Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Közjáték a Deák tér avatásán

Sopron - Kínos közjáték előzte meg a Deák tér hivatalos átadását tegnap. A polgármester nem tudta megkezdeni beszédét, mert őt megelőzve a mikrofonhoz lépett egy hölgy. A hívatlan szónok mondanivalóját nem fejezhette be, kikapcsolták a hangosítást.

Több százan gyűltek össze tegnap a soproni Deák téren, a városvezetés ünnepélyes térátadásán. A műsort ugyanakkor egy közjáték előzte meg. Mielőtt Fodor Tamás polgármester megkezdhette volna beszédét, a mikrofonhoz lépett esgy „harcias" hölgy. – Köszönjétek meg Walter Dezsőnek, hogy előteremtette azt a pénzt, amit ellophattatok – fordult Fodor Tamás felé. – Ők (az előző városvezetés – a szerk.) kezdték el a tér felújítását, amit most átadnak, megérdemelnék, hogy őket is megemlítsék – hangoztatta.

A hölgy a beszédét nem tudta befejezni, mert mikrofonját kikapcsolták. Ezt követően pillanatok alatt elhagyta a teret. Az átadásra kilátogatók között senki nem akadt, aki egyetértett volna gondolataival, sőt, a tömegből hangos „Takarodj!", „Ki ez a nő?", „Miért jöttél ide?" bekiabálás hallatszott. (A mikrofonhoz lépett hölgy nem mutatkozott be, a Kisalföld információi szerint a Walter Autó Kft. egyik ügyvezetője.)
Az átadás a néhány perces közjátékot követően, már az előzetes terveknek megfelelően folytatódott. Fodor Tamás – akit szemmel láthatóan nem zökkentett ki nyugalmából a közjáték – elmondta, ezúton is köszöni a környéken élők türelmét, azt, hogy elviselték a munkálatokkal járó kellemetlenségeket. Bíznak abban, hogy sokaknak örömöt és kellemes kikapcsolódást ad a Deák tér, amelyet megszerettek és használnak a soproniak.

A beszédet követően a teret a református, a katolikus és az evangélikus egyházak lelkészei áldották meg. Legvégül Fodor Tamás vágta át a nemzetiszínű szalagot. Az átadást a Juventus Koncert Fúvószenekar térzenéje zárta. A kilátogatók ezután hazamentek, a kisgyermekes szülők pedig a játszótér felé vették az irányt.

Mint arról lapunkban többször beszámoltunk, a tér felújítása az elmúlt év tavaszán kezdődött el. A beruházás mintegy 650 millió forintba került, amelyet uniós és állami pályázaton, valamint a város saját forrásából teremtett elő. A tér átépítése ugyanakkor nem ment zökkenőmentesen, egy civil csoport – a Deák Tér Fórum – több módosítást is szükségesnek tartott elvégeztetni. A fellebbezések és az elhúzódó munkálatok miatt az átadás végső határideje is kérdéses volt. A kivitelező munkatársai még a hivatalos átvételkor is dolgoztak. A szakemberek több száz pontból álló hibalistát állítottak össze.

– A kivitelező az előzetesen felmért hibákat szeptember 21-ig kijavította – jelentette ki az átadást követően Kerekes Attila főmérnök. – Jelenleg folyamatban van a tér használatbavételi eljárása. Az engedélyek megszerzését követően lehet tárgyalni a multifunkcionális épület bérbe adásáról és az üzemeltetéséről. Az uniós támogatás pénzügyi elszámolása pedig várhatóan október végéig befejeződik. Jelen pillanatban nincs szó arról, hogy a városnak bármiféle pénzt vissza kellene fizetnie.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-források pályázhatók

Sopron - „E hónaptól kezdve már európai uniós forrásokra pályázhatnak a kis- és… Tovább olvasom