Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Kullancsok: minden tizedik betegséget terjeszt

A szakemberek szerint a mostani hosszú, hideg és havas tél sem ment meg minket a kullancsoktól.

Az élősködő veszélyes betegségeket terjeszt, Sopron környéke a legfertőzöttebb területek közé tartozik. Most időszerű megkezdeni a védekezést.

– Évente több száz beteg megfordul a soproni kórházban kullancs által terjesztett megbetegedések miatt – mondta el portálunknak dr. Horváth Zoltán, az Erzsébet-kórház infektológusa. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, noha nagyon régóta folynak kutatások ez ügyben. Sajnos egyre több a feladatunk, mert egyre több a fertőzött vérszívó is. A Lyme-kórt előidéző baktérium például minden tizedikben megtalálható. Ez utóbbi betegség tünetei változatosak, de ha a csípés környékén néhány napon belül megjelenik egy körkörös piros folt, akkor minden kétséget kizáróan jelen van a kórokozó a testben. A kór a szervezet egészét megtámadhatja, súlyos idegrendszeri elváltozásokat, sőt, halált is okozhat. Az idejében megkezdett antibiotikumos kezelés teljes gyógyulást eredményezhet, de ritkán maradandó károsodás is előfordul. A vírusos agyvelőgyulladás esetén is hosszú a lábadozás, de ez a betegség védőoltással megelőzhető – tette hozzá.

Kárpáti Zsófia gyógyszerészhallgató megmutatta, mely szerek és eszközök segítik a kullancsok távol tartását. Fotó: Magasi
Kárpáti Zsófia gyógyszerészhallgató megmutatta, mely szerek és eszközök segítik a kullancsok távol tartását. Fotó: Magasi

A szakemberek szerint azért nő egyre a populáció, mert az ellenálló vérszívók gyakorlatilag elpusztíthatatlanok, bárhol áttelelnek, kövek, farakások alatt, apró résekben, a házak rejtett zugaiban. Az első napsütésre előmásznak, a természetben a talaj közelében, a növényeken élnek, a hűvös és nedves bozótosok a fő vadászterületeik.

– Az agyvelőgyulladás elleni védőoltás nem támogatott fajtája felnőtteknek 5950 forintba, gyerekeknek 5500 forintba kerül, a támogatott szer felnőtteknek 2117 forintért, gyermekeknek 1796 forintért vény ellenében megvehető. Spray, krém is segítheti a kullancsok távol tartását, eltávolításukhoz pedig csipesz és kullancskiszedő kanál kapható.

Az alapimmunizálásnál az első oltást 1–3 hónapon belül kell követnie a másodiknak, a harmadikat pedig 1 évvel később szükséges beadatni. A gyorsított immunizálás során az első oltást a 7., majd a 21. napon követi a többi, a védettség kialakulása a második oltást követő két héten belül várható – tudtuk meg dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz gyógyszerésztől.


Jó tudni!

Természetjáráskor a zárt öltözéket részesítsük előnyben, hazaérve pedig haladéktalanul vizsgáljuk át a mezítelen testünket. A kullancs a hajlatokat kedveli, és csípése a rovarcsípésektől eltérően teljesen fájdalommentes.

Olvasóink írták

 • 6. Nissan 2010. március 08. 21:27
  „Egész jó a csajszi, őt szívesen beoltanám:)”
 • 5. Csetneky 2010. március 08. 19:52
  „Én szerencsére nem személyes tapasztalatból tudom, de azt olvastam, hogy a Lyme kór kialakulása előtt megjelenik a figyelmeztető piros körgyűrű. Ha valaki ekkor orvoshoz megy, antibiotikummal kezelve megelőzhető a betegség kialakulása. Nem beszélve arról, hogyha az ember erdőjárást követően átvizsgálja a testét, a kullancsot időben eltávolíthatja. Ezt viszont konkréten tudom, mert magam is így járok el.
  Mindezektől függetlenül nem szeretem a kullancsokat.”
 • 4. soproni 2010. március 08. 17:10
  „Ezúttal nem beszélhetünk pánikkeltésről,mert egyre több a kullancs okozta megbetegedés. Akinek szerencséje van az védőoltással megelőzheti a kullancscsípés egyes szövődményét,de sajnos a Sopronban élőket leginkább a Lyme-kór veszélyezteti amit,ha nem vesznek időben észre,komoly egészségügyi problémákat okozhat akár egy egész életen át is. 2.es....ez sem kamu,volt benne részem.”
 • 3. imo1030 2010. március 08. 13:14
  „Ez nem pánik, én is Sopronba kaptam el a Lyme-kort. Jobb rá tényleg odafigyelni és időben szakszerűen eltávolítani.”
 • 2. drakon44 2010. március 07. 15:38
  „No kezdődik a kullancs pánik, mi az nincs H1N1´?”
 • 1. adalfold 2010. március 06. 19:53
  „HÉ HÓ, EZ Zsófi!
  szevaaa!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentmisével avatják fel a tornatermet

Elkészült a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tornaterme, amely… Tovább olvasom