Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Kocsis Zoltán a Liszt-központban vezényel

Sopron - Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zeneművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója vezényel ma este 7 órai kezdettel a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban.
– Országos turné állomásaként jövünk Sopronba, a hangversenyt már nagy sikerrel előadtuk Miskolcon, Békéscsabán, Debrecenben és Budapesten is – mondta érdeklődésünkre a világhírű zongoraművész és karmester, Kocsis Zoltán.

– Műsorunkban Bartók Béla Két kép – Virágzás; A falu tánca – című művét játsszuk elsőként. Érdekessége, hogy Bartók e kompozíciójában magyar és francia, keleti, illetve nyugati hatások olvadnak össze. A mű legfontosabb felfedezése az, hogy a kettő tulajdonképpen egy és ugyanaz: a pentatónia, az öt hangból álló, félhang nélküli hangsor, az ötfokúságra épülő zene, amely központi szerepet játszik a magyar népzene rétegében, valamint fontos Debussy muzsikájában is.

Ezt követően Haydn, a „tiszteletbeli magyar komponista" Esz-dúr trombitaversenyét adjuk elő, Tóth László szólista közreműködésével. A hangverseny Csajkovszkij ritkán játszott művével, a II. szimfóniával zárul. Kétségtelen, hogy a nagy orosz komponista IV., V. és VI. szimfóniái kiszorították a hangversenytermekből a II. szimfóniát, pedig rengeteg értéket fedezhetünk fel a műben: van benne fiatalos hév, frissesség, ami a későbbi Csajkovszkijból már hiányzik.

Megjegyzendő az is, hogy az 1873-as moszkvai ősbemutatónak óriási sikere volt: Csajkovszkijt babérkoszorúval és ezüst kehellyel tüntették ki. A szerző azonban elégedetlenkedett művével, s azt 1879-ben teljesen átdolgozta. Az új verziót 1881-ben mutatták be, ismét nagy sikerrel.


Kocsis Zoltán elmondta még: a zongorához sem lett hűtlen, napi több órát gyakorol. Ha ideje engedi, 2008-ban is szeretne eljönni a soproni híres nyári Liszt-zongorafesztiválra.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyerték A Széfben az őssejtbeültetés árát

Sopron–Budapest - Parázsló hangulat, pattanó feszültség és végül óriási boldogság. Ez jellemezte csütörtökön az RTL Klub A széf adását, ahol a soproni Bakonyi házaspár kisfiuk, a hatéves Levente gyógyulásáért szállt ringbe. Tovább olvasom