Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Kétirányú marad a Várkerület

Sopron - Kétirányú marad a Várkerület forgalma, mivel a lakosság, a szakemberek, a telefonos közvélemény-kutatás során megkérdezettek többsége is a kétirányú közlekedést támogatta.
A Várkerület forgalmi rendjének kialakításáról tartott sajtótájékoztatót szerdán a soproni városvezetés. Fodor Tamás polgármester elmondta, mivel a városban zajló csatornázási munkák befejeződnek, elérkezett az idő egy végleges közlekedési rend kidolgozására. Ez a lakosság és a szakemberek bevonásával meg is történt.

– A tényleges forgalmi adatokból indult az elemzés és alakult ki a végeredmény. A tömegközlekedéssel kapcsolatban úgy döntöttünk, hogy csak a Sopron környékéről érkező buszokat engedjük be az Eötvös utca szakaszára, a távolabbiak egy tehermentesítő úton juthatnak el a buszvégállomásra. A lakosság, a szakemberek, a telefonos közvélemény-kutatás során megkérdezettek többsége a kétirányú közlekedést támogatta a Várkerületen, mi pedig mindezek figyelembevételével hoztuk meg a döntést – mondta Fodor Tamás. A polgármester hozzátette, a kétirányú közlekedéssel mindenki könnyebben eléri célját, a sebesség is alacsonyabb, tehát a balesetveszély is kisebb.

A forgalomnak most átadandó – Tűzoltó köztől a Lackner Kristóf utcáig tartó – útszakasz burkolati jeleinek felfestése szerda és csütörtök éjjel történik, a változás mindössze annyi lesz, hogy megnyújtják a buszöblöket a parkolókat pedig halszálkaszerűen festik fel.

– A most felújított szakasznak egységes fasorral sétányjelleget adtak, hat kivágott fa helyére tizennyolc oszlopos körtefát ültettek, melyek köré kovácsoltvas védőrács is kerül – egészítette ki az elmondottakat Kerekes Attila főmérnök. – Az Ógabona tér befejezése a jövő hétre várható, a Mária-szobortól a Széchenyi térig terjedő szakasz felújítása később valósul meg.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Magam 2008. június 27. 17:16
  „Hát én nem tudom, hogy kiket kérdeztek meg, és mikor. Egyetlen ismerősöm jelezte, hogy őt telefonon megkeresték. Addigra már fel voltak festve az úburkolati jelek...
  Nem tudom, kell-e ez a dugóhelyzet Sopronnak? A sok piros lámpánál való várakozás során rengeteg kipufogógáz kerül a levegőbe. Nyáron meg lehet nézni a légszennyezettségi adatokat.
  Teljesen törnkremegy Sopron levegője! Egyirányú forgalomnál gyorsabban lehetetett haladni, és ennyire büdös sem volt! Távolságra pedig szerintem ugyanannyi a táv egy irányba, mint a kétiránynál.”
 • 27. W.A 2008. június 23. 10:03
  „Elég ebből a rossz városvezetői döntésekből. Már nagyon elég az
  embereknek.”
 • 26. Judieee 2008. június 21. 13:51
  „Emberek!

  Nem fogunk erre a dologra olyan megoldást találni, ami mindenkinek megfelel. Örüljünk neki, hogy megindult valamiféle fejlődés ebben a városban és még a kijelölt határidőre is elkészült!”
 • 25. mikimaci 2008. június 20. 23:07
  „AZ EGÉSZ SOPRONI BELVÁROS EGY AUTÓPÁLYA !!! SZÖRNYŰ!!
  SÉTÁLNI A VÁRKERÜLETEN MÁR NEM ÖRÖM...
  GYALOGLÓ-ÚT KELL - MIÉRT NEM CSINÁLTÁK AZT A KISVÁRKERÜLETRŐL? síma aszfaltozás, az a nagy dolog?
  nagyon szomorú, ez a város...
  SZEBB VOLT A VÁRKERÜLET 100 ÉVVEL EZELÖTT MINT MA.
  EZT ELÉRTE SOPRONT ! HAJRÁ !”
 • 24. fc soproni 2008. június 20. 12:36
  „Nem értek hozzá csak kérdezem. Nem lehetett volna kővel kirakni a Mária szobor, a Festő köz és az Ógabona téri buszmegállokat? Fél év múlva a megállokban mély gödör lesz a buszok kerekeitől, aztán jön az eső és beteriti a busz vagy más jármű a várakozókat. Egyszer kellene valamit jól megcsinálni. Most megint hurrá munka van, mert ma át kell adni.”
 • 23. gabek 2008. június 20. 12:02
  „Kira78!

  A belvárost ne akard autók nélkül lefényképezni. Ott is élnek emberek, nekik is van autójuk. Inkább rendet kellene tartani és csak azt beengedni, akinek van ott keresnivalója. A már meglévő szabályokat kellene betartatni. Az összes szülő az Orsolya téren áll kocsival, amikor iskola után várja a gyerekt. Behajtási engedély nélkül be sem mehetne, a tereken pedig még behajtási engedéllyel is tilos megállni. A páratlan oldalon egyik utcában sem szabad megállni. Hol van a sok határörből lett rendőr? Egy páros egész nap járhatna és ellenőrizhetne, büntethetne. A Liszt előtt a megállni tilos tábla ellenére mindig áll legalább 3-4 autó.
  Aki meg bent lakik a belvárosban, azt meg szívatja az önkormányzat, mert ha két autó van egy néven, akkor nem kaphat mindegyikre behajtási engedélyt. Hiába van nagy garázs, ha egyszer nem mehetünk be.
  Ami meg a Várkerületet illeti. Ez most így pl. a belvárosiaknak jobb, mert nem kell mindig körbe kerülni, hogy be tudjunk menni.”
 • 22. felelőtlen döntés 2008. június 20. 07:45
  „Ez volt a vársovezetés döntése, aztán megkérdezték a soproniakat akik aze gyirányúsitásnál maradtak.”
 • 21. Kira78 2008. június 20. 07:34
  „Én azt szeretném megtudni, hogy mikor lehet majd lefényképezni a Templom utcát meg az Orsolya teret (hogy a Fő térről ne is beszéljek) úgy, hogy egy autó se legyen a képen.
  Miért kell oda beengedni autókat?? Nem elég, hogy a város többi része ocsmány tőlük, de még a legbelső belvárosban is elfoglalják a járdákat.”
 • 20. Csikasz 2008. június 20. 04:35
  „A várkerületnek még az egyirányú forgalom is sok, hátmég a kétirányú. A Fodorúrék a mélygarázs-koncepciójuk alátámasztására hozták meg ezt a döntést. Mert mi lenne a másik megoldás? A parkolási gondok megoldása, általa a felesleges autóztatás kiküszöbölése, végeredményként mindnyájunk érdekében szénmonoxid-mentes, tiszta levegőjű belváros. Ezt a döntést szülte a mélygarázs-koncepció...”
 • 19. nem mondom meg 2008. június 19. 21:53
  „Volt már ebben az átkozott, fene büszek városban egyetlen ember is, akinek valami tetszett? Mindig, mindenki csak a rosszat látja. Kicsiben, nagyban - társas házban, városban - ugyanazt játszuk. Mindig van, akinek jó és van akinek nem jó. Ebben az átkozott országban csak jogok vannak, kötelezettségek nincsenek? Tiltsuk ki inkább az embereket a városból, az lenne a legjobb.”
 • 18. sportos 2008. június 19. 20:47
  „A közvéleménykutatás telefonon történ. Bocsi, de valami "szinész" beszélt az Önkormányzat nevében és kérte a telefonos szavazást.
  Sajnos, de nem volt -kellett volna egy lakossági fórum- ahol a lakosok kinyilvánithatták volna véleményüket.Így telefonon egyszerünek tünt az egész. Mindenki kedvében úgysem lehet járni. Jó lett volna, ha több embert meghallgatnak - az érveiket-.
  A telefon kétesélyes volt, de meg lehett volna gyözni az ellenkezöjéröl.Ez egy gordiuszi csomó!!!”
 • 17. bringás 2008. június 19. 20:23
  „Defoe!
  Döbbenet egy ilyen hozzáállás. Hova jutnánk ha a város legfontosabb utcájának forgalmi rendjét az ott lakók határoznák meg. Egy huncut vasat nem adnak egy járda felújitásához máshol a lakók fizetik nemcsak a járdát hanem az úttestet is.”
 • 16. Freehill - 2008. június 19. 19:29
  „"A tömegközlekedéssel kapcsolatban úgy döntöttünk, hogy csak a Sopron környékéről érkező buszokat engedjük be az Eötvös utca szakaszára, a távolabbiak egy tehermentesítő úton juthatnak el a buszvégállomásra."

  Ez konkrétan vajon mit jelent? A Fertőszentmiklósról induló járat bemehet, viszont az ugyanazon a vonalon közlekedő, ugyanazokat a településeket (is) kiszolgáló, tehát elővárosi jellegű, csak éppen - forgalomszervezési sajátosságok miatt - Győrből induló busz már nem? Az teljesen értelmetlen lenne, hiszen ezek a hosszú és rövid járatok együttesen szolgálják ki Sopron környékét. Viszont annak sem lenne értelme, ha a kimondottan távolsági buszokat tiltanák ki: egyrészt arányában sokkal kevesebb ilyen járatról van szó (azok már nem osztanak, nem szoroznak), másrészt ezek hozzák a turistákat, akiket turisztikai célból is érdemes lenne bevinni a belvárosba.

  Úgy korlátozni a buszokat, hogy a torlódásért sokkal inkább felelős, sokkal inkább helypazarló autókat korlátozás nélkül beengedik, nem túl haladó gondolat. Na de örüljünk, hogy nem tiltották ki az összes buszt...”
 • 15. Defoe 2008. június 19. 19:29
  „meghallgatás”
 • 14. Defoe 2008. június 19. 19:28
  „Engem nem kérdeztek, és sok lakotársamat sem! Mi a Várkerületen lakunk. Nekünk az egy irányu forgalmi rend, ezerszer nyugodtabb volt, és csendesebb is. De hát mindenki polgármestere eldöntötte. Már a meghalgatásra is kész koncepcioval jöttek. Akkor meg minek csinálták?”
 • 13. Stewe 2008. június 19. 19:21
  „Sopron belvárosa iszonyú forgalmat kell elviseljen. Sajnos rég elvesztette kisvárosi hangulatát. A mélygarázs c. tragikomédia se bír a végére érni, a Deák tér meg egyszerüen randa. A minap egy cukrászda teraszán sütiztünk,de végig a duda a fékcsikorgás a padlógáz, a krémes fölött egy adag szénmonoxidfelhő. Az orsolya térnél BMW-k száguldoznak, a SopronPláza parkolójába akkora kráterek vannak hogy az vicc. Nem jó élmény Sopron a régi önmagához viszonyítva.”
 • 12. Hozzá nem értő városvezetés! 2008. június 19. 17:01
  „Ebben az ügyben hazudik a polgármester, hazudik a jegyző sé mindenkii hazuidik Előre el vont döüntve Fodorka!”
 • 11. olvasó** 2008. június 19. 15:51
  „Cerwin!
  Sajna ez van! Egyre több az autó ,kevés az út.”
 • 10. Cerwin 2008. június 19. 15:20
  „És ugyanezek a bicajosok és gyalogosok sokkal több gázt lélegeznek.”
 • 9. olvasó** 2008. június 19. 15:12
  „Mindkét forgalmi rendnek van előnye hátránya. Személy szerint én örülök,hogy maradt kétirányú a Várkerület,mert sok kört megspórolok azzal,hogy nem kell az Ógabona-tér felé kerülnöm,ha szeretnék hazajutni a Lakner K.utca felől a Fő-térhez.A nagy kerülő miatt a régi forgalmi rendben lasabban értem haza,pedig akkor gyorsabb volt a közlekedés.Amennyiben visszaállt volna a forgalmi rend ,sok lett volna a szlalomozó, száguldozó autós,motoros,nem beszélve arról,hogy a kényszer körök miatt a forgalom elterelődött volna ismét a Széchenyi-tér felé és akkor ott nőtt volna meg jelentősen az autósok száma.Talán a forgalom lelassulásával a bicajosok és a zebrán átkelni szándékozó gyalogosok is nagyobb biztonságban lesznek és kevesebb lesz a baleset.Persze mindenki úgy alkot véleményt,hogy azt veszi figyelembe,ami számára kedvezőbb.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiavizit a mélygarázsban

Sopron - A sajtó bár bemehetett, csak az első emeletig jutott szerdán a Petőfi téri mélygarázsban,… Tovább olvasom