Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Lehár-művek hazai ősbemutatója

Lehár Ferenc gyermekéveit Sopronban töltötte, később koncerteket adott a városban. Nevét ma utca viseli, a város díszpolgárának választotta. A világhírű operettszerző unokahúga az alig hatvan kilométerre fekvő bécsi erdő kisvárosában ápolja a nagy előd emlékét.
– Ez az asztalterítő, amin most kávézunk, Lehár Ferencé volt – mutatja Lehár Zsuzsa, aki nagyon büszke nagybátyjára. – Ha körülnéz ebben a házban, rengeteg ráutaló tárgyat lát. Kottafüzeteket az ő szerzeményeivel, könyveket, amelyek a könyvtárából származnak és nem utolsósorban olyan eredeti, kézzel írt kottákat, amelyeken ma is felfedezhetők szövegszerzeményei. Nagyon közvetlen és barátságos ember volt – apám elmondása szerint. Szerette a jó ételeket és italokat és mindent, ami magyar kuriózum. Bármily hihetetlen is, de a szűzsültről, a paprikás csirkéről, de még a magyar borokról is szerzett melódiákat.

Borházat avatnak

– Ezeknek a vidám műveknek az ősbemutatóját tervezzük Badacsonyban, ahol egy borházat avatunk fel rövidesen. A borgyógyászattal is foglalkozó „kúria" a saját családi vállalkozásunk gyümölcseként valósulhat meg – veszi át a szót dr. Mikes Tivadar, a férj, aki gyógyszerészként 1965- ben vándorolt ki Magyarországról Bécsbe. – A zenei bemutatón lányunk, Marianna énekli majd az eredeti Lehár-műveket, amiket eddig még nyilvánosan senki sem hallhatott. Nemcsak ő örökölte a művészi tehetséget, hiszen Zsófia lányunk, aki New Yorkban él, képzőművészettel foglalkozik, sikeresen.
Lehár Ferencnek nem volt gyermeke, de húgának fia a zseniális komponista külön kérésére felvette a nevét.

Békebeli hangulatban

A ma 91 éves, névörökös Lehár Ferencnek tizenhét gyermeke született. Egyikük Lehár Zsuzsa, aki a bécsi erdő egyik csodálatos városkájában, Hinterbrüllben él férjével. A család egy ódon villa szinte minden zugában a nagy előd, a nem mindennapi nagybácsi emlékének hódol. Minden zsúfolásig a százados régi holmival, de a zongorák, a szobrok, festmények, a dísztrágyak is mind azt a békebeli világot idézik, amelyben Lehár megalkothatta a Luxemburg grófját, a Víg özvegyet vagy a Cigányszerelmet. Köztudott az is, hogy a környéken, például Mödlingben is volt háza. Ez a vidék nyugalmával, természeti szépségeivel vonzotta a nagy alkotókat, mint például Beethovent, Schubertet vagy éppen Picassót. Pk mindhárman hosszabb ideig éltek Hinterbrüllben is.

Kötődött Magyarországhoz

– Családunk gyakran ellátogat Bad Ischlbe, ahol Lehár Ferenc sírja van, itt hálával emlékezünk rá, hiszen sok mindent neki köszönhetünk – mondja Zsuzsa asszony. – Öröm az is számunkra, hogy Magyarországon és Ausztriában is méltóképpen ápolják emlékét. A közeli Badenben például minden évben zenei fesztivált rendeznek, ahol bemutatják műveit, ide bennünket is meg szoktak hívni. Talán a sors is úgy akarta, hogy magyar származású férjem legyen. Hiszen Lehár mindennél jobban kötődött Magyarországhoz. Komáromban született és gyermekéveit később Sopronban töltötte, ahol édesapja katonazenekari karmester volt. Közismert, hogy magyar útleveléhez még az utolsó éveiben is ragaszkodott. Magunk is gyakran utazunk Sopronba, Badacsonyba. És bár a hét gyermekünkből hárman is a tengerentúlon élnek, jól beszélnek magyarul, szívesen tartanak velünk a pannon tájakra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárvendégek a sörnapokon

Sztárvendégek, hangulatos zene, hűtött italok és fergeteges jókedv – így summázható a XVII.… Tovább olvasom