

A lakók panaszát rögtön továbbítottuk a Sopron Holdingnak, ahonnan hetekkel később azt a választ kaptuk, hogy a lakók által elmondott díjak nem fedik a valóságot. Szerintük a 40 négyzetméteres lakás távhő-szolgáltatási díja egyedi mérővel ellátva a leghidegebb hónapban 13.840 forint volt, igaz, a meleg víz nélkül.

A távhő-szolgáltatási rendszerből való kiválás, leválás esetén a szolgáltató az ügyfél szándékát nem tagadhatja meg – írta levelében a holding. És igen, szükségeltetett volna a társasház összes többi tulajdonosának egyértelmű írásbeli hozzájárulása...
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcanyitás Sopronban - Csend helyett dübörgő forgalom

A paprétiek szeretnék, ha legalább a forgalomlassításnak érvényt szereznének a hatóságok. Tovább olvasom