Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Leesett vezeték: nyolc órán át nem volt áram a Fertő parton

Kiderült, hogy miért nem volt áram öt Sopron környéki településen. A sötétben 15 kilométernyi vezetéket kellett átnézni a hibahely felderítéséhez.

Mint arról portálunkon beszámoltunk, szombaton délutántól áramszünet volt több Sopron környéki településen. Hidegségen késő este sem működött a szolgáltatás.

Portálunk az ügyben megkereste az E.ON Hungária Zrt-t, ahol az alábbi választ kaptuk:

Október 26-án este 16.46-kor kezdődött egy középfeszültségű üzemzavar a Sopronkövesd-Sopron Keleti 20 kV-os vonalon. Ennek teljes időtartama - ez 8 óra 8 perc - Hegykő egy részét (üdülő és környéke), Fertőhomok és Hidegség területét érintette, míg a többi érintett településen, Fertőboz, Nagycenk, Pereszteg esetében a szolgáltatás két órán belül helyreállt.

A viszonylag hosszabb kiesésnek alapvető oka az volt, hogy egy, a sötétben nagyon nehezen észrevehető hiba keletkezett a hálózaton: 10 méteres magasságban a 20 kV-os oszlop csúcsában a vezeték leesett a szigetelőről a tartószerkezetre, ami 20-30 centiméteres elmozdulás jelentett.

A szerelők a hibahely behatárolását, a mintegy 15 kilométer hosszú vezetékszakaszon gépjárművel kezdték meg. Ám így nem jártak sikerrel, kézi erővel szűktették a kört; gyalog, oszlopról oszlopra felmászva kezdték meg a hibahely pontos behatárolását.

A hibahelyet 23.20-kor sikerült megtalálniuk és azonnal megkezdték a javítást..

A közleményben kifejtették: az elmúlt 10 évben 228 percről 90 perc alá sikerült csökkenteni az áramhálózat működésének minőségét jelző legfontosabb mutatószámot, az egy fogyasztóra jutó, a hálózat hibája miatti évi szolgáltatás-kiesési időt (SAIDI mutató).

Ez a nagymértékű javulás egyértelműen mutatja a megtett intézkedések, fejlesztések sikerét, eredményét.

A sikerhez vezető főbb intézkedések többek között tartalmazta 300 távműködtetett oszlopkapcsoló felszerelését, hogy üzemzavar esetén minél több fogyasztót 3 percen belül el tudjank látni ismét villamos energiával.

Felújítottak 120 középfeszültségű vezetékszakaszt, az üzemirányítók pedig munkáját technikai fejlesztésekkel, képzésekkel és gyakorlatokkal tettük hatékonyabbá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által előrejelzett, vagy váratlanul bekövetkező időjárási vészhelyzetek és más haváriák esetére intézkedési tervet dolgoztak ki, ilyenkor az üzemirányítás kezdeményezésére megduplázzák a készenlétben lévő hálózatszerelők létszámát, valamint a rendes készenléti rendben dolgozókon felül további munkagépkezelőket, koordinátorokat és üzemirányítókat hívnak be.

A nyitókép illusztráció!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakorlatot tartott Lővér Mentőcsoport Sopronban

A Lővér Mentőcsoport elsődleges feladata árvízi-védekezési feladatok végrehajtása. Tovább olvasom