Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Követési távolság miatt büntetnek az osztrákok - Frissítve

Autópályán a követési távolság be nem tartása miatt büntetnek az osztrák rendőrök. Megállítás, ellenőrzés nem történik, rendszám alapján „hazaküldik" a csekket. A legnagyobb tétel eddig 100 euró volt, de a kiszabható legmagasabb bírság 726 euró. Magyarországon főleg kamionokat ellenőriznek, a büntetés 20.000 forintig terjed.
Több magyart – főként Ausztriában dolgozókat – érint kellemetlenül az osztrák rendőrök újszerű intézkedése: az autópályákon követési távolságot ellenőriznek és kíméletlenül bírságolnak. Több olvasónk is bemutatta szerkesztőségünkben azt a büntetőcédulát, melyet néhány nappal a szabályszegés után postán kaptak az eisenstadti Bezirkshauptmannschafttól (tartományi hivatal).

Ebben az áll, hogy az A3-as autópálya Grosshöfleini szakaszához telepített „traffipax" szerint az autós az előtte haladó hirtelen fékezése során nem tudott volna biztonságosan megállni, így vélhetően balesetet okozna. A bírságoló szelvények különböző adatokat is közölnek. Egyik például arra hívja fel a figyelmet, hogy 118 kilométer per órás sebességnél a 13 méteres helyett 35,4 méteres követési távolság lett volna szükséges, ezt az autós nem tartotta be, ezért 45 euró (kb. 11.250 forint) bírságot kell megfizetnie. A büntetés 23 óra elzárásra változtatható.

....

– A követési távolság nem megfelelő megválasztása miatt kiszabható legmagasabb bírság 726 euró (kb. 181.500 forint), ám ilyen mértékű bírságolásra még nem került sor – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Kurt Pinter, az eisenstadti Bezirkshauptmannschaft munkatársa. – Az eddig megállapított legmagasabb összeg 100 euró volt.

Kérdésünkre Kurt Pinter hozzátette, nem rendelkeznek arra vonatkozó statisztikával, hogy mekkora a bírságoltak között a magyar állampolgárok aránya. Ugyanakkor arra sem kaptunk választ, hogy az autósoknak mi alapján kell megválasztani a követési távolságot.

Az osztrák rendőrök tehát nemcsak a személyi igazolványból, de a követési távolságból is problémát csinálhatnak, célszerű erre is figyelni.

- Magyarországon is ellenőrzik a rendőrök a követési távolságot, ám itt leggyakrabban kamionosok válnak a kontroll "áldozatává" - tájékoztatta portálunkat Perjámosi István alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei rendőr-főkapitányság alosztályvezetője. - Kétféleképpen: vagy mozgó járműből, vagy az út mentén felállított készülékkel történhet az ellenőrzés. Amennyiben látható módon nem tartja be az autós (vagy kamionos) az előírt követési távolságot, úgy a megállítási szabályoknakmegfelelően leterelik őt az első autópályapihenőhöz. A büntetési tétel 3-20.000 forintig terjed.

Perjámosi István hozzátette, leggyakrabban a kamionosok szoktak véteni a szabály ellen. Ők általában "vonatozással" azaz szorosan egymás mögött haladva csökkentik a járműveik fogyasztását. A követési távolság be nem tartása kiemelt vétség a közlekedési szabályrendszerben, baleset okozása esetén pedig súlyosbító körülmény.

Olvasóink írták

116 hozzászólás
 • 116. balfék 2008. november 07. 18:56
  „OPTi. Igazad van,még csak hatodikba járok csak egy kicsit beleolvastam a hetedikes anyagba.Igazad van mindenben ha ez megnyugtat.Csak azzal lehet vitatkozni aki vitatkozni akar,én ebben a témában nem akarok vitát,mert vitának nincs helye .Légy boldog és továbbra is közlekedj ugy ahogy eddig tetted.”
 • 115. oPTi 2008. november 03. 12:16
  „Balfék, ezt az általános iskola 7. osztályában tanulják fizikából. Még nem jársz ott?

  Korrekt, épp azért vannak dugók, mert ezt sem tartják be. (Ha betartanák, dinamikusabban lehetne közlekedni.)”
 • 114. Korrekt 2008. október 30. 19:03
  „....a hivatalos EU követési távolság 3 masodperc.

  És, hogyan lehet ezt lemérni?...egyszerü....megfigyelitek, hogy az elötettek lévö jármü elhalad valami fa-épület-stb elött...abban a pillanatban elkezdetek számólni......1001-1002-1003....ha korábban észrtek a meghatározott helyhez, közel vagytok a jármühöz.

  De ha ezt mindenki betartaná, a Német autópályán pillanatok allatt hatalmas dugók volnának.....ez azt jelenti, hogy a sógorok nagy barmok.”
 • 113. kekec 2008. október 29. 09:02
  „Érdekes, hogy ilyen hétköznapi, teljesen általánosan használt kifejezések (http://www.google.hu/search?q=m%C3%A1sodpercenk%C3%A9nt+k%C3%B6vetik) mekkora problémát jelentenek egyeseknek... Nem csoda, hogy semmit nem lehet normálisan megbeszélni.”
 • 112. balfék 2008. október 28. 20:41
  „Szerinted ,még jo hogy egyedül vagy.”
 • 111. oPTi 2008. október 28. 13:32
  „Ungi, én olvastam már hasonló cikket Ausztriában. Igaz, ott az újságíró legalább a címet eltalálta :) (Itt nem a követési távolság miatt bírságolnak, hanem annak be nem tartása miatt.)

  De javaslom, a fényév mindájra vezessük be az autómásodpercet.
  A fényév az a távolság, amit a fény egy év alatt tesz meg.
  Az autómásodperc meg az a távolság, amit az autó egy másodperc alatt tesz meg.

  Így talán érthetöbb kekec távolságmeghatározása. Ami követési távolságként szerintem kb. 3 autómásodperc ;)”
 • 110. balfék 2008. október 24. 22:54
  „Nem a követési távolság,hanem a követés ideje 1 másodperc, a követési távolság az 1 másodperc alatt befutott ut.Azonban elképzelhetönek tartom ezek után hogy ,az idöt méterben adjuk meg például déli 12 méter.”
 • 109. ungi 2008. október 24. 12:54
  „Szanalmasnak tartom, hogy egy ilyen blogot hozott letre a Kisalföld szerkesztöseg.Itt össze lehet gyülni, es közösen anyazni a "labancot". Szereny velemenyem, hogy ez is a rasszizmus egy fajtaja.En mindket orszag sajtojat olvasom, de osztrak oldalrol meg egy sort sem olvastam magyarellenessegröl, uszitasrol.Ez nekem ugy jön at, hogy " nesztek parasztok, csamcsogjatok, dühöngjetek". Addig sem foglalkoztok a sajat problemaitokkal. Miert baj az, hogy büntetnek, ha szabalytalansagot követ el valaki? Itthon is fizetni kell ezert. Vagy itt nem? Jobban müködik a korrupcio? Mert itt mindenki valakinek a rokona, sogora, es mindent el lehet intezni.Bizonyara azert tart itt kis orszagunk, mert mindenki becsületes, adofizetö allampolgar, aki semmi büntetendöt nem követ el.Olvasva nehany hozzaszolast felmerül bennem a kerdes, hogy egyaltalan mi meg emberek vagyunk-e?Mi az, ami egyeseket ilyen brutalis gondolatokhoz vezet, es ezt meg büszken nyilvanossagra is hozzak?Az irigyseg, vagy netan az elkeseredettseg? Higgyetek el, ott sem kolbaszbol van a kerites!Nagyon sokan küszködnek anyagi nehezsegekkel, de jol müködö rendszereik vannak, amivel kikeveredhetnek a legnagyobb bajbol is.Nem kell heteket eltölteniük avval, hogy a bankba rohangalnak mindenfele papirral egy kölcsön felvetelenel, fizetnek "vizitdijat" es "korhazi napidijat"megsem haborognak. Kevesebbet foglalkoznak a politikaval, es elnek. Ilyen gondolatok jutottak eszembe, es ehhez a cikkhez irtam be, mert itt van a legtöbb hozzaszolas. Remelem, par embert sikerült ravennem arra, hogy gondolkodjon, mielött butasagokat ir.Tartsunk össze, es szeressük egymast, mert ez az egyetlen ut, ami kivezet ebböl a sötetsegböl. Maradjunk meg EMBERNEK!”
 • 108. kekec 2008. október 23. 20:22
  „oPTi:
  Idézek egy klasszikust ( ;-D ): "...mindig legalább egy, de ha biztosra megyünk, inkább 2 **MP**-re legyen..."
  Egyébként szinte teljesen igazad van.Sűrű forgalomban viszont nem érdemes túl nagy kövtávot tartani, mert az szinte "kiprovokálja", hogy megelőzzenek.”
 • 107. oPTi 2008. október 23. 09:00
  „Izé, a követési távolság meghatározása másodpercben egy nagyon jó dolog és müködöképes is. Az egy másodperc viszont eléggé határeset, csak akkor elég, ha az autóvezetö tényleg az autóvezetésre koncentrál és nagyon kipihent...

  Szóval ha valaki 8 óra munka után megy haza és esetleg a kihangosítós telefonjára is koncentrál vezetés közben, akkor inkább 2-3 mp. ajánlott. Ami majdnem a 39. pontban említett távolságnak felel meg... Ráadásul Svájcban és Németországban ezt tanítják is. (Svájcban négyig, No-ban háromig illik számolni a kekec féle "33" kimondása helyett.)”
 • 106. Csepel-344 2008. október 20. 19:29
  „104. tökéletesen igaz, mennyivel de mennyivel csökkenhetne a ráfutásos balesetek száma. Magam buszos vagyok, amit a román és stb. náció művel, pl. a 7,5 t kategóriában a 40 tonnás szélárnyékában 2 - 3 méterre (80-90-nél) egyszerűen hajmeresztő!!”
 • 105. kekec 2008. október 20. 15:36
  „1. Mert szgk-ra az irdatlan túlzás;
  2. mert van egyszerűbb megoldás.”
 • 104. Tatra 815 8x8 2008. október 20. 14:52
  „Kedves Kollégák felhívnám a 39. bejegyzésre (Tatra 138) a figyelmet! Szerintem az illető Úr kb. úgy 30 - 35 évvel ezelőtt vizsgázhatott és mit is mondott az ő oktatója itthon Magyarországon? A biztonságos követési távolság = annyi méter, amennyivel (km/h) mész!! Nem cseng ez valahogy egybe azzal, amit a kedves biztosági tréninges urak írtak? Szinte méterre egyezik!!! Akkor miért bonyolítjuk a kérdést??”
 • 103. passzolom 2008. október 18. 20:37
  „http://index.hu/politika/bulvar/bale1018/

  Legyen ez a végszó, Magyarország, 2008, M0, halálos baleset, megfelelő követési távolság be nem tartása....”
 • 102. kekec 2008. október 17. 10:33
  „Ps. ...és ha már a nyelvtan felé jársz, mindjárt az írásjelek és a szóközök témakörét is átnézhetnéd.”
 • 101. kekec 2008. október 17. 10:30
  „Na, itt vagyok, jutottál valamire? Sikerült feldolgozni a problémát, vagy magyarázzam el részletesebben?
  (A tanulással kapcsolatban pedig hadd jegyezzem meg, hogy kioktatás helyett inkább TE nézz utána, mi a különbség a ´fáradság´ és a ´fáradtság´ között...)”
 • 100. anomália 2008. október 16. 22:50
  „Vedd a fáradtságot hogy nézz utána ennek a témának,tudod aki tanul az hülye,aki nem az hülye marad.Gondold át .”
 • 99. kekec 2008. október 16. 22:45
  „Ez az, vegyél csak szépen vissza.
  Reggel elmesélem újra, ha addig nem esik le.”
 • 98. anomália 2008. október 16. 22:44
  „Figyelj kekec biztos jo szakember vagy abban amit csinálsz,de itt eltévedtél,azért még nem vagy buta ,de ezt rosszul értelmezed.”
 • 97. kekec 2008. október 16. 22:35
  „Kevés, mi? Még az se tűnik föl, hogy azt mondtam: igazad van? :-O
  Istenem, hogy lehet valaki ekkora barom?
  Na mindegy, ha szépen megkérsz, holnap elmagyarázopm.”
116 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alajos vagyok, alkoholista.....

Alig van ember, akinek ismeretségi körében, rosszabb esetben a családjában ne lenne szenvedélybeteg… Tovább olvasom