Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Közösen tompítható a válság

Bécs - Az osztrák behajtani tilos táblákkal nehezített életű osztrák–magyar településeknek közös, pályázati pénzt hozó projekteket kellene összeállítaniuk. Az osztrák pénzügyi jelenlét tompítja a magyarországi válságot – nyilatkozta lapunknak dr. Horváth István, hazánk rendkívüli és meghatalmazott ausztriai nagykövete.
Dr. Horváth István, hazánk ausztriai nagykövete adventi fogadást adott Bécsben a magyar nagykövetség palotájában, amelyen több mint háromszázan vettek részt. Ezt az alkalmat ragadtuk meg, hogy interjút kérjünk Dr. Horváth István nagykövettől, aki a 2009. január 17-én Győrben rendezendő Páneurópai Médiabál díszvendége lesz.


– Nagykövet úr! Mit tett a bécsi külképviselet annak érdekében, hogy lekerülhessenek a néhány osztrák–magyar kishatárnál kitett osztrák „behajtani tilos!" táblák?

– A jelzések alapján idén májusban a követségre hívtuk az összes érintett település polgármesterét. Mindenki elmondhatta a problémáit. Tapasztaltuk, hogy a polgármesterek többnyire nem ismerték egymást, noha településeik alig öt-, hatszáz méterre feküdtek egymástól. Gondot jelentettek a nyelvi nehézségek is. Mindig hangsúlyozni szoktam: hazánk csak akkor válik igazán európai országgá, ha idegen nyelveket is megtanulunk. Ennek hiánya akadályozza, hogy összejöjjenek az emberek, és megbeszéljék problémáikat, vagy megtervezzék – az egységesülő Európa szellemében – közös jövőjüket. A határok ugyanis már nem választanak el bennünket, ellenkezőleg: együttes feladatokra ösztönöznek. Olyanokra, amelyeket az EU külön támogat. Ha két szomszédos helység polgármestere olyan projektet készít, ami érinti mindkét település lakóit, erre külön pénzeket lehet nyerni. A legsürgetőbb feladat tehát: helyi szinten üljenek le egymással a vezetők. Nagyon örülünk, hogy a nagykövetségi fórum után komoly előrelépések történtek, s hogy ebben a képviselet aktív szerepet vállalt. Most, az év vége közeledtével újabb konferenciát szervezünk, hogy számba vegyük az akkor megkezdett munka eredményeit.


– Ennek alapján elképzelhető, hogy osztrák részről „karácsonyi ajándékként" leveszik a tiltó táblákat?

– Ezt a helyi vezetőknek kell megbeszélniük, a távlatok tükrében.

Dr. Horváth István bécsi nagykövet: A magyar gazdaságra jótékonyan hat az osztrák pénzügyi potenciál. Fotó: Gosztonyi
Dr. Horváth István bécsi nagykövet: A magyar gazdaságra jótékonyan hat az osztrák pénzügyi potenciál. Fotó: Gosztonyi

– A világszerte tapasztalható gazdasági válság mennyire nyomja rá bélyegét a magyar–osztrák pénzügyi és kereskedelmi együttműködésre?

– Sok tekintetben szerencsénk van, mert az osztrák pénzügyi szféra jelentős szerepet vállalt a magyar gazdaság alakításában, finanszírozásában, s komoly erőt képviselnek hazánkban. Adventi fogadásunkat is a Hypo-Bank Burgenlanddal, a Capital Bankkal és a Sopron Bankkal közösen szerveztük.

Nem csak az osztrákok érdeke, hogy a hazánkban tevékenykedő pénzintézeteik eredményesek maradjanak.

Úgy vélem, mindez pozitívan hat a magyarországi válság tompítására. Ezen belül a magyar–osztrák kapcsolatok erősségét és prosperálását jól jellemzi a Bank Burgenland és a Sopron Bank együttműködése: a Sopron Bank ötéves fennállása során olyan kitűnő eredményeket ért el, hogy joggal nyerte el idén a Kisalföld megyei újság egyik Presztízs-díját. Megjegyzem, Ausztria hazánkban a második-harmadik legnagyobb befektető. Több mint ötezer osztrák vállalat működik Magyarországon. Jelentős részük tartósan telepedett le nálunk, s nem politikai vagy pusztán profitkalandvágyból. Ebben persze emocionális elemek is találhatók: a magyarok – a svájciak mellett – Ausztriában a legnépszerűbb és a legkedveltebb nép. Az osztrákok 86 százaléka hazánkat jelölte meg mint a legszimpatikusabb nációt. A rokonszenv az üzleti életben pedig sokat számít. A két ország egymásrautaltsága és együttműködése folytán a kapcsolatokban továbbra is a stabilitás a jellemző. Ez persze nem jelenti azt, hogy adott esetben ne történhetnének leépítések, de összegzésképp elmondható: a magyar gazdaságra stabilizáló tényezőként van jelen az osztrák potenciál.


– Köztudott, sok magyar vállal munkát Ausztriában. Vitás ügyeikkel mennyi „munkát" adnak a nagykövetségnek?

– Információim szerint közel tízezer magyar munkavállaló dolgozik Ausztriában. A határ menti övezetben magam is tapasztalom, bárhová megyek, az éttermekben, a benzinkutaknál anyanyelven beszélhetek. Ami a munkaadói bejelentési kötelezettséget illeti, az osztrákok igen szigorúak, ilyen probléma tehát csak elvétve akadhat. Konzuli osztályunk egyébként széles körű tájékoztatással áll az érintettek rendelkezésére, munkajogi kérdésekben is. E témában már erre szakosodott szakemberek tevékenykednek Győr-Moson-Sopron megyében, illetve Burgenlandban. 

Olvasóink írták

 • 3. Georg 2008. december 04. 21:35
  „Még hogy nem beszél a magyar idegen nyelvet? Az osztrák 40-50-éves korosztály sem nagyon beszél idegen nyelvet ,hiába tanult angolul azt sem beszéli. Mindenhol elvárják,hogy németül szóljanak hozzájuk.Erröl a soproni boltosok is tehetnek,mert még a magyarokat is németül köszöntötték anno!Ha két magyar beszélget fennhangon mondják hogy németül kell beszélni,mert ausztriában vagyunk!

  nem tudom tudja e a nagykövet úúúr BURGENLANDBAN HIVATALOS NYELV A MAGYAR!!!!!!!!!!!!!!!!
  AKKOR?”
 • 2. TancsKaszabell 2008. december 04. 19:42
  „Nos, ezeket a pozitív emocionális érzéseket rombolják azok akik "érdekvédelemük"okán
  minden eszközzel a vásárlóerő határaikon belül tartásáért "munkálkodnak".A két ország egymásrautaltsága okán az együttműködés a kistérségi kapcsolatokban létérdekünk!
  Mi akkor járunk el helyesen ha továbbra is vendégszeretőek maradunk!
  Szeretettel látjuk hazánkba látogató vendégeinket,a "sogorokat".”
 • 1. jockey 2008. december 04. 19:36
  „Micsoda pofátlan disznóság azt állítani, hogy attól függ a tiltó táblák levétele, hogy mennyi magyar ember beszél idegen nyelvet! Ha a polgármesterek nem beszélnek németül, illetve magyarul, akkor hívjanak egy tolmácsot! Gyalázatos csúsztatás erre fogni az egyébként undorító táblákat! Talán inkább a nagykövet úrnak kellene a nem kevés fizetéséért komolyabb munkát végezni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötéves a Mediterrano Sopron

Sopron - Ötéves születésnapi rendezvényét tartotta szerdán a Mediterrano Sopron. Ebből az alkalomból… Tovább olvasom