Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Lassan bontani kezdik az útlevélkezelő fülkéket

Schengeni övezet - A schengeni övezethez való csatlakozásunk után a határállomásokon lebontják az útlevélkezelő fülkéket. Az eddigi forgalmi sávok megszűnnek.
Bár Magyarország december 21-én csatlakozik a schengeni övezethez, ebből kezdésként annyit vehetünk észre, hogy nem ellenőrzik a határállomáson az úti okmányokat. Az útlevélkezelő házak lebontását, valamint a forgalmi sávok átszervezését fokozatosan kezdik el. Az átalakítás várhatóan a jövő év első hónapjaiban fejeződik be.

– A határőrség a Magyar Közút Kht.-val közösen dolgozta ki a közlekedés átszervezését – mondta el Halász Imre alezredes, a soproni határőrizeti kirendeltség vezetője. – Az engedélyezésre váró tervek szerint Sopronban a belépőoldal nem változik, kifelé viszont mindössze három sáv marad meg. Kópházán, illetve Fertődön pedig egy-egy. A kötelező haladási irányt, valamint az áthaladási sebességet táblákkal jelzik majd.

Sopronban a belépőoldal nem változik, kifelé viszont mindössze három sáv marad meg. Kópházán, illetve Fertődön pedig egy-egy. Fotó: Kisalföld-archívum

A határon megállni nem kell, kivéve akkor, ha az osztrák vagy a magyar illetékesek ezt elrendelik.

A határ megszűnésével az épületek fölöslegessé válnak. Jelenleg annyi bizonyos, hogy Sopronban a Táncsics utcai központi épületben kap helyet a rendőrség határrendészeti osztálya. A bécsi úti, valamint a kópházi és a fertődi határkilépő épületegyütteseinek tulajdoni joga az államhoz kerül. További sorsukról a nemzeti vagyonkezelő holding dönt, várhatóan még idén decemberben. Egyes elképzelések szerint a határon lévő épületeket lehetne például kamionospihenőként hasznosítani. Egy biztos, túl sokáig nem célszerű üresen hagyni az ingatlanokat, mert akkor az egykori határőrségi laktanyák szomorú sorsára jutnak.


A többség marad

A soproni határőrizeti kirendeltségen jelenleg 202-en dolgoznak. Ebből január elsejétől 18-an nyugállományba vonulnak. A határőrség munkatársai javarészt a Soproni Rendőrkapitánysághoz kerülnek át. Az ország más részén saját kérésre hozzávetőlegesen tízen teljesítenek majd szolgálatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsan elfogták a műhelyek fosztogatóit

Sopron - Kisgépeket lopott két Vas megyei illetőségű férfi a soproni régióban. A zsákmánynak nem… Tovább olvasom